S

Synchrochord

Gebouwd in 2012

Synchrochord is een midi gestuurde muziekmachine waarbij één snaar mechanisch aan het trillen kan worden gebracht. Raes experimenteert er met een motor waarop acht nylon plukkers zijn gemonteerd. Het aantal aanrakingen van de plukkers met de snaar moet steeds gelijk zijn aan het aantal Herz van de toonhoogte van de snaar. Met behulp van elektromagneten die de snaar tegen fretten duwt kan de snaar worden verkort. Omdat de stemming van de snaar van doorslaggevend belang is, ontwierp Raes een automatisch stemmingssysteem dat tevens gebruikt kan worden om een vibrato hoorbaar te maken.


Spiro

Gebouwd in 2011

Spiro is een midi gestuurd spinet. Raes automatiseerde een spinet van Walter Maene door onder de toetsen elektromagneten aan te brengen.


Simba

Gebouwd in 2007

Simba is een midi gestuurde percussiemachine. Een hi-hat, drie cymbalen, een schellentamboerijn, twee bascastagnetten, een shaker en een fluitende isolatieslang kunnen met behulp van elektromagneten en motoren automatisch tot klinken worden gebracht.


Snar

Gebouwd in 2006

Snar is een midi gestuurde snaardrum. De 13 kloppertjes binnenin de ketel van de drum en de twee stokjes aan de buitenkant voor de rimshots kunnen automatisch worden geschakeld.


Sire

Gebouwd in 2004

Sire is een midi gestuurde automatische klankmachine met 24 sirenes. De toonhoogte van elke sirene kan individueel worden bepaald. De machine bestaat uit 3 identieke modules van 8 sirenes die op verschillende manieren fysiek aan elkaar kunnen worden gekoppeld.


So

Gebouwd in 2003

So is een midi gestuurde en geautomatiseerde sousafoon.


Invisible instrument (Slow sham rising)

Gebouwd in 2001

De door Raes ontwikkelde technologie van het Invisible Instrument die hij gebruikte in Holosound, A Book of Moves en Songbook, ligt ook aan de basis van de compositie Slow Sham Rising. Dit is een solostuk voor viool en elektronica waarvoor hij nieuwe hardware bouwde. Op het principe zoals het gebruikt werd in de vorige stukken, wordt hier gevarieerd. De draaggolf wordt namelijk bepaald door de klank van de viool (frequentiemodulatie) waarop ook de zender gemonteerd is.


Springers

Gebouwd in 2000

Springers is een muziekautomaat die een sirene, twee maracas en lange veren met het midiprotocol tot klinken kan brengen. De maracas en de sirene zijn geïntegreerd in de controle module. Met de controlemodule kunnen tot zes veren worden aangestuurd. Ze moeten worden opgehangen aan hoge statieven of aan het plafond en eindigen in een trommelvormige resonator met metalen membraan. Een elektromagneet bovenaan de opstelling brengt de veren aan het trillen.


Sonar Ranger

Gebouwd in 1995

De Sonar Ranger meet de nabijheid van objecten en personen en zet deze om in een stuursignaal dat kan gebruikt worden in algoritmische composities.


Invisible instrument (BOM en Songbook)

Gebouwd in 1992

Na de productie Holosound waarin Raes zijn Invisible Instrument gebruikte, componeerde hij A Book of Moves (1992) en Songbook (1997). Ook bij deze producties wordt dat Invisible Instrument op basis van sonar-technologie gebruikt. Voor deze twee producties bouwde Raes in 1992 nieuwe hardware. De zender en drie ontvangers worden er verbonden met een demodulator die met een computer is verbonden.


Synthelog 88

Gebouwd in 1988

Deze synthesizer is in feite een PCB met een schakeling die gebouwd is rond de geluidenchip AY-3 van General Instrument. Deze chip kon digitaal via een 8-bit printerpoort (centronics) worden aangestuurd. De vier kanalen (quadrofoon) van het uitgangssignaal moeten op een mengpaneel of versterker worden aangesloten.


Sirene

Gebouwd in 1986

Sirene is een interactieve klanksculptuur waarbij de muziek door twaalf sirenes wordt gemaakt.


Soundtracker 2

Gebouwd in 1986

Soundtracker 2 is de opvolger van soundtracker I. Beiden werden voor de uitvoering van het project klankspoor ontworpen en vervullen dezelfde functie, namelijk het opnemen, afspelen, uitzenden en achterlaten van omgevingsgeluiden op een traject door de stad. Soundtracker 2 biedt meer confort aan de wandelende bespeler. Het zware toestel is namelijk voorzien van een wieltje en moet dus niet meer als een schoudertas worden gedragen.


Stringdriver(Strings and Myths)

Gebouwd in 1986

Deze stringdriverwerd gebruikt voor de compositie Strings and Myths van Godfried-Willem Raes. Het instrument bestaat uit een drivermodule die op de receivermodule kan worden geklikt. Afhankelijk van de computergestuurde commando’s worden de snaren van de receiverunit door de elektromagneten van de driverunit aangetrokken en afgestoten. De trilling van de snaren worden met contactmicrofoons versterkt.


Synthelog for kids 1

Gebouwd in 1984

Deze synthelog is specifiek gebouwd voor vormingswerk. Kinderen kunnen met de schakelaars en potmeters intuïtief op zoek gaan naar interessante klanken en tonen.


Synthelog for kids 2

Gebouwd in 1984

Synthelog for kids 2 is een ruismachine bedoelt voor vormingswerk. Door de intensiteit op de lichtweerstanden te beïnvloeden verander je de parameters van zijn vreemde klanken.


Dual synthelog

Gebouwd in 1983

Zoals de naam het aangeeft combineert Dual synthelog twee andere synthlogs uit de synthelogfamilie, wat een meerstemmig geluid mogelijk maakt. In de behuizing van plexiglas zijn ook twee sequencers, de VCO-matrix en een R-matrix ingebouwd die de verschillende modules kunnen aansturen.


Mini synthelog 1

Gebouwd in 1983

Deze synthesizer maak deel uit van de synthelogfamilie en is rond de geluidenchip SN76477 gebouwd. Het instrument wordt intuïtief bespeeld door C-pins en schakelpins in de daarvoor voorziene ingangen te pluggen. Ook door te spelen met de aanraakpunten en de lichtinval op de lichtweerstanden, wordt de klank veranderd en beïnvloed.


Mini synthelog 2

Gebouwd in 1983

Deze synthesizer maak deel uit van de synthelogfamilie en is rond de geluidenchip SN76477 gebouwd. Het instrument wordt intuïtief bespeeld door C-pins en schakelpins in de daarvoor voorziene ingangen te pluggen. De klank kan ook veranderd en beïnvloed worden door te spelen met de aanraakpunten en de lichtinval op de lichtweerstanden.


Mini synthelog 3

Gebouwd in 1983

Deze synthesizer maak deel uit van de synthelogfamilie en is rond de geluidenchip SN76477 gebouwd. Het instrument wordt intuïtief bespeeld door C-pins en schakelpins in de daarvoor voorziene ingangen te pluggen. De klank kan ook veranderd en beïnvloed worden door te spelen met de aanraakpunten en de lichtinval op de lichtweerstanden.


Mini synthelog 4

Gebouwd in 1983

Deze synthesizer maak deel uit van de synthelogfamilie en is rond de geluidenchip SN76477 gebouwd. Het instrument wordt intuïtief bespeeld door C-pins en schakelpins in de daarvoor voorziene ingangen te pluggen. De klank kan ook veranderd en beïnvloed worden door te spelen met de aanraakpunten en de lichtinval op de lichtweerstanden.


Synthelog 5

Gebouwd in 1983

Synthelog 5 is het prototype van een reeks mini-synthelogs. Naast gewone schakelaars worden er C-pins, lichtweerstanden, en aanraakvlakken gebruikt om de verschillende modules te sturen.


Synthelog 6

Gebouwd in 1983

Synthelog 6 is de eerste synthelog die gebouwd is ronde de SN94281 (identiek aan de SN76495), de compacte en eenvoudigere broer van de daarvoor gebruikte SN76477.


Amplified springboard

Gebouwd in 1982

Een magnetische pick-up versterkt de twee verschillende veren die met de handen bespeeld worden. Het resultaat hiervan is door de ingebouwde versterker en luidspreker onmiddellijk hoorbaar.


Soundtracker 1

Gebouwd in 1982

Deze machine werd specifiek gebouwd voor het poëtische straatproject ‘Klankspoor’. De klank van een traject door de stad wordt er letterlijk op een magneetband achtergelaten. Op het tempo van de wandelende bespeler wordt een grote spoel met magneetband afgerold. De omgevingsgeluiden worden op dat tempo op de magneetband opgenomen en onmiddellijk terug afgespeeld en uitgezonden op de FM-band.


Springdriver (Timeframes)

Gebouwd in 1982

De springdriver met bijhorende drivers en receivers werd gebruikt in de compositie “Timeframes”. Met externe klanken worden via drivers lange veren aan het trillen gebracht. Met pick-ups worden die trillingen terug opgepikt en via boxen hoorbaar gemaakt. Het is daarenboven mogelijk om met de opgepikte klank terug de veren aan te sturen, waardoor een feedback-loop in gang gezet wordt.


Synthelog 2

Gebouwd in 1982

Synthelog 2 is de compacte (concertreis-)versie van de synthelog 1. De sequenzer heeft wel meer mogelijkheden en het aangebouwde keyboard werd achterwege gelaten.


Synthelog 3

Gebouwd in 1982

Synthelog 3 is het derde type synthesizer dat Raes rond chip SN76477 ontwierp.


Synthelog 4

Gebouwd in 1982

Voor Synthelog 4, die zoals de voorgaande versies van dit type synthesizer gebouwd is rond de chip SN76477, ontwerpt Raes in oktober 1982 een volledig nieuwe print.


Synthelog 81 keyboard

Gebouwd in 1981

Met deze universele interface kunnen de verschillende synthelogs en de TRS zowel manuaal els met een sequencer van stuurspanning voorzien worden.


Stereo Noise Generator

Gebouwd in 1979

Zoals het woord het zegt wekt de Stereo Noise Generator twee ruissignalen op.


Synthelog 1

Gebouwd in 1979

Synthelog 1 is de eerst geborene uit de synthelog familie, een reeks synthesizers met de chip SN76477 in de hoofdrol.


Springbanjo

Gebouwd in 1977

Het natuurvel van deze houten banjo versterkt één metalen veer. De trillingen van de veer worden ook door een pick-up opgepikt. Deze is op de nek tussen de toets en kast gemonteerd en met een signaalkabel verbonden.


Styromandoline

Gebouwd in 1977

Het vel van een bestaande (budget-)banjoline werd verwijderd en vervangen door piepschuim.