Springers
Collectie Stichting Logos
Titel Springers
Productie Gebouwd te Gent door Godfried-Willem Raes met de medewerking van Kristof Lauwers, Filip Switters (TIG lassen), Moniek Darge, Kurd Vandevelde, Johannes Taelman (PIC firmware in 2006)
Datering 2000
Afmetingen
Controle module met sirene en maracas:
H x B x L: 165 cm x 50 cm x 50 cm
Gewicht: ca 65 kg
Springers:
L x B: 160 cm x 160 cm
H: van 2 tot 6 meter
Gewicht: 60kg tot 100kg
Classificatie 6: 511 + 514
Inventarisnummer LOGOS2000.03
Beschrijving van het instrument
De muziekautomaat Springers bestaat uit een centrale module waarin een automatische sirene en twee shakers (maracas) zijn geïntegreerd. Deze module stuurt tegelijkertijd tot zes modules met lange veren aan. Deze veren worden met behulp van een resonator versterkt.
De centrale module staat op een zware ronde metalen poot die een metalen plaat ondersteund. Hierop bevinden zich de drie voedingen met twee schakelaars, de midihub en het volledige besturingssysteem (op basis van 1 PIC microcontroller) van de robot. De voedingsconnector is onder de metalen plaat gemonteerd. Achteraan zien we de zes connectoren (vrouwelijk XLR) waarin de veer-modules kunnen worden ingeplugd.
Op de metalen plaat is met stalen kokerprofielen een constructie gelast met handvaten. Hierop zijn vooraan ook de twee maracas bevestigd die met een bidirectionele elektromagneet heen en weer kunnen worden geschud. Achteraan zien we een hoge metalen boog waarin de sirene en een grote blauwe draailamp hangt. De sirene wordt met behulp van een elektromotor (DC) en via een riem aangedreven. Met behulp van PWM kan het toerental en dus de toonhoogte worden bepaald. Op de achterkant van de boog zien we een grote voltmeter.
De veer-modules bestaan telkens uit een grote veer (diameter 10 cm) van verschillende lengte (van 2 tot 6 meter) die -afhankelijk van de plaats en opstelling- aan het plafond of aan een statief is opgehangen.
De veer wordt bovenaan met behulp van een elektromagneet (Laukhuff) aan het trillen gebracht. Deze trillingen worden onderaan versterkt door ronde resonatoren. De resonatoren bestaan uit een ring van roestvrij staal op korte pootjes of een trommel waarin een membraan van messing is geklemd. Het uiteinde van de veer onderaan is met behulp van een bout aan het midden van het membraan vast gemaakt.
Zowel de veren, de lichten, de shakers als de sirene kunnen rechtstreeks met midi worden aangestuurd.
Alle elektrische schema’s en firmware vind je in het bouwdagboek van Springers.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
Springers maakte oorspronkelijk deel uit van het
Opbouw van het instrument/installatie
De midi-ingang van de controle module (achteraan) moet met een midikabel met het midi-interface worden verbonden. Het midi-interface is op een computer aangesloten. De stroomkabel moet in de daarvoor voorziene fiche (vooraan onder de metalen plaat) worden gestoken en de 2 schakelaars moeten worden ingeschakeld. De veer-modules moeten met een XLR kabel verbonden worden met één van de zes uitgangen achteraan de controlemodule.
De drivers waaraan de veren hangen moeten aan het plafond of aan hoge statieven worden opgehangen. Manual: zie bouwdagboek en de gids voor componisten.
Inscripties
/
Staat van het instrument
In werkende staat
Historiek van het instrument
Springers werd gemaakt voor “Web Strikes Back” naar aanleiding van de Tromp biënnale in oktober 2000 in Eindhoven. In die eerste versie (2000) kunnen vier veer-modules op de controlemodule worden aangesloten. Voor de resonatoren wordt dan nog gebruik gemaakt van doorgeslepen olievaten. Springers werd aanvankelijk aangestuurd met een laptop.
In 2006 wordt de automaat herzien. Het besturingssysteem wordt aangepast en er kan rechtstreeks gebruik gemaakt worden van het midiprotocol. Er werden twee extra outputs voor veer-modules aan de controlemodule toegevoegd. Bovendien wordt er een apart controleboard ontworpen zodat de veer-modules ook los van de controle module als installatie kan worden gebruikt.
In 2008 werden nieuwe resonatoren (hoepels met messing membranen) voor de veer-modules gebouwd.
Problematieken
/
Media
Afbeeldingen
Audio
Springers Demo - Godfried-Willem Raes en Kristof Lauwers