Spiro
Collectie Stichting Logos
Titel Spiro
Productie Gebouwd te Gent door Godfried-Willem Raes met de medewerking van Kristof Lauwers, Johannes Taelman, Xavier Verhelst, Helen White en Walter Maene
Datering 2011
Afmetingen
H x B x L: 80 cm x 160 cm x 60 cm
Gewicht: ca 60 kg
Classificatie 513
Inventarisnummer LOGOS2011.02
Beschrijving van het instrument
Voor de bouw van Spiro ging Raes uit van een spinet dat gebouwd werd door Walter Maene. De poten werden verwijderd en het houten deksel vervangen door een exemplaar van polycarbonaat. Het meubel werd in het zilver geverfd. Raes laste uit roestvrij staal een nieuw draagstel voor het instrument met drie ronde poten op zwenkwielen.
Op dit draagstel werd ook alle elektronica gemonteerd die nodig was voor de automatisatie. Op een metalen lat onder de toetsen werden 56 elektromagneten geplaatst die met een besturingssysteem op basis van 5 PIC microcontrollers (type 18F4620) worden gestuurd. Vier PICs staan in voor het schakelen (met velocity control) van de elektromagneten. Elke printplaat met PIC neemt 14 toetsen voor zijn rekening. Deze printplaten werden centraal horizontaal onder Spiro gemonteerd. Ook de voeding, met schakelaar en voedingsconnector bevinden zich onder het instrument ter hoogte van de achterpoot. Een vijfde microprocessor wordt gebruikt voor de ontleding van het midi signaal en het schakelen van de lichtjes (blauwe led lichtjes boven de snaren en onderaan het instrument) en de demper. Deze laatste bevindt zich boven de snaren parallel met de dokken van het spinet. Hij wordt geschakeld met twee elektromagneten, één aan de baszijde en één aan de discantzijde.
De midihub met midi ingang en midi throughs bevind zich onder de toetsen aan de kant van de bassen.
Alle elektrische schema’s en firmware vind je in het bouwdagboek van Spiro.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
Spiro maakt deel uit van het Logos Robotorkest (voordien het m&m orkest genaamd). De robot wordt gebruikt in orkestraties en stukken die specifiek geschreven zijn voor het orkest.
Opbouw van het instrument/installatie
De midi-ingang (onder de toetsen van de bas) moet met een midikabel met het midi-interface worden verbonden. Het midi-interface is op een computer aangesloten. De stroomkabel moet in de daarvoor voorziene fiche (verticaal op de onderkant van het instrument ter hoogte van de achterpoot) worden gestoken en de grote schakelaar met hendel vlakbij moet worden ingeschakeld.
Manual: zie bouwdagboek en de gids voor componisten.
Inscripties
Me fecit godfried-willem raes
Staat van het instrument
In werkende staat
Historiek van het instrument
/
Problematieken /
Media
Afbeeldingen