LOGOSARCHIEF
In het Logos-archief zitten duizenden opnames (cd, dat, kassette, band) van hedendaagse muziekwerken. Als je op zoek bent naar een opname en je wilt weten of Logos die heeft, kan je op onze website (http://logosfoundation.org/archive.html) terecht waar een zoekmachine alle geluidsbestanden doorzoekt. De opnames kunnen niet uitgeleend worden maar je kan ze wel altijd komen beluisteren in Logos.
Naast de opnames van alle Logos-konserten, zijn er ook veel cd's die worden aangekocht of die worden opgestuurd door muzikanten of anderen. Hieronder een overzicht van de recentste aanwinsten...
- MUSICWORKS
Sinds een vijftal jaren bevat elk nummer van dit engelstalig tijdschrift tevens een CD. Musicworks is een vlot leesbaar muziektijdschrift met een eigentijdse lay-out en het lijdt niet aan het soort "muziekanalytis" waar andere (akademische) tijdschriften vaak last van hebben. Komponisten en muzikanten als Warren Burt, Malcolm Goldstein, Paul Dutton, Pauline Oliveros en James Tenney schrijven geregeld bijdragen. De meeste nummers bevatten een uitgebreid dossier over thema's als "Outdoor Music", "David Tudor", "Instruments&Architectures" of "Aspects of Improvisation". Het interessante is dat de meegeleverde CD en de inhoud van het tijdschrift heel nauw met elkaar verweven zijn. Artikels over weinig gekende komponisten of (aktuele) kulturele stromingen worden door de meegeleverde audio onmiddelijk vatbaar. Enig minpunt van dit nieuwe muziektijdschrift is dat de klemtoon vooral op de Angel-Saksische muziekcultuur ligt (de redaktie van het tijdschrift gebeurt in Canada).
CRAWFORD SEEGER Ruth, CARDEW Cornelius, BIRD Jennifer, ... "Musicworks 80", 2001
POLANSKY Larry, DUNAWAY Judy, PROVOST Serge,... "Musicworks 81", 2001
- LAINHART Richard "Ten Thousand Shades of Blue", XI Records, 2001
De muziek op deze cd past volledig in een "minimal music" koncept met minutenlange drones van lage tonen waarboven steeds andere boventonen cirkelen. Bovendien zijn de meeste werken gebaseerd op gong en tam-tam geluiden waardoor de gelijkenis met sommige van James Tenney zijn werken frappant is. Deze dubbelCD biedt een kronologisch overzicht van deze Amerikaanse komponist.
- KLUCEVSEK Guy "Free Range Accordion", Starkland, 2000
De accordeon is een instrument dat de voorbije decennia steeds vertrouwder klinkt in een hedendaagse muziek omgeving. Eén van de figuren die daar meer dan zijn spreekwoordelijk steentje toe bijgedragen heeft is de Amerikaan Klucevsek. Een indrukwekkende resem komponisten schreef speciaal voor hem nieuwe accordeon werken. Enkele hiervan (Lois Vierk, Aaron Kernis) konden hun enthousiasme blijkbaar niet op en schreven -zoals op deze recente CD te merken is- meerdere komposities. De titels van de tracks op "Free Range Accordion" zijn veelzeggend, religieus geïnspireerde namen als hymne, psalm of koraal komen steeds terug. De hoofdmoot van de werken zijn dan ook te beschrijven als zeer lyrisch en meditatief. Dat Klucevsek af en toe niet vies is van populaire (folk) invloeden was op vroegere CDs reeds te merken. Op "Free Range Accordion" getuigen de werken van Jerome Kitzke en Burt Bacharach hier van.
- MARIETAN Pierre "Jardins Suspendus", 1998
Deze Zwitserse kunstenaar is vooral gekend voor zijn klankskulpturen en installaties. Voor zijn "Hangende Tuinen"-project ontwierp hij tuinen met daarin niet alleen allerlei dieren en fonteinen maar ook pratende stemmen. De elekro-akoestische muziek voor deze projecten is terug te vinden op deze cd samen met 4 werken voor beiaard die Mariétan schreef naar aanleiding van 4 geboortes.
Nonken Marilyn "American Spiritual", Composers Recordings Inc, 2001
De Amerikaanse pianiste Nonken voelt zich duidelijk thuis in (neo) komplexe werken. Op korte tijd heeft zij grote faam verworven als vertolkster van technisch veeleisende werken zodat komponisten als Michael Finnissy (UK), Tristan Murail (F) en Milton Babitt (VS) - op 83-jarige leeftijd nog altijd produktief!- reeds werken voor haar geschreven hebben. Recente werken van deze en andere komponisten op deze fel geprezen cd geven een staalkaart van deze stijl in de engelstalige landen. De kennismaking met de jonge komponist Jason Eckardt (°1971) is een aangename verrassing. Zijn "Echoes' White Veil" begint ijzersterk, het vervolg kan de hoge verwachtingen niet helemaal inlossen maar in zijn totaliteit is het een afwisselend en rijk werk.
- VANDE GORNE Annette "Vox Alia", Musiques & Recherches, 1998
- TODOROFF, LOTIS, DRESE, ANDERSON,... "Musiques Acousmatiques Belges - Generation 2000",
Musiques & Recherches, 2000
- BROCHE Cecile "Violin @ New York", 2001
- CAGE John "Concert for piano and orchestra, Five, ..." (door Joelle Leandre en Kumi Wakao), Mesostics 2000 (Japan)
- KING John & KNITTEL Krzystof "The Heart Piece - Double Opera", Warsaw Autumn 1999 (festival)
- AHARONIAN Coriun "Los Cadadias" (9 komposities van deze Uruguaanse komponist door verschillende bekende Europese ensembles), Agadu, 2001
- MAIERHOF Michael "Rostfrei, x-fach 1, Bagatellen fur Brahms en Splitting 3" (opnames van komponist zelf)
- SCHELL Daniel "The Travelling Musician", 2000
- DUBACH Petra & VAN HORRIK Mario "The adventures of Toon Scales"& "Sounding Moves"
- SCHMIDT Irmin & KUMO "Masters of Confusion", Spoon-Records, 2000
- KRISTOFF K.ROLL & CHARLES Xavier "La Piece", Potlach, 1999
- BUCKNER Thomas & HAMILTON Tom "Jump the circle, Jump the line", Mutablemusic, 2001
- BIG BLACK & WHEATON Anthony "Ethnic Fusion", Mutablemusic, 2001
- TAMMEN Hans "Endangered Guitar Processing", Nurnichtnur, 2001
- SCHICK Ignaz, ZEGER Jorg, BEINS Burkhard "peripherique", Zangi Music, 2001
- SCHICK Ignaz, NEUMANN Andrea "petit pale", Zangi Music, 2001
- FROLEYKS Stephan "ANNA!"
- FROLEYKS Stephan "Fine music with new instruments", JazzHausMusik, 1998
- LEHN Thomas, LOSCHEL Hannes, NOVOTNY Josef "Echos an kegelrandern" Loewenherts, 2001
- LEHN Thomas, LOSCHEL Hannes, NOVOTNY Josef "Excentriques" Loewenherts, 2001
Hans Roels
|