O

Ob

Gebouwd in 2008

Ob is een midi gestuurde hobo.


Handy one

Gebouwd in 2007

Handy one is een interface om een midi-device aan te sturen. Dit gebeurt met behulp van acht druksensoren en twee schakelaars die met de vingers worden bediend.


Optoson

Gebouwd in 1996

Optoson 1 tot en met 4 zijn een soort van camera’s die werden gebouwd voor de productie Mach ’96 om de bewegingseigenschappen van stoommachines in geluid om te zetten. De compositie werd gecreëerd voor het Festival van Vlaanderen te Leuven in 1996.


Optofmofoon II

Gebouwd in 1988

Optofmofoon II is een eenvoudige synthesizer die gebouwd is voor muzikaal vormingswerk met kinderen. Zijn naam verraadt het gebruik van licht en FM-modulatie. Door aan de potentiometers te draaien en de lichtinval op de lichtweerstanden te beïnvloeden, wordt optofmofoon II intuïtief bespeeld. Onder de vier rechtopstaande pvc-buizen is telkens een luidspreker gemonteerd die elke een verschillend geluidssignaal hoorbaar maken (quadrofonie).


Optofmofoon V

Gebouwd in 1988

De naam van deze synthesizer verraadt het gebruik van licht en FM-modulatie. Het geluid wordt hoorbaar gemaakt door vier kleine luidsprekers die op de printplaat zijn gesoldeerd.


Orgelmars

Gebouwd in 1988

Orgelmars is een event voor stoeten en optochten. Zeven bespelers hebben elk een paar pompschoenen aan de voeten en twee orgelpijpen op de rug. Ze lopen in een rij en elk in een verschillend staptempo. Dat tempo wordt aangegeven met behulp van slingers van een verschillende lengte.


Ohre

Gebouwd in 1980

Ohre is een intimistisch audio-art project. Aan de achterkant van twee grote oren van papier-maché, zijn twee lange, flexibele plastiek buizen bevestigd. De gemaskerde performer nodigt de toeschouwers uit om hun oor tegen het grote oor te leggen, en verrast hen van aan de andere kant van de lange buis met een subtiele en boeiende klankwereld.


Optokraak

Gebouwd in 1975

De klank van dit gedeeltelijk ontmantelde instrument was onder andere afhankelijk van de lichtintensiteit in zijn omgeving.


Optorgofoon

Gebouwd in 1974

Optorgofoon is gebouwd in een oude houten fichebak op een printplaat die bedoeld was voor het bouwen van een elektronisch orgel. Twaalf lichtweerstanden bepalen elk de toonhoogte van een dubbel-T-oscillator. Het instrument heeft een ingebouwde geluidsversterking met luidspreker. Met een magneet kan de vibratiemodule worden ingeschakeld.


Elektronisch orgel

Gebouwd in 1967

Raes bouwde in zijn tienerjaren een elektrisch orgel. Hij gebruikte een orgeldeler-schakeling en eenvoudige generatoren. Met slechts 1 oscillator per drie noten was er slechts een beperkte polyfonie mogelijk.