Logos on the road
De pneumafonen te gast in Manchester
Vorig jaar lieten we hen in de Opera van Rijsel toeteren, janken en piepen dat het een lieve lust is, dit jaar steken we met onze pneumafoons het kanaal over om naar Manchester te gaan. We zijn uitgenodigd voor deelname op het Manchester International Festival en zullen er op 11 en 12 Juli van ons laten horen. Medewerkers van dienst zijn: Kristof Lauwers, Moniek Darge, Kati Couck en Yvan Vander Sanden.
Pneumafoon werd gebouwd naar een idee en ontwerp van Dr. Godfried - Willem Raes. De eerste versie en try - out ervan werd gerealiseerd in opdracht van de duitse stad Essen ter gelegenheid van haar Spiel - und Klangstrasse 1983. Later was het projekt - inmiddels in uitgebreider vorm - te zien en te horen in Eindhoven (Apollohuis), Bonn (Beethovenhalle), Brussel (Atelier), Gent (Konservatorium), Neerpelt, Stuttgart (Kulturkilometer), Ferarra (Aterforum - festival), Frankfurt, Antwerpen (De Singel), Strombeek - Bever, Diest en Leuven. Al bij al betreft het een erg groot projekt dat we, precies omwille van de relatieve zeldzaamheid waarmee we er om materiele redenen mee voor het publiek kunnen verschijnen, een dokument op plaat en in beeld waardig meenden te zijn.
Het pneumafoonprojekt werkt eigenlijk als een binnenstebuitengekeerd orgel. Het bestaat uit drie kompressoren (te vergelijken met longen) die een twintigtal gele luchtkussens opblazen tot die helemaal opgespannen zijn. Als de bezoekers vervolgens de luchtkussens gaan kneden en er de lucht uit persen, ontsnappen de klanken via allerlei klankskulpturen, zoals fluiten, enkelrieten, lippen, tongen, dubbelrieten, mirlitons, waterorgels, blaasmembranen, enz. Pneumafoon integreert klank en beweging op een intrinsieke wijze; de beweging wordt taktiel en sensueel en zorgt voor een levend muzikaal environment, een uitnodiging tot aktieve beleving voor jong en oud.
Kristof & Laura op de SMC in Porto
Op de zesde editie van de internationale Sound and Music Computing Conference (SMC) zal een van onze medewerkers, Kristof Lauwers, onze stichting in Portugal vertegenwoordigen. SMC (http://smc2009.smcnetwork.org) is een europees forum voor de promotie en internationale uitwisseling rond Sound & Music Computing en vindt plaats van 23 tot 25 Juli in de Casa da Música in Porto.
Obers In Galop maakt deel uit van Shifts, een projekt van Kristof en Laura Maes (die een doktoraatsopleiding aan het konservatorium van Gent volgt, onder mentorschap van Godfried - Willem Raes) dat de nadruk legt op het live verwerken van data. De geluiden van verschillende instrumenten (kwarttoonsgitaar, cello, slidegitaar, zelfgebouwde schakelingen) en objekten (onder meer glazen) voeden de patches in het open source programma Pure Data. De bewerkte input wordt al dan niet samen met het oorspronkelijke brongeluid weergegeven en versmelt met veldopnames en elektronisch gegenereerde klanken.
In Obers In Galop worden de geluiden van een kwarttoonsgitaar door een dynamisch delaynetwerk gestuurd. Die geluiden transformeren langzaam tot een massieve drone. Het stuk bereikt een hoogtepunt wanneer een verwrongen melodie opduikt. Kafégeluiden (geroezemoes, geritsel van kranten, de orders van de obers,...) doemen op en laten de luisteraar achter met een bevreemdend gevoel wanneer ook deze klanken een vreemde wending nemen.
|