|
<M&M> te gast bij GIMIK FESTIVAL, KEULEN, DUITSLAND
3,4,5 november Alte Feuerwache
50 jaar komputermuziek
Wanneer we de komputermuziek, -waarbij we daaronder verstaan muziek gekomponeerd met daarvoor door de komponist geprogrammeerde komputers-, laten beginnen bij de programmas van Lejaren Hiller en Leonard Isaacson die hebben geleid tot de 'Illiac Suite' voor strijkwartet uit 1956, dan vieren we dit jaar het vijftig jarig bestaan van die komputermuziek.
Aanvankelijk werden komputers ingezet om de muzikale samenhang te berekenen volgens historische en eigenbepaalde regels en door daarbij gebruik te maken van een simbolische representatie van de muzikale elementen. Het rezultaat van deze komputermuziek was een partituur die nog steeds door musici diende te worden uitgevoerd. Pas wanneer de komputer in staat was om ook rechtstreeks geluiden op te wekken (via snelle digital-analoog konvertors) ging ook de wereld van de algoritmische klanksinteze open voor de komponisten die zich met de ontwikkeling van de komputer muziek bezighielden. De introduktie van de MIDI standaard in het begin van de jaren '80 heeft een ware eksplozie met zich gebracht in de ontwikkeling van specifieke kompositiesoftware en van interaktieve kompositietechnieken. Vandaag zien we dat de komputermuziek niet alleen het gebied van de simbolische en sintaktische berekening van muziek, naast dat van de generatie van de geluiden zelf, maar bovendien ook het gebied van de akoestische verklanking, inklusief interaktieve uitvoeringspraktijk, is gaan beslaan doordat programmeerbare muzikale robots werden gebouwd en ontwikkeld. Ook het gebied van de multimediale kompositie kan vandaag perfekt worden bestreken door kompositorische komputerprogrammatie.
Tot de belangrijkste komponisten die in de voorbije vijftig jaar substantiële bijdragen leverden tot deze komponeerpraktijk behoren Iannis Xenakis, James Tenney, Jean-Claude Risset, Barry Truax, Gottfried Michael Koenig, Rainer Boesch, Michael Obst, Klarenz Barlow, Joel Chadabe, Dary John Mizelle, Bruno Spoerri, Warren Burt, Siegfried Koepf, Peter Gena, Godfried-Willem Raes, Dirk Reith, Curtis Roads, Tom Johnson, Peter Castine, John Bisschop, Robert Rowe, Gerald Bennett, Rolf Gehlhaar, Thomas Kessler, Bernd Haerpfer, Michael Manion, Masahiro Miwa, Stephen Pope, Horacio Vaggione, Trevor Wishart, Agostino Di Scipio...
Om dit vijftig jarig bestaan te vieren besloot de Keulse GIMIK groep rond Klarenz Barlow hun 'Computing Music IV' festival geheel rond dit tema op te bouwen. Zowat alle pioniers van de komputermuziek -voorzover nog in leven- zullen daarbij in Keulen te gast zijn.
Een belangrijke plaats in het omvangrijke programma wordt daarbij ingenomen door het bij Logos tot wasdom gekomen 'M&M' robot orkest. Niet minder dan twintig vooraanstaande komputer muziek komponisten gingen aan de slag en schreven werken voor dit zuiver akoestisch maar toch volkomen komputergestuurde orkest. Daarbij konden zij rekenen op de expertise van Godfried-Willem Raes, bouwer van alle machines en robots, en Kristof Lauwers, de man achter de centrale besturingskomputer en tevens ook een uitstekend vertegenwoordiger van de jongste komputer-muziek generatie komponisten.
De voorstellingen in Keulen gaan door op 5 november vanaf 18u30 in de grote koncertzaal van de Alte Feuerwache (Melchiorstrasse 3, 50670 Koeln).
Om het vlaamse publiek deze viering niet geheel te onthouden, hernemen we de meest markante kreaties op het M&M koncert in Gent van 22 november (Logos Tetraëder, 20u00, Bomastraat 26-28 GENT).
Verdere links en info: http://www.computing-music.de
DE WERELD VAN KINA, GENT
1ste Gentse Museumnacht
16 november
De Wereld van Kina (vroegere Schoolmuseum)
Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent
Deel een nacht met een goede minnaar in De wereld van Kina:
het Huis op donderdag 16 november 2006 van 18 tot 24 uur.
watertransparanten
Woon het nachtelijke onderwaterconcert bij van Moniek Darge, of treed binnen in de holosound van Godfried-Willem Raes en vertaal je bewegingen in spannende, bijna spookachtige geluiden. Creëer zelf een mysterieuze museumnacht.
In het kader van het Creativity World Forum organiseren acht Gentse musea de Eerste Gentse Museumnacht.
Alle activiteiten zijn gratis. Bovendien rijden er gratis shuttlebussen tussen de musea.
Meer info: 1ste Gentse museumnacht of tel. Gentinfo 09/210 10 10
NOVEMBER MUSIC <M&M> DEN BOSCH, NEDERLAND
Zaterdag 18 november & Zondag 19 november
Noordbrabants Museum
14.00 / 15.00 / 16.00
Entree Museum
Programma: 'Man & Machine Orchestra' November Music Productie
- Godfried-Willem Raes (B) - diverse composities
- Fred Momotenko - Chimeres III *
- Piotr Groen-Korab - Electric Emanation *
* November Music Compositieopdracht 2006
Mens en machine, de eeuwige strijd. Ook op muzikaal gebied kunnen muziekmachines ons wel eens gaan overtreffen. De Belgische componist en instrumentenbouwer Godfried-Willem Raes heeft een heel muziekmachineorkest in het leven geroepen. Zijn Man & Machine Orchestra, kortweg M&M Orchestra, bestaat uit zo'n 25 zelfgebouwde muziekmachines.
Raes geeft geregeld optredens met zijn M&M Orchestra in zijn eigen Logos concertzaal in Gent. Zelden is zijn werk in Nederland te zien.
November Music haalt nu Raes' uitzonderlijke orkest naar het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Speciaal voor deze reeks optredens gaat November Music een samenwerking aan met de compositieafdeling van het Brabantse Fontys Conservatorium en worden er nieuwe werken voor het M&M Orchestra gecomponeerd door twee afgestudeerde componisten, Piotr Korab en Fred Momotenko. Tijdens dit eerste project togen Korab en Momotenko samen met November Music naar Logos Gent, waar ze vertrouwd werden gemaakt met alle ins en outs van het complexe M&M Orchestra. Fred Momotenko schreef 'Chimeres III': "een spel tussen echt en onecht, tussen licht en donker en natuurlijk tussen goed en (zeer) kwaad." Piotr Groen-Korab creëert in 'Electric Emanation' de suggestie dat men niet louter waarnemer is van machines die aangestuurd geluid produceren, maar dat men aanschouwer is van een collectief van entiteiten.
Raes' machineorkest bestaat uit tientallen automaten. Denk daarbij aan een supersnelle 'vorsetzer' voor piano, een langwerpige automaat dat bovenop het klavier staat en virtuoos alle achtentachtig toetsen tegelijkertijd kan bespelen. Maar ook geautomatiseerd slagwerk, programmeerbare orgels en harmoniums, een saxofoonrobot of automatische sirenes. "Het is zeker niet mijn bedoeling om mensen te vervangen door automaten. Het is gewoon een manier om verder te gaan dan het menselijke kunnen. Mensen worden niet beter met de tijd, automaten wel", aldus Raes.
Godfried-Willem Raes is actief als docent, componist en uitvoerend musicus. Samen met Moniek Darge runt Raes Logos, een podium voor experimentele muziek en geluidskunst in Gent.
meer info: www.novembermusic.net
|