index     kalender     koncertberichten     logos on the road     kolofon

 

Koncertberichten

 

ELEKTRO-AKOESTISCH KONCERT

Donderdag 14 juli 2005 om 20u

Programma:
  • Roeland Luyten - Drummer (of nieuw werk)
  • Kris De Baerdemacker - Sonic Fantasy on Carceri d'Invenzione
  • Hans Roels - Colo
  • Joachim Brackx - Music for Little Bits
  • Dirk Veulemans - Spreken in tongen
  • Barbara Buchowiec - Demoniaque
  • Kristof Lauwers - live-elektronisch stuk

Roeland Luyten - Drummer
Van Roeland Luyten staat zeker ook een werk op het programma, ofwel de (gereviseerde) versie van "Drummer" ofwel een kompleet nieuw stuk. Drummer (2003-2005) is een 8-kanaals kompositie met zowel elektronisch als akoestisch basismateriaal. Allerlei pulsen, perkussieve klanken, metaalachtige resonanties en sinustonen worden vermengd. Door de hoge densiteit ontstaan er klankmassa's en geluidswolken met verschillende klankkleuren.

Kris De Baerdemacker - Sonic Fantasy on Carceri d'Invenzione
In zijn Carceri d'Invenzione schept Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) een wereld waar je als toeschouwer ondergedompeld wordt in een monumentale architekturale konstruktie waar portalen, bogen, trappen de ruimte opdelen in een veelheid aan duizelingwekkende perspektieven en waar je allerlei tuigen, takels, kettingen dreigend op je af voelt komen. De Sonic Fantasy is een beetje een antwoord op de vraag van welke geluiden er allemaal zouden kunnen klinken in zo een gigantische, surrealistische ruimte.

Joachim Brackx - Music for Little Bits (5-kanaals surround)
"Music for Little Bits (2005) is gerealiseerd in opdracht van de kulturele vereniging klopvis voor hun eerste evenement getiteld Little Bits dat doorging op 23 april 2005 in Oostende. Vermits ik carte blanche kreeg voor de artistieke invulling van de opdracht koos ik ervoor om nog eens een zuiver elektro-akoestisch stuk te maken. Het leek me interessant om te kiezen voor een surround opstelling om het koncept klankveld ook konkreet in te vullen.
Muzikaal is het stuk een exploratie van een aantal traag evoluerende teksturen die met elkaar botsen of harmonieus in elkaar overvloeien. De klank is zeer organisch ondanks de louter syntetische aard van het klankmateriaal, de vorm is niet op voorhand uitgedacht, maar vloeit rechtstreeks voort uit de richting die de klank opgaat, soms bewust, soms onbewust." (Joachim Brackx, juni 2005)

Dirk Veulemans - Spreken in tongen
Het uitgangspunt voor dit stuk is de fascinatie van Dirk Veulemans voor biblioteken en de drang van mensen om hun "innerlijkheid aan het woord toe te vertrouwen". "De titel "spreken in tongen" werd gekozen door het naast elkaar leggen van allerhande teksten waarin wordt nagedacht over het belang van het woord. Redelijk snel kom je daarbij ook terecht in teksten die naar de bijbel refereren waar het woord een hele belangrijke plaats krijgt. Het spreken in tongen (=glossolalie) blijkt een spraakverschijnsel te zijn dat op sommige vlakken nogal wat wegheeft van de digitale komputertechnieken die ik toepas in deze kompositie. De gebruikte geluiden komen van 20 voorlezende biblioteekbezoekers en ook van het oppikken van elektromagnetische golven opgewekt in de ingewanden van mijn schootcomputer die de binaire digitale wereld vertegenwoordigt." Het stuk ging in première op het KriKri festival 2004.

Barbara Buchowiec - Demoniaque
Net als in "Spreken in tongen" wordt ook in "Demoniaque" stemmateriaal gebruikt, deze keer van stemimprovisaties van Barbara Buchowiec zelf. Daarnaast vroeg ze muzikanten op fluit, klarinet en trombone allerlei fragmenten te spelen die vervolgens bewerkt en geëditeerd werden.

Hans Roels - Colo
"Het basismateriaal van "Colo" is een opname van mijn kompositie "Nowhere's Chaos". Dit werk werd opgevoerd op November Music 1998 maar door de bizarre bezetting en de mislukte opname ligt het werk "zinloos" in mijn kast. Daarnaast ben ik al een jaar lang allerlei live-elektronika aan het uitproberen. Ik begon allerlei (zelfgemaakte) effekten toe te passen op deze opname. Het originele "Nowhere's Chaos" bevatte teksten over de opstand in Chiapas (Mexico). "Colo" is dan weer opgedragen aan het dorp Colo(tenango) in Guatemala waar in maart 2005 twee doden vielen bij protesten tegen een vrijhandelsakkoord met de VS. Enkele jaren geleden was ik op bezoek in dit dorp bij vrienden en bij de boerenorganisatie die in maart de protesten mee organiseerde."


Elektro-akoestische muziek op originele instrumenten...

 

 

 

<M&M> ENSEMBLE

Woensdag 20 en donderdag 21 juli 2005 om 20u

Tijdens deze twee <M&M> koncerten krijgt het publiek de kans om te zien welke nieuwigheden en produkties er het voorbije seizoen gerealiseerd werden.

In het voorbije seizoen kwamen er 5 nieuwe automaten bij zodat het volledige <M&M>robotorkest nu 25 instrumenten telt. De nieuwkomers waren: <Ake> (akkordeon), <Sire> (sirenes), <Llor> (inox klankschalen), <Vacca> (koebellen) en de (tweede) player piano.


Godfried-Willem Raes in volle aktie - foto Benn Deceuninck


<M&M> staat intussen voor een indrukwekkende lijst muziekrobots die samen het automaten-orkest vormen:
  • Player Piano I & II: automatische piano-vorsetzer.
  • Piperola: een volledig automatisch en komputer-gestuurd hoog orgelregister.
  • Bourdonola: een volledig automatisch en komputergestuurd laag orgelregister.
  • Vox Humanola: een orgelautomaat gebaseerd op een 18e eeuws vox humana orgelregister.
  • Harma: een harmonium uit het einde van de 19de eeuw begint hier een tweede leven als een automaat.
  • Autosax: een vol-automatische komputergestuurde tenorsaxofoon.
  • Ake: automatische akkordeon.
  • Springers: opgehangen lange veren met elk een eigen resonator.
  • Belly: een kleine beiaard die bestaat uit 34 niet gestemde messing klokken.
  • Thunderwood: een slagwerk module met windmachine, donderplaat, woodblocks, spechten, een ratel, bliksemschichten, een regenmachine en krakend hout...
  • Rotomoton: slagwerkautomaat met vijf rototoms.
  • Troms: een spektakulaire trommelmachine bestaande uit zeven enkelvellige trommels.
  • Vibi: een automatische vibrafoon.
  • Vacca: 48 automatische koebellen.
  • Klung: een geautomatiseerde Indonesische angklung.
  • Tubi: buisklokken gestemd in kwarttonen.
  • Llor: 12 grote stalen klankschalen.
  • Dripper: de automatische druppelmachine.
  • Hurdy: een automatische bas draailier.
  • Trump: een automatisch trompet regaal.
  • Flex: automatische zingende zagen.
  • Sire: 24 sirenes met individueel bestuurbare toonhoogtes.

Al deze automaten evenals de interfaces waardoor ze met de musici in het orkest kunnen interageren, werden ontworpen en gebouwd door Godfried-Willem Raes.
Daarbij werd eveneens de hulp ingeroepen van Johannes Taelman, Moniek Darge, Xavier Verhelst, Marc Maes, Kristof Lauwers en Bert Vandekerckhove. Voor deze speciale Gentse Feesten koncerten worden enkele wat meer populaire stukken op het programma genomen: naast enkele legendarische tango's staat ook werk van Frank Zappa, Raymond Scott en Jimi Hendrix op het programma.
Medewerkers aan deze koncerten zijn o.m. Moniek Darge, Sebastian Bradt, Kristof Lauwers, Kris De Baerdemacker, Barbara Buchowiec, Nicolleta Branchini, Xavier Verhelst, Hans Roels en het geheel staat onder leiding van Godfried-Willem Raes.