Logos on the road
De eerste lentemaand zetten wij in met een waaier aktiviteiten, die verschillende aspekten van onze werking in het zonnetje stellen:
Instrumentenbouw, <M&M> en nieuwe muziektechnologie zijn vanzelfsprekend dé onderwerpen bij uitstek, en dit zowel in binnen- als buitenland.
Op de eerste plaats komt onze -ondertussen reeds jarenlange- intensieve samenwerking met de Franse Kling Klang organisatie te Lille. Een nieuwe, twee en een halve meter hoge klankskulptuur, of, zoals zij het ginds zo kleurrijk noemen, een kersverse "Dr' eau' le de machine" wordt er door een twintigtal jongeren onder supervisie van onze freelance medewerker Leonaar De Graeve gebouwd. Na het overdonderende succes vorig jaar en de opmerkelijke belangstelling in de pers voor de Logos-bijdragen aan dit ingenieuze Kling Klang waterinstrumentenprojekt (vele kranten bespraken en toonden immers de fotogenieke TipTapTube, naast o.a. de Logos Toetkuip), werden wij aangezocht voor een tweede projekt en met enkele nieuwe groepen jongeren aan de slag te gaan. Leonaar was onmiddellijk entoesiast en Godfried-Willem bedacht een reuze, multiperson tuba, die dan nog brubbelende watergeluiden zou kunnen voortbrengen ook. De bouw startte reeds bij de aanvang van het nieuwe jaar en loopt nog verder tot medio maart. Op donderdag 20 maart wordt deze nieuwe "Dr'eau'le de machine" aan de pers voorgesteld. Verdere publieke akties volgen en wij zullen niet nalaten u ook hiervan op de hoogte te houden.
Ook onze noorderburen zijn en blijven entoesiast over de research, de muziek en de instrumentenbouwaktiviteiten bij Logos. Na het succes vorig jaar aan de Universiteit Twente te Enschede, worden we opnieuw uitgenodigd om deel te nemen aan een symposium - aan de Akademie deze keer - en er tevens een <M&M>-koncert te verzorgen. Godfried-Willem Raes geeft op 7 maart een lezing, onmiddellijk gevolg door ons <M&M> koncert met de <Player Piano>, het <Onzichtbare Instrument> en de elektrische viool op het programma. Deelnemers aan dit <M&M>-koncert zijn Barbara Buchowiec, Kristof Lauwers, Godfried-Willem Raes en Moniek Darge.
Hier het volledige programma van die dag, zoals door de Akademie van Enschede aangekondigd:
10.00 Inleidende lezing Petran Kockelkoren over Mediated Music
10.45 Pauze
11.00 Lezing plus MM-concert Jem Finer met Super Collider
12.00 Lunchpauze
13.30 Lezing plus MM-concert Godfried-Willem Raes en het Logos Duo (sic)
14.45 Pauze
15.00 Lezing plus MM-concert Hans van Koolwijk met zijn Bambuso Sonoro
15.45 Pauze
16.00 Lezing John Heymans over Luigi Russolo en zijn futuristische lawaaimachines
16.45 Pauze
17.00 MM-Concert Felix Kubin
Op donderdag 13 maart speelt <M&M> dan opnieuw in onze eigen Tetraeder-zaal, maar daarover leest u elders in dit Logos Blad meer. De Duitse pianist en komponist Moritz Eggert, die ooit alle instrumenten van het symfonisch orkest verving door typmachines en zelf als dirigent optrad, is dan onze centrale gast.
Op zondag 30 maart. stellen wij onze deuren open voor de Dag van de Technologie en op maandag 31 maart ontvangen wij de -vooraf ingeschreven- scholen voor een bezoek aan Logos en een demonstratie van de vele spektakulaire muzikale robots die Logos ondertussen rijk is. Ook u bent welkom op zondag 30 maart: met veel plezier zullen we u onze <M&M>-muziekmachines uitleggen, demonstreren en… ook u kan ze dan eens zelf uitproberen!
De 'Dag van de Technologie' is een nieuw initiatief van de Vlaamse regering dat officieel gelanceerd werd in Technopolis op 18 december 2002. De 'Dag van de Technologie' vindt plaats op verschillende lokaties in Vlaanderen en wil zoveel mogelijk Vlamingen laten kennismaken met technologie in Vlaamse onderzoeksinstellingen, bedrijven, universiteiten en hogescholen. Op zaterdag 29 maart 2003 wordt het startschot gegeven met een akademische zitting en de ondertekening van het Innovatiepakt voor Vlaanderen, op zondag 30 maart vindt de 'Dag van de Technologie' voor het grote publiek plaats en zetten de deelnemende bedrijven en instellingen in gans Vlaanderen hun deuren open. Op maandag 31 maart kunnen leerlingen van de 3de graad sekundair onderwijs in deze bedrijven op hun beurt kennismaken met technologie tijdens de 'Schooldag van de Technologie'.
De eerste en algemene doelstelling van het initiatief luidt de Vlaming laten kennismaken met technologie in toegepaste vorm: in produktieprocessen, bij de verwerking van gegevens, bij het verlenen van diensten, in wetenschappelijk onderzoek… Op de Dag van de Technologie maken onderzoeksinstellingen, universiteiten, hogescholen en bedrijven op de werkvloer hun technologieën zichtbaar aan een ruim publiek en geven hen op die manier meer inzicht in de ontwikkelingen en pratische toepassingen van de nieuwste technologieën. Maar er schuilt meer achter. Met de Dag van de Technologie wil de Vlaamse regering de technologische innovatie in Vlaanderen zichtbaar maken, de Vlaming bewust maken van de verdiensten van de Vlaamse technologie en zo ook studies in de technische en wetenschappelijke richtingen aanmoedigen, in het bijzonder bij leerlingen van de derde graad sekundair onderwijs.
|