inhoud
editoriaal
kalender
koncertberichten
newfoundland
een kiekje
kolofon
Editoriaal
Logos-Blad bestaat 25 jaar en werd 10 jaar na de ophefmakende Logos' start in 1968 uiteindelijk in het leven geroepen als maandelijks infoblad voor u, trouwe lezers. Bij de start van 35 jaar Logos en 25 jaar Logos-Blad willen wij u dan ook in de eerste plaats danken voor uw interesse. Want vermits u geboeid bent door de toelichtingen bij onze koncerten, de achtergrondinformatie bij de bouw van onze muzikale robots, door het wedervaren van ons <M&M> ensemble, door de Logos Duo optredens, door muziekdozen en watertransparanten, of door onze reisverslagen en fotoreportages, draagt u grensverleggende muziek een warm hart toe en dat verheugt ons uitermate.
Logos-Blad is geëvolueerd van een bladzijde per bladzijde met de hand gestencild blaadje, eerst zonder afbeeldingen, dan via de fotostencils opgefleurd met lijntekeningen en ortokromatische foto's, en daarna -een grote sprong- van een zelfgedrukt offsett-tijdschrift tot de huidige gelaserprinte zwart-wit versie. Bij ons geen glossy magazines, geen glitter en glamour, maar een blad dat de dynamische ideologie van '68 in taal, inhoud en vorm blijft uitdragen, temidden van een zee verkommercialiseerde nepbrochures, die vaak niet meer zijn dan verkapte reklamefolders.
Terugblikkend op 35 jaar werking, zien wij met fierheid hoe ons oorspronkelijk gedachtengoed en onze voortdurende inspanningen om als pilootcentrum voor de hedendaagse muziek te funktioneren, ook daadwerkelijk ingang heeft gevonden bij het in kultuur geïnteresseerde publiek. Want daar waar wij in de beginjaren insamenwerking met het toenmalige Ipem, de hele enigen in Vlaanderen waren, om ons met hart en ziel in te zetten voor een vernieuwende en grensverleggende muziekkultuur, zien we, sinds het overheidsbeleid ook met subsidies over de brug komt en per dekreet de percentages hedendaagse muziek op ieders repertoire heeft vastgelegd, dat een oeverloze menigte musici en muzikanten plots -de een al met meer serieux dan de andere- gelukkig maar- zich storten op "hedendaagse" muziek. In Gent is het zo erg, dat we soms op één avond meerdere echt boeiende hedendaagse muziekkoncerten aangeboden krijgen, zoals bv. nog onlangs Arne Deforce in de Handelsbeurs en Frederik Rzewski, John Tilbury in de Bijloke. De drie musici in kwestie zijn alle drie niet alleen reeds vele jaren eerder bij Stichting Logos aan ons publiek voorgesteld geworden, maar daarenboven waren ook de programma's voor het grootste deel identiek aan wat eerder bij ons te horen was. Daardoor hebben soms naast fierheid tegelijk ook gemengde gevoelens. De situatie vandaag doet zo wat denken aan de eerste twee Turkse bakkers in Gent, die allebei in de Sleepstraat gehuisvest waren en elkaar bekonkurreerden door telkens hun "ekmek" 1,-Bfr goedkoper te maken dan het brood bij de buur. Resultaat: beide bakkers zijn overkop gegaan en Gent zat een poosje helemaal zonder Turks brood. Zonde, want echt lekker hoor, zo'n "ekmek".
Maar toch overweegt de fierheid bij ons, zelfs al "vergeten" zowel overheid als musici, maar vooral joernalisten en kollegae organisatoren, dat heel wat van hun sterren aan het hedendaagse muziekfirmament, in hun programmatie voorkomen dank zij Stichting Logos, die hen, vaak lang voor ze bekende namen werden, de kans boden hier hun eerste optredens te geven. Ondanks het feit dat zij Logos welhaast systematisch "vergeten", wat ons natuurlijk soms wel pijn doet, overweegt bij ons steeds meer de fierheid dat wij reeds 35 jaar lang er blijkbaar in slagen jonge en minder jonge musici te lanceren in Vlaanderen en dat menigeen dank zij ons de weg vond naar de "grotere" zalen (lees: naar grotere erelonen ;-) ) en podia. Het bewijst alleszins dat Logos een unieke en onvervangbare rol blijft spelen.
Om een paar voorbeeldjes te geven:
David Moss verhuisde, na zijn eerste Europese koncert -bij Logos!- en vele jaar trouw door ons opnieuw te zijn uitgenodigd, uiteindelijk naar de Vooruit, John King, Bob Ostertag, Nick Didkovsky, Han Benninck en vele anderen volgden zijn voorbeeld. Micha Mengelberg werd onlangs zelfs door Ictus ontdekt. Arne Deforce vond zijn weg zoals hoger geschetst naar de Handelsbeurs, maar ook naar het Brugs koncertgebouw en Ars Musica.
Phill Niblock leerde Gent kennen in de jaren zeventig door herhaaldelijk bij Logos op te treden. We hebben zelfs voor hem de twee huizen op de Sassekaai opgesnord, opdat hij er het Ei-huis, het bijhuis van zijn Newyorkse Experimental Intermedia Foundation, zou kunnen huisvesten. Bij Wim Wabbes van de Vooruit hebben we jaren geleden Phill geintroduceerd, toen zijn muziek zo luid werd, dat onze Logos-muren erdoor gingen beven. Nu jaren later is bezige bij Phill opnieuw terecht in de Vooruit, maar deze maal met in zijn kielzog een hele reeks gelijkgezinden, die vaak ook uit de Logos-kringen komen. Het werd een event van een volle week.
Stichting Logos als springplank: het werkt dus en daar gaan we stilaan prat op. Laten we het zo stellen: de kinderen vliegen het nest uit, dat is een prachtzaak, maar doet ook wel wat pijn. En soms knaagt ook de vraag of zo echt een groter publiek wordt bereikt.
Ooit vertelde diezelfde Wim Wabbes ons, hoe verbaasd hij was, dat waar hij ook op prospektie in het buitenland kwam, men er Logos kende. In 1997 werden we dan ook als Logos Duo -tot onze grote vreugde- Kultureel Ambassadeur van Vlaanderen.
Nu, na 35 jaar aan de weg timmeren, zien wij, dat Stichting Logos ook hier vele vruchten draagt. Dus, u merkt het, succes genoeg! Logos leeft en vervult haar funktie klaarblijkelijk meer dan naar behoren.
Ook het Logos-Blad is er in de eerste plaats voor u en dat nu reeds voor het 25ste jaar … maar helaas, wij zijn dan wel de oudste en nog steeds enige Instelling van Openbaar Nut in Vlaanderen, die zich uitsluitend met grensverleggende muziek en haar interdisciplinaire vertakkingen bezighoudt, maar echt goed bedeeld door de overheid zijn wij niet. Voor ons maakt het een dag en een nacht verschil uit of u tot ons mecenaat wil behoren en ook een abonnement nemen op Logos-Blad maakt ons blij. Bij voorbaat bedankt en vooral…
Een heel vreugdevol muzikaal jaar vol nieuwe verfrissende ontdekkingen, waardoor uw oren entoesiast en vrolijk tintelen!
m.d.
|