inhoud   kalender   koncertberichten   logos on the road   newfoundland   kolofon

Koncertberichten

 

 

<Man & Machine>
donderdag 5 september 2002 om 20 uur

Het interaktieve <M&M> - (Man and Machine) ensemble - opgericht in augustus vorig jaar, mag 1 kaarsje op de taart plaatsen. Het staat voor de even zeldzame als wenselijke kombinatie van professionele degelijkheid én originaliteit. Het wil een noodzakelijk tegengewicht vormen tegen enerzijds het akademisme, dat al te vaak en volkomen ten onrechte voor 'de nieuwe muziek van vandaag' wordt versleten, en anderzijds het slijmerig en melig pseudo-stijltje dat onder de noemer postmodernisme schuilgaat. De M&M groep is dan ook geenszins nog maar eens zomaar als 'ensemble voor Nieuwe Muziek' katalogeerbaar en verslijtbaar. Het is een totaal nieuw koncept, de 21e eeuw waardig.

Binnen Logos' <M&M> immers worden maand na maand nieuwe musiceervormen uitgetest, nieuwe instrumenten en muzikale robots aan de musiceerpraktijk onderworpen en innoverende kompositievormen gerealiseerd en publiek voorgesteld. De aansluiting bij en de eigen bijdrage tot de allernieuwste ontwikkelingen in wetenschap en technologie krijgt daarbij een primaire rol. De Logos-kreativiteit beoogt zo een samengaan van artistieke en wetenschappelijke vernieuwing en in dit opzicht staan dus ook research en interdisciplinariteit centraal. Het overschrijden van de enge grenzen van het 'muzikale' en het aanboren van de extensies en raakvlakken op gebieden zoals het teater, de literatuur en de beeldende kunsten, inklusief de diverse verschijningsvormen van wat we 'multi-media' zijn gaan noemen, is van dit vertrekpunt een logisch gevolg. Het <M&M> ensemble, onder de artistieke leiding van Godfried-Willem Raes opteert resoluut voor het synergetisch interdisciplinair samenwerken van artistieke en wetenschappelijke innoverende tendenzen, om zo mee te bouwen aan een toekomst voor onze muziekkultuur.

De vaste medewerkers kern van <M&M> bestaat uit:
  Kristof Lauwers komputers & kompositie
Leonaar Degraeve tuba & komputers
Xavier Verhelst bas & komputers
Moniek Darge performance
Bert Vandekerckhove techniek, licht
Kurd Vandevelde stage manager
Godfried-Willem Raes artistieke leiding & machinebouw


Maar ook de robots, stuk voor stuk gebouwd door Godfried-Willem Raes, behoren tot de vaste kern van het ensemble:
<ThunderWood>, <Player Piano>, <Vox Humanola>, <Belly>, <Harma>, <Vibi>, <Bourdonola>, <Piperola>, <Troms>, <Rotomoton>, <Springers>, <Klung> en binnenkort ook... <Flex>, <Klax>, <Melauton>, <Trump>...

Naargelang het aan te pakken repertoire kan deze kern bij diverse gelegenheden worden uitgebreid met volgende gespecialiseerde musici en artistieke medewerkers:
  Karin De Fleyt fluitist met specialisatie in live electronics
Jelle Meander Klankdichter, performer
Kris De Baerdemacker komponist
Hans Roels komponist
Lies Gellynck sopraan
Emilie De Vlam dans / beweging
Stefaan Smagghe viool & electronics
Thomas Smetryns komponist & luitist
Barbara Buchoviec komponist & altviool
Laura Maes theremin
Marc Maes toetsen, orgelautomaten


Het programma is elke maand min of meer verschillend. Zo zullen de vruchten van de verbeteringen aangebracht aan de robots <Autosax> evenals de toevoegingen aan <ThunderWood>, naast verbeteringen aan de uitgewerkte muzikale komposities zeker aan bod komen in het septemberkoncert.

Het <M&M> Ensemble, verzorgde zijn eerste publieke try-out koncert op 2 augustus 2001, in de Logos Tetraeder te Gent, tevens zijn thuisbazis. Dat Stichting Logos, de mantelorganisatie, zich in de loop der jaren een sterke en zelfs bijna unieke reputatie wist op te bouwen op het gebied van de ontwikkeling van hoog gesofistikeerde muzikale werktuigen is genoegzaam bekend. Hoewel in onze artistieke produkties van het verleden (de straatopera <Rooie Niki>, het industriële koncept <Mach '96> enz.) reeds gretig gebruik werd gemaakt van deze apparaten, groeide vanuit de kerngroep van het Logos Ensemble de nood aan een sterkere profilering en professionalisering van dit soort produkties. Daaruit is <M&M> eigenlijk gegroeid. Naar de naam diende niet lang gezocht te worden: <M&M> of <Mens en Machine> (<Man and Machine> in de lingua franca van de experimentele muziek) lag op de top van hun tong toen het ensemble het daglicht begon te zien.

De maandelijkse koncerten in de Logos Tetraeder laten het ensemble toe een eigen en specifiek repertorium uit te bouwen. Daarom werd de Logos-tetraëder zowat de vaste residentieplaats van de groep, wat noodzakelijkerwijs voortspruit uit de grootschaligheid (de automaten kunnen enkel met een grote vrachtwagen getransporteerd worden) en de fragiliteit (een netwerk van een vijftiental komputers vormt het hart van het projekt) van de onderneming. Daarom mikt M&M niet in eerste instantie op koncerten op verplaatsing, doch veeleer - zoals gebruikelijk bij teatergroepen - op het bespelen van de eigen zaal en het aantrekken van een publiek uit de hele regio. Dat is hen tot nu toe trouwens aardig gelukt ook. De M&M koncerten behoren beslist tot de meest suksesrijke van Stichting Logos.

S.L.

 

 

 

Apsara-blokfluittrio
donderdag 12 september 2002 om 20 uur

programma:

  • Kazimierz Serocki (Pol): Arrangements(1976) voor alt-, tenor- en basblokfluit
  • Isang Yun (Kor): Chinese Pictures (1993) voor blokfluit solo
  • Ernest H.Papier (Fr): Bouchees Doubles (1997)
  • Stefan Thomas (D): Veränderungen (1993) voor 3 basblokfluiten
  • Gerhard Stäbler (D): eilig-dressiert (2000) voor 3 gelijke instrumenten
  • Andreas Poth (D): Weltzeit (1991) voor 3 blokfluiten
Het blokfluittrio Apsara is steeds op zoek naar nieuwe klanken, uitdagingen en verrassingen. Ook ditmaal staan er weer enkele bijzonderheden op het programma, o.a. een mini-muziekteaterstuk van de geheimzinnige Franse komponist Ernest H. Papier. Deze komponist (professor aan het konservatorium van Lausanne) is ook gekend als saxofonist (o.a. bij het ensemble Klangforum Wien). Daarnaast is hij stichter van het saxofoonkwartet Xasax en het ensemble New Hinton.
Apsara presenteert tevens een driedelig solowerk "Chinese Pictures" voor blokfluit van Isang Yun. In dit impressionistische werk laat Isang Yun zich beinvloeden door de Chinese schilderijen uit zijn ouderlijk huis. Isang Yun (°1917) is een Koreaanse komponist die aanvankelijk studeerde en werkte in Korea en Japan. In 1955 kwam hij in Europa terecht, maar in 1964 werd hij op dramatische wijze door leden van het toenmalig Koreaanse militaire regime ontvoerd en teruggebracht naar Korea. Na zijn vrijlating in 1969 keerde hij terug naar Duitsland waar hij doceerde aan verschillende konservatoria. Zijn seriële schrijfwijze veranderde langzaamaan in een mengeling van oosterse en westerse eigentijdse technieken.
Kazimierz Serocki (1922-1981) gebruikt in zijn "Arrangements" een variabele bezetting (solo, duo, trio). Deze minder bekende Poolse komponist - die een omvangrijk oeuvre neerschreef - studeerde in Parijs en trad toen ook regelmatig als pianist op. Later legde hij zich nog uitsluitend toe op het komponeren en richtte hij samen met andere Poolse muzikanten 'Group 49' op die zich enkel met avantgarde-muziek bezighield.
Verder op het programma nog een drietal Duitse stukken voor blokfluittrio: "Eilig-dressiert" voor 3 gelijke instrumenten van de internationaal gekende Gerhard Staebler (°1948), "Weltzeit" van de wiskundige Andreas Poth en "Veränderungen" van Stefan Thomas. Deze twee laatste komponisten hebben een bijzondere voorkeur voor blokfluiten. Ondanks hun jonge leeftijd schreven zij elk reeds verschillende stukken voor allerlei blokfluitkombinaties.

Nathalie Houtman is laureate van verschillende wedstrijden zoals Jeunes Solistes, Jong Tenuto en de Bach wedstrijd. Tijdens de wedstrijd Pro Civitate in 1997 won zij eerste prijzen in de kategorieën blokfluit en piano. Zij studeerde piano en blokfluit aan de konservatoria van Bergen en Brussel. Nathalie Houtman vervolmaakt zich momenteel verder aan diezelfde konservatoria.

Tomma Wessel studeerde eveneens blokfluit en piano aan de konservatoria van Gent en Brussel en volgde tal van meesterkursussen. Als lid van het blokfluitkwartet Carré behaalde zij in 1997 de eerste prijs tijdens de Internationale Orpheus-wedstrijd voor hedendaagse kamermuziek in Antwerpen. In 1998 won Tomma Wessel met dit ensemble de derde prijs in de Internationaler Wettbewerb für junge Kultur Düsseldorf, waar Carré samen optrad met slagwerker Michael Weilacher.
Tomma Wessel musiceerde o.a. samen met Ex Tempore, Musica Antiqua Köln, Champ d'Action, Collegium Instrumentale Brugensis, Il Novecento, het Vlaams Symfonieorkest en Das Uhrensemble, en zij werkte mee aan verscheidene radio- en CD-opnames.
Zij is docente voor hedendaagse blokfluitmuziek aan het Conservatoire Royal de Bruxelles en lerares blokfluit en kamermuziek aan het muziekkonservatorium van Brugge. In het kader van haar studie aan het Orpheus-Instituut werkt zij momenteel aan een instrumentatiegids voor blokfluit.

Julia Whybrow studeerde blokfluit aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt en aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. In 1994 won Julia Whybrow de tweede prijs in de International Gaudeaumus Interpreter's Competition, en in 1995 de eerste prijs tijdens de Internationaler Blockflötenwettbewerb Calw (D). Op dezelfde wedstrijd werd haar een speciale prijs voor de beste interpretatie van een hedendaags werk uitgereikt. In 1996 werd zij als vertolker voor nieuwe muziek gelauwerd tijdens het Nachwuchsforum der Gesellschaft für Neue Musik Deutschland. Zij koncerteerde als lid van het New Hinton Ensemble en gaf solo recitals in Nederland, Duitsland, Frankrijk en de VS. Zij nam een solo-cd met hedendaagse blokfluitmuziek op voor het label Cadenza en is docente aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt.

 

 

 

Michael Vorfeld (D) & Lou Malozzi (VS)
maandag 23 september 2002 om 20 uur

Lou Mallozzi en Michael Vorfeld spelen sinds 1998 samen als duo. Ze begeven zich in het grensgebied tussen sound art en gekomponeerde muziek en vermengen naar hartelust akoestische slagwerk- en stemgeluiden met elektronika en vooraf opgenomen fragmenten. Het geheel doet het ene moment aan een uitvoering van een uitgeschreven werk voor slagwerk en live-elektronika denken, op andere momenten lijkt het op een geluidskollage of hoorspel waarbij het onduidelijk is wie of wat nu eigenlijk het geluid produceert.
De versmelting van deze verschillende geluidsbronnen klinkt echter nooit overladen, Mallozzi en Vorfeld weten een spaarzame en sobere sonoriteit op te roepen waarin subtiele geluiden de luisteraar steeds opnieuw verrassen.

De audio-kunstenaar Lou Mallozzi (1957) uit Chicago is vooral gekend voor zijn radiowerk ("luisterspelen"). Deze werden vooral in de VS op meer dan vijftig radiozenders uitgezonden, maar hij was ook te horen in Canada, Berlijn, Ierland en Frankrijk. Naast zijn werk voor radio, geeft hij koncerten en maakt hij klankinstallaties. Hij kreeg werkbeurzen van o.a. de Rockefeller Foundation, het Spritzenhaus uit Hamburg en Harvestworks (New York).
Mallozzi is de oprichter en direkteur van de Experimental Sound Studio in Chicago en geeft in diezelfde stad les (audio-art en intermedia) aan de universiteit.

Michael VorfeldMichael Vorfeld (1956) werkt als musikus en beeldend kunstenaar in Berlijn. Hij bespeelt slagwerk en zelf ontworpen snaarinstrumenten. De kombinatie van deze instrumenten met gediversifieerde en ongebruikelijke speeltechnieken laat hem toe een uitzonderlijke verscheidenheid aan geluiden te realiseren.
Michael Vorfeld is aktief als improvisator, komponist en geluidskunstenaar, en is dikwijls betrokken bij in situ projekten. Zijn visuele werken spitsen zich toe op het gebruik van licht in relatie tot architektuur. Naast zijn solistische aktiviteiten is hij ook lid van diverse ensembles. Hij speelt vaak in duo met muzikanten als Hans Tammen (gitaar), Reinhold Friedl (inside piano) of Robbie Lynn Hunsinger (hobo). Met deze laatste was hij vorig jaar nog te horen bij Logos.
Op zijn aktiviteitenlijst figureren optredens ter gelegenheid van "Documenta 8" te Kassel (als lid van de groep "Heinrich Mucken"), in Keulen, Amsterdam, Bremen, Brussel (PVSK), Hannover (Wereldtentoonstelling), Hanoi, New York, Warschau en Tokyo.

 

 

 

Johan Sistermanns (D) & Kazuya Ishigami (JAP)
maandag 30 september 2002 om 20 uur

"Toen ik in Japan verbleef, ging ik op zoek naar de traditionele Japanse kultuur zoals de steentuinen en de zen-tuinen met teehuizen. Ik bezocht verschillende traditionele tuinen en werd uitgenodigd op een korte teeceremonie in een Ryonji tempel. Zo liep ik drie maanden rond in verschillende Japanse steden en bijna op elke straat kwam ik drankautomaten tegen. Mijn favoriete drank werd de hete tee uit de automaat. Na enkele dagen tee -en soms ook koffie- uit de automaat gehaald te hebben, werd het mij duidelijk dat dit eigenlijk de moderne teeceremonie is geworden: dorst hebben, portefeuille opendoen, geld in de automaat steken, drie sekonden wachten, luisteren hoe het blik tee valt, het blik eruit halen, het openen en ... drinken. En dat alles terwijl je ergens op een straat wandelt of op een bus staat te wachten. Ik begon opnames te maken van dit auditief en visueel gebeuren en de sociale omgeving waarin dat plaatsvindt."

"Electric Tea Ceremony" is een multi-mediaperformance waarin live-uitvoering, geluidskollages en videobeelden simultaan te horen en te zien zijn. Terwijl Ishigami met live-elektronika in de weer is, bespeelt Sistermanns naast traditionele Japanse en Europese instrumenten ook lege en volle teeblikjes. De blikken worden ingeduwd en verwrongen of bespeeld met een Japans mes of een kom of aangeblazen als een blaasinstrument. Gelijktijdig zijn geluidsopnames van mensenmassa's, reklamespots en lokaties waar drankautomaten staan te horen. Teeblikjes, tempels en ceremoniën worden niet alleen op het scherm maar ook op de performers zelf en hun instrumenten geprojekteerd.

De traditionele Japanse teeceremonie is een ritueel waarbij gasten tee en een maaltijd geserveerd krijgen in een speciaal daarvoor bestemde kamer van de gastheer. Er zijn allerlei regels over hoe de gasten binnenkomen, in welke volgorde het eten opgediend wordt en waar de gasten moeten wachten terwijl de tee bereid wordt. De spiritualiteit van de teeceremonie wordt beklemtoond door een (zen-boeddhistisch) schilderij/gedicht dat de gasten in de teekamer te zien krijgen. Water (yin), vuur (yang), teekannen en andere voorwerpen krijgen een eigen symbolische betekenis. De Japanse teeceremonie is niet enkel een zaak van tee en eten, ook architektuur, tuinkunst, keramiek, kalligrafie, geschiedenis en religie spelen een rol. Het is een samenkomen van artistieke kreativiteit, ervaring van de natuur, religieuze ideeën en sociale interakties.

Johan Sistermanns (°1955) is een Duits geluidskunstenaar en gewezen student van Mauricio Kagel. Zijn installaties en performances waren te bewonderen op festivals voor nieuwe muziek in Europa, Amerika, Azië en Australië en dit op plaatsen als de Knitting Factory (New York), het Goethe Instituut (Tokyo), het Audio Art festival (Polen) of de Donaueschinger Musiktage (Duitsland). Het hoofdbestanddeel van Sistermanns' oeuvre bestaat uit klankinstallaties en allerlei vormen van muziekteater, daarnaast maakte hij ook hoorspelen en elektro-akoestische werken in de radio-studio's van Keulen, Berlijn, Sydney e.a.
Sistermanns kreeg niet alleen verschillende beurzen -waardoor hij in plaatsen als Australië, Japan of Frankrijk kon werken- maar ook onderscheidingen (in Duitsland, Finland en Oostenrijk). Sinds 1998 is hij op een vijftal CD (-rom)s te horen en te zien (o.a. de CD-rom "Soundart in Germany" bij Wergo). Zijn website: www.sistermanns-art.de

Kazuya Ishigami (°1972) is een Japanse muzikus die thuishoort in de Japanse elektronische improvisatiescene. De jonge Ishigami studeerde elektronische muziek aan de universiteit van Osaka. In 1997 kreeg hij de gelegenheid om in de Franse studio's van INA-GRM stukken te maken en spelen. Nu is deze "noisician" vooral aktief in Japan. Naast zijn muzikale aktiviteiten houdt hij zich ook bezig met het beheer van het onafhankelijke NEUS-318 label.

Kazuya Ishigami