Facility: tetrahedron studio laboratory workshop archive shop documentation center

 

 

[Nederlandstalige versie]

Logos Tetrahedron

The Logos Foundation has built a unique new concert hall right in the centre of Ghent, Belgium. It can seat up to 150 people and is fully equipped with a sound and light infrastructure. This hall constructed in 1990 is situated in a building adjacent to the recording studio, which has been operational since 1977. As one would expect from Logos, this hall is exclusively used for contemporary and experimental music, including electronic and computer music. It is the best space available for these types of music (both technically and acoustically) in the country. That is why it presents about 65 concerts a year, and why musicians who are serious about their music come to Logos… Tetrahedron image

The Logos Foundation has opted for a unique design: the tetrahedron, a shape whose sides are four equilateral triangles (comparable to a pyramid, but with a triangular instead of a square base). The location of the tetrahedron as a hinge between the three buildings of the Foundation gives the whole space an intentionally "sacred" character, which should emphasize the concert as a social and ritual event.

The acoustic fact that no standing waves can occur in a tetrahedron makes it a space without preferences for certain resonance frequencies. Acoustic waves can never amplify one another in phase and are reflected by the walls under ever-changing angles. A tetrahedron space is not at all acoustically dead, but rather acoustically linear. Acoustic efficiency is another big advantage of such a space: a maximal space can be filled with a minimal amount of acoustic output power, a quality that makes it very convenient for musicians not using any electronic amplification. In particular for contemporary and experimental music, where the transparency of detail more than the absolute sound level is of the utmost importance, this quality is highly meaningful. The shape of the hall is therefore ideally suited to its purpose: to serve as a concert hall.

From an aesthetic point of view, as an architectural element, the tetrahedron is quite pleasant because its visual perspective is so pronounced: nothing but evading lines, such that you never get the idea of being enclosed in a box. The tetrahedron amplifies the perspective and the depth of the landscape and broadens the impression of distance. This is the reason why a tetrahedron seen from the outside always looks smaller than it actually is, considering its objective volume. From the inside, just the opposite holds true: because of the evading lines the space looks larger than it really is. One could also describe it as a resolutely modernist statement in a world that has been deceived by a certain grey/pink postmodernism…

tetrahedron concert hall The Logos tetrahedron is one of the very few concert halls built by musicians themselves. Musicmaker Dr.Godfried-Willem Raes, the director of the Logos Foundation, was its designer. The actual realization of the building too (welding, cementing, plumbing, painting etc.) was done by the Logos work group. They spent six months in 1990 tearing down the old factory buildings and then it took them another half year to erect the new space using steel, concrete and plate metal. The balcony is covered by transparent grids in such a way the whole construction appears extremely light and elegant. The metal roof is entirely covered from the outside by thick layers of insulating and dampening polyurethane.

The opening of the Tetrahedron, in 1991, was celebrated with a three-day festival, for which Logos commissioned new tetrahedron-related compositions from twenty Flemish and Walloon composers. At the opening ceremony, the Governor of Flanders, Herman Balthasar, inaugurated the concert hall and for three days in a row, prominent citizens, musicians, composers and music lovers alike celebrated the unique event with a tremendous feast of music.

In 2003 the hall was given a novel floor, made of very thick high quality stainless steel. It even improved the acoustics.


Technical notes and infrastructure survey for musicians

 

tetrahedron concert hall at Logos. Stage view.

 
 In 2004 we took up the plans again for the renovation of the front (street) side of the Logos building. The new building is made of stainless steel and lots of polycarbonate. In August 2005 we started work on the renovation of the sanitary facilities (rest rooms etc.). In 2006 went through the tough process of getting the required permits from the local authorities. We got these by the end of the year. The practical work started in the summer of 2007, and we celebrated the opening of the new fašade in December 2008. A first rough sketch of the new construction on the street side looks like:

In 2011 we bought the adjacent building (Bomastraat 24) in order to expand the usefull surface of our facilities. This new performance space became known as the Logos Lodge. It is a flexible space with a pollished concrete floor and lots of daylight flowing in. This part of the building also accomodates an appartment for artists in residence, storage space for our large projects and exhibition space for audio-art presentations.


Last updated: 2016-05-24