Pneumafoonprojekt

Technische Fiche voor Organisatoren

 

Auteur & ontwerp Godfried-Willem Raes, 1981 - 1987
Bouw & realisatie Stichting Logos, 1981 - 2018
Documentatie & research Moniek Darge, 1983 - 1985
Omschrijving 21 klankskulpturen
21 luchtkussens
3 tot 4 kompressoren
vele flexibele buizen
Benodigheden

Elektrische aansluiting:
De drie of vier kompressoren kunnen samen op normale monofaze netstroom (220/240V ac, 50-60Hz) worden aangesloten. De zekering voor de kring moet wel minstens 16A zijn en de differentieel schakelaar (aardlekschakelaar) mag niet gevoeliger zijn dan 100mA, vanwege de invertors waarmee voor de motoren draaistroom wordt opgewekt. Een goede aarding is noodzakelijk. Het publiek noch de spelers komen in aanraking met elektrisch funktionerende delen.

Opstellingsruimte:
minimum oppervlakte 80 à 100 m2
gelijkvloers of bereikbaar met voldoende grote lift
geen trappen, uitstekende nagels,...

Voor aansluiting op 110-120V elektriciteitsnetten (USA, Canada) , beschikken we over een aangepaste 2.5kW transformator. Gewicht: ca. 30kg. In de meeste gevallen kan evenwel op 208 tot 240V aangesloten worden zonder transformator, wanneer de elektrische aansluitingen in het gebouw conform zijn aan een van volgende mogelijkheden: De te gebruiken aansluitstekker moet door de organisator worden geleverd.

Bewaking

Het projekt wordt slechts ter beschikking gesteld en geinstalleerd, wanneer het voor de gehele duur waarin het publiek toegankelijk is, ook door Logos-personeel kan worden geanimeerd en bewaakt. De kosten daarvoor zijn begrepen in de uitkoopsom en kunnen er niet van worden ontkoppeld. De bewaking van het geheel buiten de uren waarop de installatie voor het publiek wordt opengesteld valt ten laste van de organisatoren, die ertoe gehouden zijn zich hiervoor deugdelijk te laten verzekeren. De te verzekeren waarde voor het Pneumafoonprojekt bedraagt 41.500 Euro.

Uitkoopsom Vraag vrijblijvend een offerte aan via moniek [at] logosfoundation.org
Transportkosten

48 Euro / uur voor de chauffeur
1,20 Euro / kilometer
trein of vliegtuigtickets voor 2 Logos animatoren
overnachting voor 2 Logos animatoren voor de duur van het projekt

Gewicht: 842 kg

some of the Pneumaphones in storage...

 

Bouwdagboek en notas voor animatoren en onderhoud van Pneumafoon

september-oktober 2017: Bouw en konstruktie van een radiale kompressor ter vervanging van een van de oudere kompressoren. Deze kompressor, roepnaam <Mei>, loopt op 2800 rpm en is heel wat kompakter dan de oudere kompressoren op 1400 rpm. De motor werd ook hier voorzien van een invertor evenals van een mogelijkheid tot aansturing via MIDI. De wielbasis werd met TIG gelast uit konstruktiestaal, voorzien van een opgespoten zinkfosfaat coating. Ongebruikte uitgangen moeten worden gestopt en afgesloten!

Link naar het bouwdagboek en het joernaal van onderhoud.

Last update: 08/09/2022