Pos 2018
Collectie Stichting Logos
Titel Pos
Productie Gebouwd door Godfried-Willem Raes te Gent
Datering 2018
Afmetingen H x B x L: 213 cm x 49 cm x 130 cm Gewicht: ca 70 kg
Classificatie 514
Inventarisnummer LOGOS2018.03
Beschrijving van het instrument
Voor de bouw van Pos werd uitgegaan van een bestaand orgel met elektronische tractuur dat in de jaren 90 van de 20ste eeuw gebouwd werd door Gerard Pels. Het losse klavier is niet meer in gebruik en er werd een stuk van de onderkant van de originele houten kast gezaagd om deze op een wielbasis uit roestvrij staal te monteren. De rest van de kast werd behouden. De wielbasis heeft twee grotere vaste wielen achteraan en een kleiner zwenkwiel vooraan.
Het 8 voet holpijpregister telt 65 pijpen. Deze staan in drie rijen in de kast. De laagste 13 pijpen zijn gemaakt van hout. Alle andere pijpen zijn gemaakt van metaal. Op de zeven hoogste na zijn alle pijpen gedekt.
De windmachine (Ventola Laukhuff 600) bevind zich boven de achterwielen in de kast. De luchtdruk in de windlade wordt gestabiliseerd met een geveerde balg. De elektromagneten bevinden zich in de windlade.
De midihub en de pcb´s met het besturingssysteem bevinden zich op een plaat van polycarbonaat achter het zwenkwiel. Het besturingssysteem maakt gebruik van vijf PIC microcontrollers (Microchip PIC18F4620). Elke controller verwerkt de midi-input en schakelt 14 noten. De velocity control die werd geïmplementeerd heeft geen invloed op het volume van de geschakelde pijp, maar zorgt voor de manier waarop deze wordt aangesproken.
De voeding bevind zich tussen de twee vaste wielen. Op de smalle kant achter de wielen bevindt zich ook de schakelaar en de stroomfiche.
Pos kan zelfstandig demo-stukjes spelen die op een developmentboard van Axoloti zijn geprogrammeerd. Met de standenschakelaar kunnen deze worden gekozen en/of uitgeschakeld. Deze schakelaar bevindt zich vooraan boven het zwenkwiel. Raes monteerde ook 3 lichtjes (2 aan elke zijde van de windlade en 1 eronder) en een led-strip (voor het pijpwerk) die via het midiprotocol kunnen geschakeld worden.
Alle elektrische schema’s en firmware vind je in het bouwdagboek van Pos.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
Pos maakt deel uit van het Logos Robotorkest. De robot wordt gebruikt in orkestraties en stukken die specifiek geschreven zijn voor het orkest.
Volgende stukken werden specifiek voor Pos geschreven:
- “Study #25, for
- “Namuda Study: Schijneiig”, Godfried-Willem Raes (2018)
Opbouw van het instrument/installatie
De midi-ingang (achteraan boven het zwenkwiel) moet met een midikabel met het midi-interface worden verbonden. Het midi-interface is op een computer aangesloten. De stroomkabel moet in de daarvoor voorziene fiche worden gestoken en de schakelaar moet worden ingeschakeld. Deze bevinden zich beide op de linkerzijkant (vanuit vooraanzicht) tussen de twee vaste wielen.
Met behulp van de standenschakelaar kunnen voorgeprogrammeerde stukjes worden afgespeeld.
Het stemmen van de gedekte pijpen gebeurt door het deksel van de pijp te verplaatsen. Op die manier wordt de resonator groter of kleiner gemaakt.
Manual: zie bouwdagboek en de gids voor componisten.
Inscripties
Me fecit godfried-willem Raes
Staat van het instrument
In werkende staat
Historiek van het instrument
Het orgel van waar werd uitgegaan voor de automatisatie werd geschonken door componist Kris Oelbrandt. Hij liet het maken door Gerard Pels in een door hem bedachte stemming met 13 tonen in het octaaf, gebaseerd op het just intonation systeem. Na zijn intrede in een Benidictijnen klooster werd het orgel herstemd en gebruikt in de liturgie.
Problematieken
/
Media
Afbeeldingen
Audio
Study #25, for Pos - Kristof Lauwers