HybrLo 2016
Collectie Stichting Logos
Titel HybrLo
Productie Gebouwd door Godfried-Willem Raes te Gent met de hulp van Kristof Lauwers, Moniek Darge, Peter Van Lancker en Mattias Parent.
Datering 2016
Afmetingen H x B x L: 214 cm x 50 cm x 115 cm Gewicht: ca 75 kg
Classificatie 514
Inventarisnummer LOGOS2016.04
Beschrijving van het instrument
HybrLo is gebouwd op een kader van roestvrij staal met in elke hoek een zwenkwiel met rem. In dat stalen kader ligt een plaat van pvc met gaten waarin de 12 grote pijpen staan. De langste pijpen maken een bocht van 180 graden. Elke pijp wordt met het membraan van een speaker aan het trillen gebracht (resonantie). Er worden dus elektronische middelen gebruikt om de pijpen akoestisch te doen klinken. Aan deze hybriditeit dank deze muziekrobot zijn naam (zoals ook andere robots van de Hybr-familie). De luidsprekers (20W, 4 Ohm) zien we onder de plaat en zijn gelijmd aan een mof waarin de pijp past.
Ondanks het feit dat HybrLo slechts 12 pijpen bezit, heeft de robot een tessituur van 4 octaven (van midinoot 22 tot en met midinoot 69). Dit is mogelijk omdat elke pijp dezelfde noot in 4 octaafliggingen kan spelen. Dit impliceert wel dat er geen verdubbelingen in de bas mogelijk zijn en dat er maximum 12 noten tegelijkertijd kunnen worden gespeeld.
Elke luidspreker wordt aangedreven met een eigen oscillator. Raes gebruikt hiervoor vier 16 bit PIC microcontrollers, één controller voor elke drie pijpen. De pcb´s met de schakelingen voor het besturingssysteem, de voeding en de twee pcb´s met elk een 6-kanaals versterker (op basis van de chip TDA7264) bevinden zich op de metalen plaat die met bouten onder de pvc-plaat hangt. Vooraan zien we zes potentiometers die door een plaat van polycarbonaat zijn gemonteerd. Hiermee kunnen de volumes van elke pijp worden afgesteld. Achteraan bevind zich de fiche voor de stroomkabel en bijkomende fiches om eventueel stroom door te lussen. Enkel de midihub (met de midi ingang) bevindt zich op de pvc-plaat en is afgedekt met een doorzichtig plaatje uit polycarbonaat. Aan beide zijden van de hub is een lichtje gemonteerd.
De componist kan voor elke noot individueel de wave-vorm (sinus, square, triangle), volume, en adsr via het midi-protocol bepalen. Vibrato en tremolo werden hier -in tegenstelling tot de andere robots van de Hybr familie- achterwege gelaten. Alle elektrische schema’s en firmware vind je in het bouwdagboek van HybrLo.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
HybrLo maakt deel uit van het Logos Robotorkest. De robot wordt gebruikt in uiteenlopende orkestraties en composities die specifiek geschreven zijn voor het orkest. HybrLo maakt samen met Hybr, HybrHi, Pi en 2Pi deel uit van de Hybr-familie. Hun tessituur valt ongeveer samen met het bereik van het menselijk oor.
Volgende composities werden specifiek voor HybrLo geschreven:
- “Bottum Boot”, Godfried-Willem Raes (2016)
- “Study #20, for HybrLo”, Kristof Lauwers (2016)
- “ Namuda Study #61: Family Completed “, Godfried-Willem Raes (2016)
Opbouw van het instrument/installatie
De midi-ingang (in het midden aan de voet van de voorste pijpen) moet met een midikabel met het midi-interface worden verbonden. Het midi-interface is op een computer aangesloten. De stroomkabel moet in de fiche achteraan worden geplugd. HybrLo heef geen schakelaar.
Manual: zie bouwdagboek en de gids voor componisten.
Inscripties
Me fecit logos
Staat van het instrument
In werkende staat
Historiek van het instrument
HybrLo werd volgens hetzelfde akoestische principe als Hybr, HybrHi, Pi en 2pi gebouwd. Samen vormen ze de Hybr-familie.
Problematieken
/
Media
Afbeeldingen
Audio
Study #20, for HybrLo - Kristof Lauwers