Bug 2016
Collectie Stichting Logos
Titel Bug
Productie Gebouwd te Gent door Godfried-Willem Raes met de medewerking van Kristof Lauwers, Xavier Verhelst, Mattias Parent en Lara Van Wynsberghe.
Datering 2016
Afmetingen H x B x L: 107 cm x 60 cm x 70 cm Gewicht: ca 33 kg
Classificatie 514
Inventarisnummer LOGOS2016.02
Beschrijving van het instrument
De bugel die Raes specifiek voor Bug aankocht werd horizontaal in beugels op een plaat van roestvrij staal gemonteerd. Deze plaat steunt op een constructie met verticale stang die op de driehoekige wielbasis met drie zwenkwielen staat.
Bug wordt aangestuurd met een membraancompressor. Deze is door een rechtopstaande lat op de plaat voor het mondstuk van de bugel gemonteerd. Boven de compressor zien we twee lampjes die ogen suggereren. Tussen het mondstuk en de membraancompressor is een akoestische impedantieconvector geplaatst. De golven voor de compressor worden door een 16-bit PIC microprocessor (24EP128MC202) aangemaakt. De gebruikte golfvorm is gebaseerd op de golf van de luchtdruk die in de mondholte van een menselijke bugelspeler ontstaat. Vooraleer deze golf versterkt wordt, gaat hij door een analoge formantfilter. We zien de filter, versterker en print met microprocessor op de wielbasis onder de plaat van polycarbonaat.
De ventielen van Bug worden met drie elektromagneten geschakeld. Deze zien we onder de plaat waarop de Bugel is vast gezet. De magneten trekken de ventielen van onderaan open. De besturing van de elektromagneten gebeurt met een 8-bit PIC (18F4820). De chip berekent de ideale vingerzetting zodat de gewenste toon door het instrument wordt geresoneerd. Ook alternatieve stemmingen, microtonen en tonen die normaal niet op een bugel kunnen worden gespeeld behoren tot de mogelijkheden. De print met de laatst genoemde chip hangt onder de plaat waarop de bugel is gemonteerd. Deze chip staat ook in voor het schakelen van de zeven lichtjes die Raes voorzag.
Bug kan in het horizontale en verticale vlak bewegen. De verticale stang waarop de plaat met de bugel is gemonteerd kan met een stappenmotor en een riem worden gedraaid. Op die manier kan de bugel bijna 360 graden worden gedraaid. Een sensor helpt bij de positiebepaling. De beweging in het verticale vlak (90 graden) wordt verwezenlijkt door de stappenmotor die onder de plaat met de bugel hangt. Met een riem zet deze het tandwiel waaraan de hele plaat hangt in beweging. Twee sensoren helpen bij de positiebepaling. De motorcontrollers (telkens vlakbij de stappenmotoren geplaatst) van de stappenmotoren worden gestuurd met een PIC microprocessor (18F2525). Deze laatste wordt ook gebruikt voor het omzetten van de midicommando´s in de midihub. De midihub bevindt zich opzij op de wielbasis. De voedingen met voedingsconnector en de schakelaar zijn onder de wielbasis gemonteerd. Alle elektrische schema’s en firmware vind je in het bouwdagboek van Bug.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
Bug maakt deel uit van het Logos Robotorkest (voordien het m&m orkest genaamd). De robot wordt gebruikt in orkestraties en stukken die specifiek geschreven zijn voor het orkest.
Bug werd ook gebruikt in de theatervoorstelling “De Helden” van Muziektheater LOD (Gent).
Opbouw van het instrument/installatie
De midi-ingang (opzij op de wielbasis) moet met een midikabel met het midi-interface worden verbonden. Het midi-interface is op een computer aangesloten. De stroomkabel moet in de daarvoor voorziene fiche (opzij op de wielbasis) worden gestoken. De schakelaar ernaast moet worden ingeschakeld.
Manual: zie bouwdagboek en de gids voor componisten.
Inscripties
Me fecit godfried-willem raes
Staat van het instrument
In werkende staat
Historiek van het instrument
Bug werd oorspronkelijk gebouwd voor de theatervoorstelling “De helden” van muziektheater LOD (Gent). Bug is verwant aan Korn. Raes baseerde zich voor de bouw van Bug dan ook op de realisaties van Korn. Hij bracht waar mogelijk verbeteringen aan.
Problematieken
/
Media
Afbeeldingen