Horny 2013
Collectie Stichting Logos
Titel Horny
Productie Gebouwd te Gent door Godfried-Willem Raes met de medewerking van Kristof Lauwers, Sebastian Bradt, Blazers & Blazers, Hans Denayer en Johannes Taelman.
Datering 2013
Afmetingen H x B x L: 70 cm x 65 cm x 65 cm Gewicht: ca 35 kg
Classificatie 514
Inventarisnummer LOGOS2013.02
Beschrijving van het instrument
Voor de bouw van Horny ging Raes uit van een nieuwe Franse dubbelhoorn (F en Bb) die gebouwd werd door Arnolds & Sons (model AHR-301, serienummer 121267). Door een stukje buis van de hoorn door een langer stuk te vervangen wordt de basistoonaard van de hoorn gewijzigd. De hoorn werd in een draagstructuur van roestvrij staal gemonteerd. De draagstructuur hangt op een horizontale as. Deze as wordt vastgehouden door twee rechtopstaande metalen balken die op de wielbasis steunen. De wielbasis heeft centraal twee spaakwielen en een zwenkwiel vooraan en achteraan. De gehele draagstructuur kan met behulp van een bidirectionele elektromagneet in beweging worden gebracht. Op die manier kan de beker van de hoorn naar boven of naar voor worden gedraaid en is de projectie van de klank regelbaar. De hoorn wordt bovenaan beschermd door een inox buis die in een halve cirkel is gebogen.
De hoorn heeft drie draaiventielen. Voor de automatisering ervan maakt Raes gebruik van de oorspronkelijke kleppen. Deze worden met drie elektromagneten naar beneden getrokken waardoor de ventielen zich openen. Na het schakelen woorden de ventielen met veertjes terug gesloten. Elke elektromagneet staat in serie met een lampje vlakbij dat dienst doet als variabele weerstand. De magneten worden geschakeld met een PIC microcontroller van Microchip (type 18F2525).
De hoorn wordt aangestuurd met een membraancompressor (motor driver) die rechtstreeks met het mondstuk van de hoorn is verbonden. Het mondstuk doet dienst als akoestische impedantieconvertor. De golven voor de membraancompressor worden door een ARM development board opgewekt. Via een cinch connector worden deze signalen naar de versterker en vervolgens naar de compressor gestuurd. Met behulp van controllers binnen het midiprotocol krijgt de componist zeer uitgebreide mogelijkheden om de klank te bepalen: vibrato, tremolo, luchtgeluiden, microtonen, ADSR, resonantie, filters,… (zie ook gids voor componisten). Naast de cinch connector (die normaal met het ARM-board is verbonden) onder de compressor op de wielbasis, zien we ook een jackingang. Beiden kunnen gebruikt worden als externe ingang om signalen naar de compressor te sturen. Met de potentiometers kan het ingangssignaal geregeld worden.
De PIC microcontroller die de vier elektromagneten stuurt wordt ook gebruikt voor de sturing van de lichtjes en de midihub. Deze laatste bevindt zich op de wielbasis onder de compressor. Ernaast zien we de stroomfiche en de schakelaar.
Alle elektrische schema’s en firmware vind je in het bouwdagboek van Horny.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
Horny maakt deel uit van het Logos Robotorkest (voordien het m&m orkest genaamd). De robot wordt gebruikt in orkestraties en stukken die specifiek geschreven zijn voor het orkest.
Opbouw van het instrument/installatie
De midi-ingang (achteraan op de wielbasis) moet met een midikabel met het midi-interface worden verbonden. Het midi-interface is op een computer aangesloten. De stroomkabel moet in de daarvoor voorziene fiche (achteraan op de wielbasis) worden gestoken. De schakelaar ernaast moet worden ingeschakeld. Manual: zie bouwdagboek en de gids voor componisten.
Inscripties
Me fecit logos
Staat van het instrument
In werkende staat
Historiek van het instrument
/
Problematieken
Het bewegingssysteem voor de klankprojectie loopt stroef.
Media
Afbeeldingen