Heli 2007
Collectie Stichting Logos
Titel Harmo
Productie Gebouwd te Gent door Godfried-Willem Raes met de medewerking van Yvan Vander Sanden, Kristof Lauwers, Sebastian Bradt en Johannes Taelman.
Datering 2007
Afmetingen
H x B x L: 150 cm x 59 cm x 103 cm
Gewicht: ca 53 kg
Classificatie 514
Inventarisnummer LOGOS2007.05
Beschrijving van het instrument
Voor de bouw van Heli gebruikte Raes een helicon die hij op de Gentse rommelmarkt kocht. Deze monteerde hij met behulp van twee beugels op een rechtopstaande balk van roestvrij staal die op een wielbasis rust. De wielbasis heeft twee grote spaakwielen en een kleiner dubbel zwenkwiel. Boven het zwenkwiel zien we een handgreep.
Voor het mondstuk zien we de compressie driver (membraancompressor). Beiden worden met een akoestische impedantiecompressor met elkaar verbonden. De driver wordt met een functiegenerator op basis van een PIC microprocessor van geluidsgolven voorzien.
Een andere microprocessor (Microchip 18F2525) zorgt voor de sturing van de drie bidirectionele elektromagneten die met behulp van een plaatje van polycarbonaat de ventielen in de gewenste positie brengen. De ventielen worden zo geschakeld dat de resonantiefrequentie van het instrument overeen komt met de gespeelde geluidsgolf.
Omdat via het midiprotocol ook pitchbend van het stuursignaal mogelijk is, kan Heli in alternatieve stemmingen spelen. De laatst genoemde microprocessor zorgt ook voor de werking van de midihub (die in een chassis aan het handvat hangt) en de sturing van de lichten (twee grote lampen op de basisplaat). Ook het display op de rechtopstaande plaat vooraan wordt door deze PIC gestuurd. Het display toont telkens de gespeelde midinoot. Op de grote voltmeter erboven kan je het stroomverbruik volgen. Achter de voltmeter zien we op de printplaat met het besturingssysteem van de compressor ook een canonplug met daar naast een potentiometer. Dit is een externe ingang en biedt de mogelijkheid om een geluidssignaal naar de compressor te sturen. Met de potentiometer wordt de sterkte van het ingangssignaal bepaald. De potentiometer daarnaast (zonder knop) dient voor de afstelling van het stuursignaal.
De voeding bevindt zich samen met de stroomfiche en de schakelaar boven het zwenkwiel. Alle elektrische schema’s en firmware vind je in het bouwdagboek van Heli.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
Heli maakt deel uit van het Logos Robotorkest (voordien het m&m orkest genaamd). De robot wordt gebruikt in orkestraties en stukken die specifiek geschreven zijn voor het orkest.
Volgende composities zijn specifiek voor Heli geschreven:
- “Colonial March”, Yvan Vander Sanden
- “Just Calls for Brass”, Godfried-Willem Raes (2008)
Opbouw van het instrument/installatie
De midi-ingang (in een chassis aan het handvat) moet met een midikabel met het midi-interface worden verbonden. Het midi-interface is op een computer aangesloten. De stroomkabel moet in de daarvoor voorziene fiche (achteraan boven het zwenkwiel) worden gestoken. De schakelaar ernaast moet worden ingeschakeld. Op de print met de besturing van de compressor zien we een potentiometer. Deze dient om de sterkte van het stuursignaal te bepalen en moet normaal gezien niet worden gebruikt.
Manual: zie bouwdagboek en de gids voor componisten.
Inscripties
Me fecit logos
Staat van het instrument
In werkende staat
Historiek van het instrument
Raes startte met de bouw van Heli in 2007. Hij experimenteerde aanvankelijk met een klankopwekkingsmechanisme uitgaande van een kleine cilindercompressor aangedreven door een zware servomotor. Het resultaat van deze experimenten was onbevredigend. In 2008 ontstond de huidige versie met membraancompressor.
Problematieken
/
Media
Afbeeldingen
Tags
robot blazen/lucht midi helicon