Psch 2006
Collectie Stichting Logos
Titel Psch
Productie Gebouwd te Gent door Godfried-Willem Raes met de medewerking van Mattias Parent, Moniek Darge, Laura Maes, Sebastian Bradt, Xavier Verhelst, Tim Deurinck, Johannes Taelman, Lara Van Wynsberghe en Kristof Lauwers
Datering 2006
Afmetingen
H x B x L: 75 cm x 20 cm x 72 cm
Gewicht: ca 10 kg
Classificatie 511
Inventarisnummer LOGOS006.03
Beschrijving van het instrument
Psch is een muziekautomaat waarbij 12 linten (Hasberg folie) uit roestvrij staal worden geschud met behulp van directionele elektromagneten. Elk lint hangt aan de elektromagneet die het aandrijft. De elektromagneten zijn onderaan een rechthoekig inox chassis met open zijkanten gemonteerd. In het chassis zien we de voeding (Siemens Sitop), de midihub en het besturingssysteem op basis van een PIC microcontroller. De fiche voor de voeding en de midi ingang zijn via de open achterzijde bereikbaar. Het geluid van Psch is afhankelijk van de dikte en grootte van het lint enerzijds en de schudfrequentie en de excitatie van de elektromagneten anderzijds. Met behulp van oogvijzen kan Psch in het daarvoor gebouwde inox frame of elders worden opgehangen.
Raes voegde ook één horizontaal en twee verticale gerichte blauwe lichtjes toe. Deze worden met het midiprotocol geschakeld.
Alle elektrische schema’s en firmware vind je in het bouwdagboek van Psch.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
Psch maakt deel uit van het Logos Robotorkest (voordien het m&m orkest genaamd). De robot wordt gebruikt in orkestraties en stukken die specifiek geschreven zijn voor het orkest.
Volgende composities zijn specifiek voor Psch geschreven:
- “PicPsch”, Godfried-Willem Raes (2006)
- “GeroPsch”, Godfried-Willem Raes (2006)
- “Study #8, for Psch”, Kristof Lauwers
- “QuadraPsch”, Godfried-Willem Raes(2006)
Opbouw van het instrument/installatie
De midi-ingang (achteraan het chassis) moet met een midikabel met het midi-interface worden verbonden. Het midi-interface is op een computer aangesloten. De stroomkabel moet in de daarvoor voorziene fiche (achteraan het chassis) worden gestoken.
Psch kan in zijn frame of elders worden opgehangen.
Manual: zie bouwdagboek en de gids voor componisten.
Inscripties
/
Staat van het instrument
In werkende staat
Historiek van het instrument
In 2015 werd de firmware van de PIC microcontroller aangepast. Ook de schudfrequentie kan vanaf dan met een controller in het midiprotocol worden bepaald. De dunste versleten linten werden vervangen.
Problematieken
/
Media
Afbeeldingen
Video
Compositie: Study #8, for Psch, Kristof Lauwers