Krum 2006
Collectie Stichting Logos
Titel Krum
Productie Gebouwd door Godfried-Willem Raes te Gent
Datering 2006
Afmetingen
H x B x L: 210 cm x 50 cm x 102 cm
Gewicht: ca 100 kg
Classificatie 514
Inventarisnummer LOGOS2006.02
Beschrijving van het instrument
Krum is gebouwd op constructie van roestvrij staal die met behulp van een veringsysteem op drie wielen rust. De twee vaste achterwielen zitten op dezelfde as terwijl het draaiende voorwiel verbonden is met een T-vormige stuurstang.
Achter het voorwiel zien we de windmachine (Ventus orgelblazer van Laukhuff) met de motorcontroller (Siemens). In de ingang van de blazer zien we een klep die wordt bestuurd met een bidirectionele elektromagneet. Deze doet dienst als tremulant. Boven de blazer zien we de windlade die gemaakt is uit roestvrij staal. Enkel het bovenblad ervan is gemaakt van tropisch hardhout. Het pijpwerk, een uit hout vervaardigd 8-voet kromhoornregister, werd als uitzonderlijke aanbieding aangekocht bij de firma Laukhuff. De in totaal 56 pijpen staan overeenkomstig met de diameter van de pijpvoet in drie rijen van respectievelijk 20, 18 en 18 pijpen. Twee lange geplooide latten uit roestvrij staal volgen de contouren van de twee rijen met de grootste pijpen. Deze zorgen voor bescherming enerzijds en via een dwarslat voor houvast anderzijds. De elektromagneten bevinden zich in de windlade en zijn via kabels verbonden met de pcb´s die zich onder de windlade bevinden. Hier vind je ook de voedingen en de midihub (vooraan) terug. De draaischakelaar en fiche voor de stroomkabel bevinden zich in het midden achteraan onder de windlade. Het besturingssysteem maakt gebruik van vijf PIC microcontrollers. 4 controllers staan in voor het schakelen van de elektromagneten die de lucht in de pijpen laten (ventielen) en één microcontroller staat in voor de besturing van de motor (winddruk)en de tremulant.
Daar de het hier een tongwerk register betreft is de winddruk bepalend voor de stemming. Deze moet dus precies worden ingesteld. Dit kan gecontroleerd worden met de nanometer op de voorzijde van de windlade.
Alle elektrische schema’s en firmware vind je in het bouwdagboek van Krum.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
Krum maakt deel uit van het Logos Robotorkest, het voormalige m&m-orkest. De robot wordt gebruikt in talrijke orkestraties en stukken die specifiek geschreven zijn voor het orkest.
Volgende stukken werden specifiek voor Krum geschreven:
- “PiKrum”, Godfried-Willem Raes
- “Fuga Twenty To Cage”, Godfried-Willem Raes
- “Study #9, for Krum”, Kristof Lauwers
Volgende solostukken werden voor Krum georkestreerd:
- “Je ne l’ose dire”, Pierre Certon (naar arrangement van Sebastian Bradt)
- “Prelude #3” van het Wohltemperierte Klavier, Johan Sebastian Bach (naar arrangement van Godfried-Willem Raes)
- “Souvenir”, John Cage
- “ASLSP”, John Cage
Opbouw van het instrument/installatie
De midi-ingang (vooraan in het midden onder de windlade) moet met een midikabel met het midi-interface worden verbonden. Het midi-interface is op een computer aangesloten. De stroomkabel moet in de daarvoor voorziene fiche worden gestoken en de draaischakelaar moet worden ingeschakeld. Deze bevinden zich beiden achteraan in het midden onder de windlade. Manual: zie bouwdagboek en de gids voor componisten.
Inscripties
Me fecit godfried-willem raes
Staat van het instrument
In werkende staat
Historiek van het instrument
De bouw van Krum startte in 2005.
Problematieken
Omdat het pijpwerk van Krum tongwerken zijn, is de winddruk bepalend voor de stemming. Bij nader inzien raadt Raes het gebruik van de tremulant (gebaseerd op wisselende winddruk) eigenlijk af.
Media
Afbeeldingen
Audio
Study #9, for Krum - Kristof Lauwers