Puff 2004
Collectie Stichting Logos
Titel Puff
Productie Gebouwd door Godfried-Willem Raes te Gent
Datering 2004
Afmetingen
H x B x L: 148 cm x 40 cm x 150 cm
Gewicht: ca 250 kg
Classificatie 514
Inventarisnummer LOGOS2004.06
Beschrijving van het instrument
Puff is gebouwd op een metalen constructie op vier wielen. De twee draaiende wielbasissen hebben telkens twee wielen op een vaste as en zijn met een rood geverfde kruisdissel verbonden. De dissel is in het midden verlaagd zodat er plaats is voor de hangende lamp die afkomstig is van een oude motorfiets. Ter hoogte van de as van de achterste wielen is een T-vormige duwstang bevestigd.
Het eigenlijk pijpwerk is gemonteerd op een rode rechthoekige metalen constructie die met twee metalen buizen op de wielbasis steunt. Op de voorste buis monteerde Raes twee lampjes op een horizontale metalen lat die met een stappenmotor kunnen worden bewogen. Met behulp van PIR sensoren kunnen deze “ogen” menselijke beweging volgen. De 84 gedekte messing pijpen staan in vier parallelle rijen en zijn in kwarttonen gestemd. Samen omvatten ze een tessituur van drie en een halve octaaf. Elke pijp heeft onderaan zijn eigen luchtreservoir in een pirex buisje met zuiger. De lucht wordt telkens met behulp van een elektromagneet, die aan de zuiger vasthangt, in de pijp geduwd. Na het schakelen duwt een veer de zuiger terug naar zijn beginpositie. Dit systeem zorgt er voor dat de expressie en het volume van elke pijp onafhankelijk van de andere noten kan worden bepaald. De pijpen kunnen bovendien overblazen in het duodeciem. Daar de luchtvoorraad per pijp beperkt is, kunnen er geen lange noten worden gespeeld. Op de zijkanten tussen de twee rijen pijpen monteerde Raes twee lampen, waarvan één in een koperen ring.
Het besturingssysteem met 7 PIC microcontrollers, de midihub en de voedingen met de fiche voor de stroomkabel bevinden zich op het plateau onder de pijpen (tussen de bovenzijde van de twee wielbasissen). Alle elektrische schema´s en firmware kunnen terug gevonden worden in het bouwdagboek van Puff.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
Puff maakte deel uit van het M&M-orkest, het huidige Logos Robotorkest en speelt mee in talrijke composities en orkestraties.
Volgende stukken werden specifiek voor Puff geschreven:
- “Geropuff” for Puff and invisible instrument, Godfried-Willem Raes (2004)
- “Preliminary Puffs”, for Puff and invisible instrument, Godfried-Willem Raes.(2003)
- “Qua Puff”, for Puff and radar controlled invisible instrument, Godfried-Willem Raes (2004)
- “Ko-birds”, Sebastian Bradt (2004)
Opbouw van het instrument/installatie
De midi-ingang (op het verticaal hangend stalen plaatje onder het pijpwerk) moet met een midikabel met het midi-interface worden verbonden. Het midi-interface is op een computer aangesloten. De stroomkabel moet in de daarvoor voorziene fiche (op de achterzijde) worden gestoken en de grote schakelaar (onder het plaatje met de midi-ingang) moet worden ingeschakeld. Manual: zie bouwdagboek en de gids voor componisten.
Inscripties
/
Staat van het instrument
In werkende staat
Historiek van het instrument
In een eerste versie van Puff gebeurde de stroomvoorziening door twee zware 12V loodaccu´s (100Ah) met een permanent aangesloten lader. Deze stonden op de plaats waar nu de lamp boven de kruisdissel hangt. In 2007 werden de accu’s vervangen door een nieuwe voeding.
De “ogen” die met behulp van PIR sensoren menselijke beweging kunnen volgen dateren van 2010. Voor de besturing van de stappenmotor en de witte LED’s in de ogen werd een extra PIC microcontroller ingezet.
Problematieken
/
Media
Afbeeldingen
Audio
KO-birds - Sebastian Bradt