Tubi
Collectie Stichting Logos
Titel Tubi
Productie Gebouwd te Gent door Godfried-Willem Raes met de medewerking van Moniek Darge, Kristof Lauwers, Bert Vandekerkhove, Johannes Taelman en Xavier Verhelst
Datering 2003
Afmetingen
H x B x L: 130 cm x 40 cm x 153 cm
Gewicht: ca 80 kg
Classificatie 511
Inventarisnummer LOGOS2003.04
Beschrijving van het instrument
Tubi is gebouwd op een stalen wielbasis met twee keer twee meedraaiende wielen op dezelfde as die verbonden zijn met een kruisdissel. Aan één wielpaar hangt een rode stuurstang.
Met een grijze stalen plaat en twee rode stalen buizen steunt het rek waarin de aluminium buizen hangen op de wielbasis. De 74 aluminium buizen hangen in twee parallelle rijen en zijn geordend van klein naar groot. De buizen zijn gestemd in kwarttonen en omvatten samen drie octaven (van midinoot 72 tot 108,5). De basisdiapason van het instrument is 442Hz. Voor elke buis zien we een elektromagneet met daarop een kogeltje (kloppertjes). Het gewicht van de kogels zijn aangepast aan de grootte van de buis. Tubi kan desgewenst van zijn wielbasis worden losgekoppeld en opgehangen.
De printplaten met het besturingssysteem van de elektromagneten hangen tegen de verticale plaat onder de buizen. Hierop is ook de midihub gemonteerd. De voeding bevind zich op de het plateau vlak boven de wielbasis. Aan de kant van de stuurstang zien we hier ook de fiche voor de stroomkabel.
Op het buizenrek aan de kant van de stuurstang monteerde Raes ook een camera. Deze is gericht op één zijde van de buizen met kloppertjes. Bij grote concerten kunnen deze beelden worden geprojecteerd.
Alle elektrische schema’s en firmware vind je in het bouwdagboek van Tubi.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
Tubi maakt deel uit van het Logos Robotorkest, dat voordien m&m-ensemble werd genoemd. Hij wordt gebruikt in orkestraties en stukken die specifiek geschreven zijn voor het orkest.
Volgende composities zijn specifiek voor Tubi geschreven:
- “GestroTubi”, Godfried-Willem Raes
- “T-Birth”, Sebastian Bradt
Opbouw van het instrument/installatie
De midi-ingang (op de verticale plaat aan de andere kant van de stuurstang) moet met behulp van een midikabel met het midi-interface worden verbonden. Het midi-interface is op een computer aangesloten. De stroomkabel moet in de daarvoor voorziene fiche (op de wielbasis aan de kant van de stuurstang) worden gestoken. Tubi heeft geen schakelaar.
Manual: zie bouwdagboek en de gids voor componisten.
Inscripties
/
Staat van het instrument
In werkende staat
Historiek van het instrument
Oorspronkelijk werd Tubi met een laptop via een USB kabel aangestuurd met behulp van het computerprogramma GMT (Godfrieds Multi Tasker). Bij gebruik van midi moesten de commando´s via een tweede computer naar de laptop worden gestuurd.
In 2005 werd Tubi aangepast zodat hij met behulp van een PIC microcontroller rechtstreeks met het midiprotocol kan worden aangestuurd. Er wordt een midihub toegevoegd.
Ook de video camera met zicht op achterste rij kloppertjes wordt in 2005 gemonteerd.
In 2019 bouwde Raes Tubo, een muziekautomaat die verwant is aan Tubi.
Problematieken
/
Media
Afbeeldingen
Audio
T-birth - Sebastian Bradt