Troms
Collectie Stichting Logos
Titel Troms
Productie Gebouwd te Gent door Godfried-Willem Raes met de medewerking van Kristof Lauwers (GMT coding), Filip Switters (TIG lassen) Xavier Verhelst (research), Johannes Taelman (PIC programming, revisie 2004 & 2006)
Datering 2000
Afmetingen
H x B x L: 186 cm x 60 cm x 250 cm
Gewicht: ca 80 kg
Classificatie 512
Inventarisnummer LOGOS2000.05
Beschrijving van het instrument
Troms is gebouwd op een stalen constructie met drie wielen. De twee wielen op dezelfde as met draaischamelbesturing zijn met een kruisdissel en met het derde meedraaiende wiel verbonden.
Een stalen plaat is op de wielbasis gelast. Op deze plaat zijn de voeding, de voedingsconnector, de grote schakelaar, de midihub en de pcb´s met het besturingssysteem gemonteerd. Met behulp van twee PIC microcontrollers worden 26 kloppertjes -met velocity control voor de dynamiek- geschakeld. Deze slaan op een cymbaal en 7 trommels die van klein naar groot in het daarvoor voorzien vijfhoekig rechtopstaand kader zijn gemonteerd. Elke trommel heeft minimum 2 kloppertjes, namelijk één in het midden en één aan de rand (rimshot). Afhankelijk van de diameter van de trommel zijn er ook daar tussenin kloppers gemonteerd. Van klein naar groot onderscheiden we: een hoge lp mini bongo (2 houten kloppertjes), een lage lp mini bongo (2 houten kloppertjes), een hoge bongo (3 houten kloppertjes), een lage bongo (3 houten kloppertjes), een side-drum (4 houten kloppertjes), een tenordrum (2 houten kloppertjes en 2 kurken kloppertjes) en een basdrum (2 houten klopperjes, 4 kurken kloppertjes en een demper). De cymbaal heeft 1 kloppertje.
De elektromagneten (kloppertjes) zijn gemonteerd op een ijzen balk die voor de trommels is gelast en veren na het schakelen terug. In 3 trommels hang een lichtjes. Ook deze zijn midi gestuurd.
De stroom voor Troms kan desgewenst voorzien worden door accu´s en een spanningsomvormer.
Alle elektrische schema’s en firmware vind je in het bouwdagboek van Troms.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
Troms maakte oorspronkelijk deel uit van het
Volgende composities zijn specifiek voor Troms geschreven:
- “Afrotroms”, Godfried-Willem Raes
- “E-Troms”, Godfried-Willem Raes
- “GeroTroms”, Godfried-Willem Raes
- “Ratrom”, Godfried-Willem Raes
- “Simple Triple Ouxercuse”, Godfried-Willem Raes
- “Seven Quaver Evertire”, Godfried-Willem Raes
- “Betatroms”, Kristof Lauwers
- “StochTroms”, Kristof Lauwers
Opbouw van het instrument/installatie
De midi-ingang (op de bodemplaat) moet met een midikabel met het midi-interface worden verbonden. Het midi-interface is op een computer aangesloten. De stroomkabel moet in de daarvoor voorziene fiche (aan het enkele wiel) worden gestoken en de schakelaar achter de fiche moet worden ingeschakeld. Manual: zie bouwdagboek en de gids voor componisten.
Inscripties
/
Staat van het instrument
In werkende staat
Historiek van het instrument
Troms werd verschillende malen herzien. In de eerste versie (2000) werd de muziekrobot met een laptop (GMT software) via een centronics printerpoort aangestuurd.
In 2004 werd de cymbaal toegevoegd en kreeg de basdrum een zachte klopper en een demper. Ook de hardware werd herzien. Troms wordt voortaan met behulp van 2 PIC microcontrolers rechtstreeks met het midiprotocol aangestuurd en er worden lichtjes toegevoegd.
In 2006 krijgt Troms een zwaardere voeding waardoor ook het dynamische bereik van kloppers wordt uitgebreid.
Media
Afbeeldingen
Audio
E-Troms - Godfried-Willem Raes