Rotomoton 2000
Collectie Stichting Logos
Titel Rotomoton
Productie Gebouwd te Gent door Godfried-Willem Raes met de medewerking van Kristof Lauwers (GMT coding), Filip Switters (TIG lassen), Xavier Verhelst (research), Moniek Darge (schilderwerk), Johannes Taelman (PIC van de revisie in 2007)
Datering 2000
Afmetingen
H x B x L: 210 cm x 60 cm x 150 cm
Gewicht: ca 220 kg
Classificatie 512
Inventarisnummer LOGOS2002.02
Beschrijving van het instrument
Rotomoton is gebouwd op een grijs geverfde stalen constructie met drie wielen. De twee wielen op dezelfde as met draaischamelbesturing (T-vormige vaste stang) zijn met een kruisdissel en met het derde meedraaiende wiel verbonden. De wielbasis ondersteunt een groot horizontaal kokerprofiel. Hierop is een schuin omhooglopend kader gelast waarin vijf rototoms van groot naar klein zijn gemonteerd. De grootste twee rototoms hebben elk drie kloppertjes, de kleinste drie hebben er elk twee. De kloppers (elektromagneten met een houten kogel) en zijn op een metalen plaatje voor het vel van elke trommel bevestigd. De vijf metalen plaatjes zijn op hun beurt bevestigd aan een balk die parallel aan het kader is vast gelast.
Raes automatiseerde ook het draaimechanisme van de rototoms waarmee de spanning van het vel en dus de toonhoogte, kan worden gewijzigd. Dit gebeurt met de vijf grote stappenmotors (IMS) die achter de trommels zijn gemonteerd. Via een riem en een tandwiel kunnen de motoren de spanring van elke trommel verdraaien. Optische sensoren worden gebruikt om de hoogst en laagst mogelijke standen te signaleren.
Voor het hele besturingssysteem van de stappenmotors en de elektromagneten (met velocity control voor de dynamiek) worden in totaal zeven PIC microcontrollers gebruikt. De vijf printplaten met deze PICs zijn onder de drivers van de stappenmotoren gemonteerd. De overige twee zien we op de stalen plaat tussen de wielen aan het handvat. Daar zien we ook de voedingen, de voedingsconnector, de grote schakelaar en de midihub. Boven de twee wielen van de trek- (of duw) stang zijn twee lampen (koplampen van een auto) geplaatst. Verder zijn er frontaal twee blauwe LED spotjes geplaatst. Ook deze lichten zijn midi gestuurd.
Alle elektrische schema’s en firmware vind je in het bouwdagboek van Rotomoton.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
Rotomoton maakte oorspronkelijk deel uit van het
Onder andere volgende composities zijn specifiek voor Rotomoton geschreven:
- “Rotstuk”, Godfried-Willem Raes
- “The swarm breaks through the net”, Rene Mogenson
Opbouw van het instrument/installatie
De midi-ingang (op de wielbasis aan het handvat) moet met een midikabel met het midi-interface worden verbonden. Het midi-interface is op een computer aangesloten. De stroomkabel moet in de daarvoor voorziene fiche (aan het enkele wiel) worden gestoken en de schakelaar achter de fiche moet worden ingeschakeld.
Manual: zie bouwdagboek en de gids voor componisten.
Inscripties
/
Staat van het instrument
In werkende staat
Historiek van het instrument
De eerste versie van Rotomoton dateert van 2000. Met behulp van een laptop (GMT software) en via een parallelle poort werden Intel 16 bit timer chips aangestuurd. Daarnaast konden ook de midicommando´s van een tweede computer door de laptop in de nodige commando´s voor de chips en vervolgens de stappenmotoren en elektromagneten worden omgezet.
In 2007 werd het hele besturingssysteem aangepast. De stappenmotoren kregen nieuwe drivers en de aanvankelijk gebruikte microschakelaars voor de positiebepaling ervan werden door optische sensoren (Pepperl+Fuchs) vervangen. De elektromagneten krijgen een nieuwe besturing. Rotomoton wordt voortaan met behulp van 7 PIC microcontrollers rechtstreeks met het midiprotocol aangestuurd. De automaat krijgt een zwaardere voeding waardoor het dynamische bereik van de kloppers wordt uitgebreid. Twee frontale lichtjes worden toegevoegd.
Problematieken
Het draaisysteem voor de spanning van de vellen te wijzigen loopt erg stroef en maakt veel bijgeluiden.
Media
Afbeeldingen
Audio
Rotstuk - Godfried-Willem Raes