Klung
Collectie Stichting Logos
Titel Klung
Productie Gebouwd te Gent door Godfried-Willem Raes met de medewerking van Kurd Vandevelde, Moniek Darge, Xavier Verhelst, Sebastian Bradt, Kristof Lauwers en Johannes Taelman
Datering
Datering 2000
Afmetingen
H x B x L: 160 cm x 52 cm x 175 cm
Gewicht: ca 150 kg
Classificatie 511
Inventarisnummer LOGOS2000.01
Beschrijving van het instrument
Voor de bouw van Klung ging Raes uit van een anklung uit messing afkomstig uit een voormalig circus. Met 20 bidirectionele elektromagneten worden de frames met telkens drie in octaaf gestemde klankbuizen geschud. De basisnoten gaan van midinoot 49 tot midinoot 69 (midinoot 68 ontbreekt). Het instrument is gelijk getemperd gestemd op een diapason van 440Hz. Klung is gebouwd op een stalen constructie met twee keer twee wielen op een as. De vooras met draaischamelbesturing is met een kruisdissel met de meedraaiende achteras verbonden. Een stalen plaat steunt met behulp van twee ronde buizen op de wielbasis. Op deze plaat zijn de voeding, de midihub en de printplaten met het besturingssysteem gemonteerd. Tussen de achterwielen zien we de schakelaar en vooraan de fiche voor de stroomaansluiting. In de hoeken van de stalen plaat zien we rood geverfde stalen kokers die het trapeziumvormige kader ondersteunen waarin de frames van het anklung zijn opgehangen. Onder elk frame zien we de bidirectonaire elektromagneten die het betreffende frame via een metalen overbrenging doen schudden.
Het besturingssysteem op basis van 2 PIC microcontrollers (18F4620) hangt op een metalen plaat tussen de voeding en de elektromagneten. Zowel het aantal schudbewegingen als de dynamiek (velocity) kan met behulp van het midiprotocol worden bepaald. Ook de 20 lichtjes zijn midigestuurd.
Alle elektrische schema’s en firmware vind je in het bouwdagboek van Klung.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
Klung maakte oorspronkelijk deel uit van het
Volgende composities zijn specifiek voor Klung geschreven:
- “KlungelTango”, Godfried-Willem Raes (2000)
- “Klungels”, Godfried-Willem Raes (2000)
- “StochKlung”, Kristof Lauwers
- “To Brent 2”, Thomas Smetryns
- “Grays for Klung”, Godfried-Willem Raes
- “Rolands Round”, Godfried-Willem Raes
- “Klungel Harm”, Godfried-Willem Raes
Opbouw van het instrument/installatie
De midi-ingang moet met een midikabel met het midi-interface worden verbonden. Het midi-interface is op een computer aangesloten. De stroomkabel moet in de daarvoor voorziene fiche (vooraan tussen het handvat) worden gestoken en de schakelaar tussen de achterwielen moet worden ingeschakeld.
Manual: zie bouwdagboek en de gids voor componisten.
Inscripties
Me fecit Logos
Staat van het instrument
In werkende staat
Historiek van het instrument
Raes kreeg het originele Duitse anklung van Norbert Rosseau naar aanleiding van een renovatie van het Gentse conservatorium waar het instrument in de weg stond.
Klung werd verschillende malen herzien. De eerste versie (2000) werkte op zware accu´s en werd rechtstreeks met een laptop en GMT software aangestuurd.
In 2006 werd de hardware herzien en Klung werd voortaan met 2 PIC microcontrolers bestuurd. De 20 lichtjes werden toegevoegd en een nieuwe voeding verving de loodbatterijen. Klung werd vanaf nu via een midihub direct met het midiprotocol aangestuurd. In 2015 wordt de firmware van de PIC microcontrollers a angepast. Ook de schudfrequentie kan vanaf dan met een controller in het midiprotocol worden bepaald.
Problematieken
/
Media
Afbeeldingen
Audio
For Brent Wetters II - Thomas Smetryns