Logolog
Collectie Stichting Logos
Titel Logolog
Productie Gebouwd door Godfried-Willem Raes te Gent
Datering 1984
Afmetingen H x B x L: 4 x 11 x 19,5
Classificatie 541
Inventarisnummer LOGOS1984.02
Beschrijving van het instrument
Logolog is gebouwd in een doorzichtige plastieken doos. In de doos zien we twee pcb’s van gelijke grote die met vier vijsjes evenwijdig aan elkaar zijn vast gemaakt. In het deksel zijn uitsparingen gezaagd voor de 9 momentschakelaars die op de bovenste pcb zijn gesoldeerd.
De chip SPO256 waar rond deze spreekmachine is gebouwd bevat klanken (allofonen) die met commando’s (bytes) kunnen worden opgeroepen. Door deze klanken na elkaar op te roepen kunnen (nietszeggende) woorden en zinnen kunnen worden samengebracht.
Logoslog kan zowel manueel als met een computer worden aangestuurd. De bespeler kan met de combinatie van de 8 rode knoppen een byte induwen en deze met de groene knop doorsturen. De overeenkomstige klank (zie datasheet) wordt door de speaker hoorbaar gemaakt. Op de zijkant onder de momentschakelaars zien we een parallelle poort waarop een computer kan worden aangesloten. Door het schrijven van een programma kunnen ook op die manier commando’s aan de chip worden gegeven. Naast een opamp (rc4558) zien we op de bovenste pcb een chip met 16 pootjes (dac). Dit is de convertor om het digitaal signaal in een analoog geluidssignaal om te zetten. Op de onderste pcb zien we het 28-polig voetje voor de SPO256, het 16-polige voetje voor een logische chip, de 386 opamp voor de versterking, de trimpotmeter voor de volumeregeling en de 5 volt spanningsregelaar.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
Logolog kan zowel manueel (met de knoppen) als via de parallelle poort met een computer worden aangestuurd.
Opbouw van het instrument/installatie
/
Inscripties
- LOGOLOG 1984
- LOGOLOG (in het Grieks)
Staat van het instrument
Niet in werkende staat. 2 chip en vier knoppen van de momentschakelaars ontbreken. Er is geen voeding of aansluiting voor een voeding voorzien. Het instrument heeft verschillende loshangende draden.
Historiek van het instrument
Deze technologie en de chip SPO256 werd ook in Hex gebruikt (p7 en p8).
Problematieken
/
Media
Afbeeldingen