Log drums
Collectie Stichting Logos
Titel Log drums of Teponatzli
Productie Gebouwd door Godfried-Willem Raes te Gent
Datering 1973
Afmetingen 1) H x B x L: 16 x 14 x 47,5 2) H x B x L: 16 x 14 x 60 3) H x B x L: 50,5 x 14 x 75
Classificatie 111.243
Inventarisnummer LOGOS1973.02
Beschrijving van het instrument
De drie bij elkaar horende log drums zijn allemaal uit dezelfde materialen opgebouwd. Hun bovenbladen -waarin telkens twee tongen van 8 cm breed werden uitgezaagd- zijn van massief sequoia (redwood) van 2 cm dik en voorzien van een laag vernis. De zijkanten zijn uit zwartgeverfd massief hout afkomstig van een afgedankte piano (1,5cm dik). De onderkant is van dun multiplex. Alle verbindingen zijn gelijmd, enkel de onderkant werd ook met houtschroeven (van klein naar groot 14, 14 en 18 schroeven) aan de zijkanten vast gemaakt. De uitgezaagde tongen komen telkens samen in het midden van het bovenblad. De grootste rust onderaan aan de zijkanten op twee rubberen banden. De lijmsporen verraden dar er ook het kleinste en middelste instrument voordien waren van zulke banden onderaan. Deze zijn verloren gegaan.
In totaal kunnen we zes verschillende toonhoogtes spelen. De drie log drums staan van groot naar klein respectievelijk in een kwart, kwint en terts gestemd.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
De logdrums werden bespeeld met stokken met een rubberen koppen.
Opbouw van het instrument/installatie
Bij het bouwproces werden de bovenbladen nat gemaakt zodat ze kromtrokken. Door de verlijming op de zijkanten werden ze vervolgens terug recht getrokken zodat enkel de tongen een klein beetje krom boven de rest van het bovenblad uitsteken.
Inscripties
geen
Staat van het instrument
In werkende staat. In een van de bovenbladen zijn ronde putjes, vermoedelijk het resultaat van een hardhandige behandeling.
Historiek van het instrument
Godfried-Willem Raes inspireerde zich voor deze logdrums op de teponaztli, het slaginstrument bij uitstek van de Azteken dat ook in in verschillende regio’s van Mexico voorkomt.
Problematieken
Media