Ritmizator
Collectie Stichting Logos
Titel Ritmizator
Productie Gebouwd door Godfried-Willem Raes te Gent
Datering 1972
Afmetingen H x B x L: niet bekend
Classificatie 531.2
Inventarisnummer LOGOS1972.02
Beschrijving van het instrument
De Ritmizator is een elektronische omhullendegenerator (adsr). Op twaalf verschillende kanalen konden twaalf verschillende geluidssignalen worden aangesloten die met behulp van one shots en flip-flops konden worden verkapt. De attack, decay, sustain en release konden per kanaal worden ingesteld.
De Ritmizator woonde in een metalen behuizing die eruitzag als op tekening 2 in de bijlage (tekening 1 was een eerste ontwerp). Op tekening 2 zien we ook waarvoor de aanwezige knoppen dienen. Elk van de twaalf mogelijk ingangen heeft zijn eigen verticale strip waarmee de verschillende parameters konden worden ingesteld. Met de bovenste tuimelschakelaar van de strip kon het signaal al dan niet rechtstreeks met de één van de vier uitgangen (Quadrofoon) worden doorverbonden. Met de vier potentiometer links op het rechtopstaand bedieningspaneel kon het volume per kanaal worden ingesteld. Met de twee potentiometers onder de tuimelschakelaar konden respectievelijk de nagalm en het volume van het kanaal worden bepaald. Met de draaischakelaar daaronder wordt het kanaal gekozen. Met de potentiometers op het vlakke gedeelte van het bedieningspaneel wordt de snelheid van de flip-flops (fijn en grof) geregeld. Met de matrix links kon je met behulp van een bananenfiche alle ritmes ook met andere inkomende klanken verbinden. Met de druktoetsen helemaal vooraan kon elke klank ook simultaan manueel worden hoorbaar gemaakt (one-shot). In de bijlage vind je de (meeste) elektrische schakelingen en werkschetsen.
Speelwijze, repertoire en inzet in producties
De Ritmizator werd vaak in combinatie met de Dodekadent gebruikt in het vroege repertoire van de Logos Werkgroep.
Opbouw van het instrument/installatie
/
Inscripties
/
Staat van het instrument
Verloren
Historiek van het instrument
Het instrument werd afgebroken om de kostelijke onderdelen (zoals de talrijke potentiometers en knoppen) te hergebruiken.
Problematieken
/
Media
Afbeeldingen