Dr.Godfried-Willem RAES

Kursus Experimentele Muziek: Boekdeel 9: Literatuur en aktualiteit

Hogeschool Gent : Departement Muziek & Drama


<Terug naar inhoudstafel kursus>    

9650:

Minimal Music

Bespreking van de muziek van enkele ten grondslag liggende figuren:


Enkele oorspronkelijke minimalisten:

La Monte YOUNG

voorbeeldkompositie: "Pendulum Music"

Terry RILEY

voorbeelkomposities: "In C"

Steve REICH

voorbeeldkomposities:

Philip CORNER

voorbeeldkompositie:

"The Vq chord which begins the Chopin D-major Prelude ... as a revelation" (1986)

minimal-music

Projektbegeleider : Godfried-Willem RAES

DUUR : circa. 6 minuten

 

Biografische gegevens : Corner is met La Monte Young een van de originele grondleggers van de minimal music in New York en was ook nauw betrokken bij de Fluxus beweging in de jaren zestig . Als pianist zette hij zich nagenoeg uitsluitend in voor de nieuwste Amerikaanse muziek. Ook was hij oprichter van de New Yorkse gamelan groep ' Son of the Lion'. Zijn lang verblijf in Azie ( Korea en Indonesie) liet een diepgaande invloed na in zijn werk.


een stijlimitator is bvb.:

Phill GLASS

"Eindstein on the beach"

 

Timothy LENK ( 1951- )

"Stasis - in changing meters (ACS) " (1982)

for any solo instrument or ensemble

minimal-music

 

DUUR : ca. 4 minuten

Biografische gegevens: Lenk studeerde o.m. komputerkompositie bij Gottfried Michael Koenig in Utrecht aan het Instituut voor Sonologie. Hij werkt thans vooral in zijn eigen Center for New Music Research in Boulder, Colorado, USA.


Frederic RZEWSKI " Les Moutons de Panurge" (1969)

participatieve minimal music

DUUR : circa. 20 minuten

Biografische gegevens: "Les Moutons de Panurge " van de Amerikaanse maar toch ook een klein beetje Belgische komponist Frederic Rzewski (hij geeft kompositie aan het konservatorium van Luik ) werd oorspronkelijk geschreven voor Frans Bruggen . Het schaapjes tellen van de herder waarover het gaat in dit stuk lijkt op zich de eenvoud zelf , maar is in de muzikale werkelijkheid een ware uitputtingsslag voor de musici. Zoals voor zowat alle partituren geldt ook hier dat ze korrekt en foutloos dient te worden gespeeld. In dit geval echter is deze opdracht volstrekt onuitvoerbaar . Maar , ook het doorspelen wanneer het nu eenmaal foutloopt behoort tot de in de partituur vervat liggende opdracht. Eenvoudiger wordt het er alleszins niet mee. Het is trouwens alleen op uitdrukkelijke aanvraag van een aantal enthousiaste studenten dat dit stuk dan toch op het programma werd genomen.

Als koncertpianist is Frederic Rzewski beslist een van de grootste vertolkers van eigentijdse muziek. Medeoprichter van Musica Electronica Viva (Rome 1966). Sedert 1969 uitgesproken links politiek engagement (samen met Cornelius Cardew en Christian Wolff). Verdere biografische gegevens op te zoeken in elke goede muziekgeschiedenis of op deze website.


David ROSENBOOM (1947)

" In the Beginning " (1988)

voor 8 instrumentale partijen, 4 hoge en 4 lage

Dit stuk sluit in hoge mate bij de amerikaanse minimal-muziek aan, hoewel het in werkelijkheid helemaal niet op herhalingen van eenzelfde motief berust, maar wel op het metrisch verschuiven van een aantal motieven van onderling verschillende lengte.


Filedate: 970928 / 2001-02-05

Terug naar inhoudstafel kursus: <Index Kursus> Naar homepage dr.Godfried-Willem RAES