Stichting

logos

koncertorganisatie en professioneel produktiecentrum voor nieuwe muziek

erkend en struktureel betoelaagd door de Vlaamse Regering 


PLANNING VOOR 1999-2002

1 :Inleiding

Van bij zijn oorsprong is Logos als organisatie een gebouw geweest op drie behoorlijk stevige pijlers:

  • 1.- de receptieve koncertaktiviteit

    2.- de eigen artistieke produktie

    3.- de research:

  • Deze drie pijlers zijn in de top stevig met elkaar verankerd, en vormen samen het bekende ikoon voor Logos: de tetraeder.

    De receptieve koncertaktiviteit van Stichting Logos is grondig verschillend van deze van andere muziekcentra. Sinds haar ontstaan legt Stichting Logos er zich immers enerzijds op toe de internationale nieuwe muziekscene af te speuren op zoek naar steeds nieuwe innovatieve projekten en deze hier aan het publiek voor te stellen. Anderzijds streeft Stichting Logos er naar als springplank te fungeren voor jonge Vlaamse komponisten, musici en ensembles die vernieuwend werk brengen en hen te konfronteren met het allernieuwste wat gebeurt in binnen-en buitenland.

    Dit receptieve koncertgebeuren is tegelijkertijd een waar publiek gebeuren waarbij wordt gepoogd ook het publiek deelachtig te maken aan het avontuur van de ontwikkelingen in de nieuwste muziek. Dit is een totaal ander vertrekpunt dan dat van koncertorganisatoren in traditionele zin, die immers vaak pogen hun publiek de 'beste' koncertprogrammas aan te bieden, waarbij uiteraard die kwaliteit bij voorbaat is getest -hoe relatief ook- op andere podia. Dit maakt de traditonele koncertorganisator uiteraard tot een nuttige, maar tweedehandse instelling ten opzichte van het werkelijk vernieuwende in het nieuwste muziekleven. Hieruit komt geen innovatie voort. Het ge- en bekende wordt immers bij voorkeur geprogrammeerd. Hier regeert de logika van de marktekonomie.

    De sterkte en de justifikatie van het receptieve koncertgebeuren bij Stichting Logos is dan ook zeker niet te zoeken in de kwantitatieve opkomst van het publiek, noch in de populariteit. Immers, van een grote populariteit sluit dit gebeuren zich op marktekonomische gronden eigenlijk bij voorbaat uit: het poogt immers principieel katten in zakken te verkopen... Hiermee wil natuurlijk niet gezegd zijn dat we niet -zelfs vaak- voor grote publieken kunnen werken, wel en alleen dat onze werking daarin niet haar legitimatie vindt.

    Stichting Logos vindt haar justifikatie in haar rol als uniek pilootcentrum, dat stap voor stap doorheen dertig jaar onverpoosd werken, internationaal respect en gezag wist te verwerven.

    Het belang van het spitten in wat internationaal aan koncertwaardigs naar voor komt en groeit, de basis van de receptieve koncertaktiviteit bij Stichting Logos, is natuurlijk ook bevruchtend voor de eigen artistieke produktie. En hiermee wordt de link gelegd naar de tweede pijler van de Logos tetraeder.

    Immers de pijler van de receptieve koncertorganisatie is een noodzakelijke voorwaarde voor de aansluiting bij de internationale wereld van de nieuwste experimentele muziekproduktie in onze eigen kreatieve aktiviteit. Deze pijler zorgt ervoor dat de artistieke kern van Logos permanent voeling heeft met wat binnen de in eerste plaats internationale experimentele muziekscene leeft. Zij is de mogelijkheidsvoorwaarde voor de originaliteit waarop wij in onze artistieke produktie kunnen bogen.

    Deze artistieke produktie is daarbij evenwel geenszins beperkt tot de toch wel enge grenzen van wat de dekretenbouwers 'musicerende' ensembles noemen... Immers het muzikaal scheppende kan in de sektor van de experimentele muziekproduktie geenszins beperkt worden tot het uitvoerende dat ensembles is traditionele zin kenmerkt. Dit weerspiegelt immers een o.i. historische werkelijkheid waarbij men enerzijds 'komponisten' heeft, en anderzijds 'uitvoerders' en waarbij de relatie tussen beide de basis vormt van wat naar het publiek toe wordt gebracht. Sedert het laatste kwart van de 20e eeuw echter zien we in de meest innovatieve takken van de hedendaagse muziek een rolvervaging ontstaan: het publiek wordt meer en meer gekonfronteerd met komponerende uitvoerders, ensembles die eigen projekten uitwerken, komponisten die de kern vormen van uitvoerende ensembles en daarin als uitvoerder een cruciale rol spelen... Internationale voorbeelden hiervan zijn legio: Sonic Arts Union, Phill Glass Ensemble, The Hub, AMM, Musica Eletronica Viva, The Colorado New Music Ensemble, Michael Nymann Band, Fall Mountain, Relache, ... en in eigen land sluit alleen het experimenteel georienteerde Logos ensemble hierbij nauw aan.

    Zien we dat beide hier vernoemde pijlers onderling stevig zijn verbonden, dan ontbreekt nog een derde poot, om aan deze konstruktie de legendarische stevigheid van de tetraeder te verlenen: de research, het grondslagenonderzoek en het laboratorium enerzijds, het documentatiecentrum anderzijds.

    Bij Stichting Logos wordt sedert meerdere decennia ook grondslagenonderzoek geleverd naar zowel formele- als technische middelen ter verruiming van de menselijke muzikale expressiemogelijkheden. De aktualiteit van het internationale koncertgebeuren en die van de eigen artistieke produktie die daarbij aansluit, genereert doorlopend nieuwe en vaak belangwekkende problemen en vraagstukken. Om slechts enkele voorbeelden te geven:

    - de vraag naar de aard van de muzikale voorbedachtheid in een kontekst van geherdefinieerde rolpatronen tussen komponist en uitvoerder: onder welke vorm kan kompositie in de gewijzigde omstandigheden verder bestaan en worden beoefend. Eeuwen lang volgde de muzikale kompositie in de westerse kultuur het diktaat van de geschreven tekst: lineair gestruktureerd in de tijd. Vandaag is echter ook tekst meer en meer tot hypertekst geworden, iets wat in de muziek -vizionair als zij is- eigenlijk reeds in de jaren zestig sporadisch kan worden aangetoond. Maar nu het literair verhaal als model geleidelijk aan wordt aangetast, is een verder onderzoek naar hypertekstualiteit ook in de muzikale kompositie aangewezen. Dat hierbij de beschikbare technologie een belangrijke rol speelt, hoeft hier geen verder betoog. Stichting Logos doet fundamenteel praktisch onderzoek naar de mogelijkheid om gebruik makend van de modernste middelen, het komponeren naar het volgende millenium toe van nieuwe middelen en koncepten te voorzien. De diverse biblioteken voor muzikale syntaks en interaktieve spelteorie die we via internet ter beschikking stellen mogen dit ten overvloede aantonen. (Ref.: /gmt/harmonylibrary.html )

    - de vraag naar de menselijke muzikale expressiemiddelen: Hier is het geenszins evident dat deze middelen tot het traditioneel op konservatoria onderwezen arsenaal aan instrumenten beperkt zouden moeten blijven. Stichting Logos heeft ook in het verleden op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe speeltuigen en technieken internationaal erkende en belangrijke bijdragen geleverd tot dit innoverend onderzoek. Zij heeft dan ook een autoriteit op dit vlak in huis: dr.Godfried-Willem Raes. De artistieke resultaten daarvan -bvb. de muziekteaterprodukties <A Book of Moves>, <Holosound>, <Songbook>, <Mach'96> die stuk voor stuk en bovendien internationaal, een veelvoud aan opvoeringen mochten meemaken, dan de enkele uitvoeringen die 'traditionele' nieuw gekomponeerde muziek kennen.

    - de laboratoriumfunktie van Logos is erg letterlijk te interpreteren en is geen metafoor, zoals dat vaak het geval is wanneer de term in een artistieke kontekst wordt gebruikt. De hoge specialisatiegraad ervan maakt dat wij reeds vele jaren samenwerken met de Gentse Universiteit, Vakgroep toegepaste wiskunde en Informatica, voor het begeleiden van afstudeerprojekten en tezissen van hun studenten. Zo kwamen o.m. tezissen tot stand over 'frequentiediskriminatie in een sampling kontekst', ' Algoritmische Muziek: Modellering van muzikale processen', 'Muzikale bewegingsdetektie in ultrasone geluidsvelden',...., stuk voor stuk onderwerpen door ons aangebracht en begeleid. Maar ook met de Hogeschool Gent , departement elektronica, bestaan er goede kontakten die in de komende jaren hopelijk tot praktische resultaten aanleiding zullen geven. De maatschappelijke dimensie en relevantie van deze steunpilaar voor onze werking en eigenheid is daarmee in ieder geval gegarandeerd. Het Logos Lab is beslist geen eiland.

    Verder zit als onmisbaar element in de derde pijler van de tetraeder ook het unieke documentatiecentrum met zijn indrukwekkende archief voor nieuwe muziek. Zo is de research ook historisch en internationaal degelijk gefundeerd en zijn de drie tetraederpijlers niet alleen onverbrekelijk verbonden met elkaar, maar bevruchten zij elkaar ook permanent.


    2. BEKNOPTE VOORSTELLING VAN STICHTING LOGOS

    Stichting Logos werd opgericht met als allereerste doel 'het scheppen en uitbouwen van een kreatieve muziekkultuur'. (cfr. art.3 van de statuten gepubliceerd in het Staatsblad van 9.12.1977, erkend bij KB van 05.07.1977). De statuten bepalen verder eveneens hoe Stichting Logos zich voorneemt dit te realiseren: 'Ter realisatie van dit doel zal de instelling onder andere overgaan tot: het inrichten van kreatief muzikaal vormingswerk en scholing, het verzorgen van publikaties, het inrichten, zo nationaal als internationaal, van koncerten, voordrachten, en manifestaties, het verrichten of mogelijk maken van fundamentele research, het opbouwen en ter beschikking stellen van de nodige infrastruktuur, het bevorderen van de interdisciplinariteit zoals deze in de mixed-media tot uiting komt, het spreiden van de kreatieve muzikale aktiviteit door oprichting van plaatselijke centra in binnen- en buitenland'.

    Dat deze formuleringen in de statuten niet zomaar loze woorden en beloften zijn, zullen we hier niet bewijzen. Daarvoor verwijzen we naar enerzijds de jaarlijkse verslagen die we met betrekking tot onze werking opstelden ten behoeve van de diverse overheden. Deze verslagen zijn bovendien publiek beschikbaar in de nationale bibliotheek, waar we ze deponeerden. Wie zich een indruk wil vormen van wat we in de voorbije twintig jaar van ons statutair bestaan zoal hebben gerealiseerd, verwijzen we naar onze webstek, waar we de jaaroverzichten synoptisch hebben weergegeven: http://www.logosfoundation.org/concerts.html .

    Hoewel STICHTING LOGOS op een hele trits gebieden, die op een of andere manier organisch in verband staan met het eigentijdse kreatieve muziekleven, bedrijvig is, laat haar werking zich vandaag toch grosso modo in drie onderscheiden hoofdrubrieken indelen:

    1. STICHTING LOGOS als internationale receptieve koncertorganisatie, die instaat, en dat sedert dertig jaar, voor meer dan wekelijkse koncerten integraal en uitsluitend gewijd aan de nieuwste vernieuwende en niet kommenciele muziek uit de gehele wereld. Daarvoor kunnen wij beschikken over een eigen uiterst moderne koncertzaal die in 1991 in gebruik werd genomen, naast een kleine koncertstudio waarin meer intimistische voorstellingen, video- of filmvertoningen en workshops kunnen doorgang vinden. De 'grote' koncertzaal biedt plaats aan 150 luisteraars en werd gebouwd in de vorm van een tetraeder. De zaal staat ook onder die naam te Gent bekend (Logos Tetraeder). Voor de architektuur ervan -overigens een eigen ontwerp én realisatie- werden wij bekroond met de Tech-Art prijs (uitgereikt in 1991). De Tetraeder is intussen zowel bij musici als publiek hooggeprezen omwille van zijn unieke akoestische eigenschappen.

    2. STICHTING LOGOS, als werkplaats voor professionele experimentele muziekproduktie. Stichting Logos beschikt daartoe naast repetitie- en opname- ruimtes ook over uitgebreide elektronische studiofaciliteiten, inklusief een atelier voor experimentele instrumentenbouw en een heus wetenschappelijk laboratorium voor elektroakoestische research. Hier werd o.m. dr.Godfried- Willem Raes' onzichtbaar instrument gebruikt in 'A Book of Moves' en in de 'Songbooks' ontwikkeld. Stichting Logos fungeert daarbij als mantelorganisatie voor vaste professionele muzikale ensembles: in eerste plaats het LOGOS-DUO, dat ook voor grotere projekten zoals het PNEUMAFOON-PROJEKT, de ZINGENDE FIETSEN, HAPPENINGS, KLANKSPOOR, TOETKUIP, REDNICK vele klankskulptuurprojekten, vaak uitgebreid wordt; anderzijds, door ons of in samenwerking met ons tot stand gekomen artistieke produkties, zoals Moniek Darge's Logos-Vrouwen, het nieuw gevormde Logos-Ensemble (nu bestaande uit Arne Deforce, Luk Vaes, Godfried-Willem Raes, Karin De Fleyt, Ann Vancoillie, Stefaan Smagghe, Ingeborg Cneut, Francesca Verbauwhede, Marc Maes), dat o.m. in 1996 de felgesmaakte premiere bracht van Godfried-Willem Raes multimediale produktie <Mach96> in opdracht van het Festival van Vlaanderen en op dit ogenblik de laatste hand legt aan een grote straatmuziekteaterproduktie in opdracht van de Gentse Feesten ('Rooie Niki', met 7 voorstellingen). In november a.s. volgt bovendien nog een produktie rond historisch 'Fluxus' werk, waarbij alweer 10 musici betrokken zijn, dit in het kader van het 'November Music Festival' (3 voorstellingen, in Nederland en Duitsland).

    Verder is er nog het met Logos geassocieerde Jan Kooi Kwartet, dat onlangs nog met groot sukses te gast was op het festival voor hedendaagse kamermuziek in Belfort (Frankrijk). (cfr. Logos website: http://www.logosfoundation.org/jankooi.html )

    Maar ook externe ensembles en musici maken vaak en graag gebruik van de faciliteiten geboden door onze infrastruktuur: Champ d'Action werkt bij ons hun repertoire waarbij de nieuwste technologien worden ingezet uit.

    Een uitermate intensieve artistieke bedrijvigheid die -het moet gezegd- nog vaak meer weerklank in het buitenland vindt dan in ons land. Het is overigens uit deze artistieke aktiviteiten, en de nood aan sterk uitgebouwde internationale kontakten die zich daarbij voordoet, dat Stichting Logos werd geboren. Het Logos-ensemble immers ging reeds van start in de woelige jaren 1968/69, en kan dan ook, paradoxaal genoeg voor een avant-garde groep, op een lange traditie en ervaring terugblikken. Meer nog, het is intussen het oudste professioneel ensemble voor hedendaagse muziek in ons land! Naar repertoire toe is het -al even paradoxaal- tevens nog steeds het jongste.

    3. STICHTING LOGOS, als dokumentatiecentrum over hedendaagse muziek. Een uniek dokumentatiecentrum dat beschikt over meer dan 16000 originele opnames van de internationale nieuwe muziekproduktie sedert 1968, naast vele honderden nieuwe muziekpartituren en tonnen dokumentatie in verband met deze nieuwste muziekproduktie. Deze vaste en gekatalogeerde verzameling maakt deel uit van het patrimonium van Stichting Logos als officiele Instelling van Openbaar Nut, en staat open voor het publiek. Een Info-Shop, gelegen Bomastraat 26- 28, werd reeds in 1991 geopend, met een eigen lees- en luisterruimte gelegen aan de straatkant, waar het publiek dagelijks tijdens kantooruren evenals voor, na en in de pauze van elk publiek koncert, terecht kan.

    De lokale, maar ook de internationale belangstelling voor dit unieke archief groeit met de dag. Sedert enkele jaren kunnen dokumenten en partituren nu ook per fax en via E-mail op Internet worden opgevraagd en gekonsulteerd. Een eigen en in de laatste jaren sterk exploderende en drukbezochte website op het internet (http://www.logosfoundation.org ) maakt ons nu reeds wereldwijd toegankelijk en bereikbaar. In 1999 hopen we ook onze gehele database voor het informatiecentrum via internet toegankelijk te kunnen maken. Dus: het hele geindexeerde partiturenbestand, de tematische bibliotheek, het geluidsarchief en het beeldarchief (films en videos).

    Meer en meer ensembles komen voor het speuren naar nieuw repertoire in ons infocentrum werken: QO-2, Spectra, Carre, Champs d'Action, Arcane. Zij ontdekken er nieuwe partituren en kunnen in het klankarchief duiken.

    Maar, dit informatiecentrum vormt uiteraard ook de onderliggende basis van waaruit onze eigenlijke research aktiviteit vertrekt. Immers zonder brede basiskennis en beschikbaarheid van originele bronnen, is wetenschappelijk innoverend werk volstrekt onmogelijk. Zomin trouwens als origineel artistiek werk.


    3. Planning voor de jaren 1999-2002

    Dat Stichting Logos niet alleen binnen het Vlaamse, maar ook binnen het internationale kulturele landschap op zijn minst een vreemde eend in de bijt is, is iets waarvan we ons zelf maar al te goed bewust zijn. Alleen al het feit dat we reeds dertig jaar lang op een en hetzelfde gebied intensief aktief zijn is een niet bepaald normaal verschijnsel. We zijn dan ook het oudste nieuwe muziekcentrum in zijn soort in Europa, maar blijven -ondanks de recent wat toegenomen erkenning, met zelfs in 1997 een kultureel ambassadeurschap voor het Logos Duo- helaas, wanneer we gaan vergelijken, tevens ook nog steeds het minst gesubsidieerde...

    We blijven dan ook ijveren dat hierin verandering komt, niet alleen omdat het ons niet meer dan billijk lijkt, maar vooral omdat we de mening zijn toegedaan, dat een echte vernieuwende muziekkultuur eenvoudigweg niet kan, zonder een eigenzinnig pilootcentrum.

    Stichting Logos heeft als hoofdbetrachting op een zo open mogelijke wijze het publiek in kontakt te brengen met de grote verscheidenheid aan kreaties die de hedendaagse muziekkultuur kenmerkt. Wij houden daarbij in principe geen rekening met 'modes', met wat 'in' heet te zijn, met wat de grootste media-belangstelling zou kunnen opleveren, met wat a priori bij het publiek het meeste sukses zou kunnen kennen, een houding waarin wij verschillen van zowat alle overige initiatieven op het vlak van nieuwe muziek in ons land.

    Zo waren wij vele jaren geleden de eersten om bij diverse koncerten 'minimal-music', 'neo-tonale', 'neo-expressionistische', zgn. 'post-moderne' muziek voor te stellen; waren wij de eersten die dit durfden voorstellen tegen het misprijzen in van de gehele kring van toenmalige tenoren der hedendaagse (seriele) muziek... Zo kon het publiek bij ons voor het eerst kennis maken met de muziek van David Moss, Gavin Bryars, Ladislav Kupkovic, Steve Reich, Conlon Nancarrow, John Zorn, Robert Ashley, Clarenz Barlow, Laurie Anderson, Phill Minton, Tom Phillips, Howard Skempton, Frank Denyer, Dominique Lawalree...! Vandaag, meer dan twee decennia later dus, brengen vele andere organisatoren het publiek deze zelfde namen als vernieuwingen, wat voor ons feitelijk neerkomt op een hele eer. Want zij leveren hiermee het bewijs dat wij met Logos onze taak als pilootcentrum prima vervullen en dat zij niet zonder ons kunnen. Zij hernemen onze programmas van tien en twintig jaar geleden keer op keer, en bevestigen daarmee hoe trefzeker de Logos' speurneus, de jonge en veelbelovende vernieuwers, aanwezig op de binnen- en buitenlandse muziekscene weet te lokaliseren en voor het allereerst aan het Vlaamse publiek voor te stellen. Bekijk daarvoor ook maar heel even wat onze 'grote' podia en festivals vandaag als 'nieuw' aan het publiek voorstelt en vergelijk maar even met de lijsten van de bij ons optredende musici van tien, twintig, ja zelfs vijfentwintig jaar geleden... Dit zou door ons tenonrechte euvel geduid kunnen worden, als brengen zij slechts tweedehandse kultuur, omdat zij geen van allen aan eerstelijnsexploratie in het domein van de kultuurproduktie durven of kunnen doen, maar er zich toe beperken zaken te programmeren die elders ook reeds met een zeker sukses worden gebracht. Maar het omgekeerde is waar. Wij worden door hun 'selektie' bevestigd in onze onmisbare funktie en in onze trefzekere kompetentie als pilootcentrum. Toegegeven, een pilootcentrum kan risiko's nemen die niemand anders zich durft te veroorloven. Als allereerste het innovatieve opsporen en aan het publiek voorstellen is een uitdagende onderneming. Het betekent immers steevast nieuwe namen voor het voetlicht brengen en jonge, nog onbekende kunstenaars lanceren. Dat kan per definitie niet de funktie zijn van de 'grote' podia en festivals. Moge dit dan ook niet gelezen worden als een aanval! Hun nut staat ons inziens buiten kijf. Ze zijn net zo belangrijk, als de vulgarisatie dat is voor de wetenschap en de maatschappelijke dispersie van haar inzichten en resultaten. Gevaarlijk, zoniet gortig, wordt het alleen op het ogenblik dat men aan de vulgarisatie de merites van de wetenschap zelf begint toe te schrijven en deze vulgarisatie op grond daarvan massaal begint te ondersteunen, ten koste van de werkelijke bron.

    Onze taak, ook in de toekomst, ligt evenwel niet in vulgarisatie, doch zoals geschetst op een ander, maar onontbeerlijk vlak: op dat van speurend pilootcentrum. Onze opdracht blijft zich meer dan ooit situeren in het zoeken binnen wat men de 'cutting edge' van een muziekkultuur zou kunnen noemen. Daarbij blijven wij meer dan ooit voorvechters van wat dan 'kreativiteit' heet. Originaliteit is voor ons wel degelijk een uiterst belangrijk kriterium om een kultureel verschijnsel of produkt op te beoordelen! Evenzeer, als de mate waarin een muzikaal artefakt licht werpt op de muziekkultuur waarbinnen het als expressief verschijnsel naar voor wordt gebracht. In deze, niet stilistische zin dus, zijn en blijven we wel degelijk echte modernisten. Niet natuurlijk wanneer men 'modernisme' definieert als de regel-matige en hoogst akademische stijl die bvb. de Darmstadter school, of nog, de aanhangers van de 'complexity' (Ferneyhough bvb.) kenmerkt.

    Dit neemt niet weg, dat op het vlak van de koncertorganizatie in eerste plaats gestreefd zal worden naar een verdere groei van het aangesproken publiek. De konkurrentiedruk in Gent is echter heel erg toegenomen, zoals iedereen bekend.

    Inmiddels zijn ook voor ons enerzijds de exploitatiekosten, anderzijds de kosten voor propaganda en publiciteit evenredig met de schaalvergroting en de konkurrentiedruk toegenomen. Een verhoging van het aantal koncerten is dan ook zeker geen streefdoel: met jaarlijks circa 50 koncerten in de Tetraederzaal alleen al (en dit nu reeds meer dan 15 jaar lang!) zaten we toch wel echt aan een plafond, rekening houdend met enerzijds het kwazi onbestaande personeelsbestand bij Stichting Logos, anderzijds ook het verzadigingsniveau van het doelpubliek. Meer dan ooit zal bij Stichting Logos in eerste instantie dan ook de klemtoon komen te liggen op innovatie en op de hoogste kwaliteit inzake muzikale vernieuwing en experiment.

    Als koncertorganisator is het naar het publiek toe -uiteraard in nauwe samenwerking met de door ons uitgenodigde musici- onze eerste betrachting, dit publiek te verleiden. Om het door een zo professioneel en aantrekkelijk mogelijke prezentatie van de voorstellingen, ook kunstwerken waarnaar het anders wellicht geen oor zou hebben, te laten appreciëren.

    Naast de sterk internationaal gerichte receptieve koncerten, waarbij Logos zoals hierboven uiteengezet vooral, maar niet uitsluitend, als een pilootcentrum funktioneert en waarvoor we een fijne speurneus ontwikkelden die ons toelaat systematisch op het scherp van het mes van de momentane avant-gardes te programmeren, besteden we zoals in het verleden trouwens, ook heel wat aandacht aan het stimuleren van de lokale Vlaamse kreatieve aktiviteit. In dit kader moeten onder meer de kompositieopdrachten gezien worden, die we aan (bij voorkeur jonge) Vlaamse komponisten willen verlenen. De opdrachten zijn heel specifiek gericht naar enerzijds de specifieke kompetentie en eigenheid van de voorgestelde komponisten en anderzijds, naar die specificiteit van Stichting Logos, vooral dan de op heel wat gebieden unieke infrastruktuur en technisch-muzikale mogelijkheden eigen aan Stichting Logos. Een reeds wat meer uitgewerkt voorstel terzake wordt verder toegelicht. (cfr.4.2)

    In de komende vier jaar willen wij blijvend een sterke klemtoon gaan leggen op eigen artistieke produktie en de uitstraling daarvan. Blijvers zijn op dit vlak alleszins de 'klassieke' produkties <Pneumafoon>, <A Book of Moves> en <Songbook> van Godfried-Willem Raes. Met de <Winter97> produktie, evenals met <Mach96> werd een nieuwe start gegeven voor wat grootschaliger opgezette artistieke projekten, zoals bvb. in 1998 de straatmuziekteaterproduktie 'Rooie Niki', opgezet voor een uiterst breed publiek. Op deze weg van grootschaliger produkties, willen we nog heel wat verder gaan. Maar het speciaal en duur karakter ervan -niet in het minst omwille van het groter aantal noodzakelijke uitvoerders en de hoge ontwikkelingskosten- maakten dit in de vorige jaren slechts met mondjesmaat mogelijk.

    Het Logos-ensemble, dat deze produkties schraagt, zal in de loop van de komende vier jaar met enkele gloednieuwe eigen programmas uitpakken, waarbij vooral professionele degelijkheid én originaliteit het eerste kriterium zullen vormen. Dit onder meer als noodzakelijk tegengewicht tegen het akademisme, dat onder de dekmantel van postmodernisme (al dan niet geimporteerd uit Rusland en omliggende...), al te vaak en volkomen ten onrechte voor 'de nieuwe muziek van vandaag' wordt versleten. Het Logos ensemble is geenszins nog maar eens zomaar een ensemble voor nieuwe muziek. Wat dat betreft zijn de noden in Vlaanderen, ons inziens, ruimschoots vervuld.

    Onze missie ligt op een geheel ander werkterrein: binnen dit ensemble immers worden nieuwe musiceervormen uitgetest, nieuwe instrumenten aan de musiceerpraktijk onderworpen en innoverende kompositievormen gerealiseerd en publiek voorgesteld. De aansluiting bij en de eigen bijdragen tot de allernieuwste ontwikkelingen in wetenschap en technologie krijgt daarbij een primaire rol. De Logos kreativiteit beoogt zo een samengaan van artistieke en wetenschappelijke vernieuwing en in dit opzicht staan dus ook research en interdisciplinariteit centraal.

    Het overschrijden van de enge grenzen van het 'muzikale' en het aanboren van de extenties en raakvlakken op gebieden zoals het teater, de literatuur en de beeldende kunsten, inklusief de diverse verschijningsvormen van wat we multi-media zijn gaan noemen, is van dit vertrekpunt een logisch gevolg.

    Aan de vooravond van de 21ste eeuw, opteren wij voor het synergetisch interdisciplinair samenwerken van artistieke en wetenschappelijke innoverende tendensen, om te komen tot een nu nog onbekende kultuur vol nieuwe poetische muzikaliteit.

    De Raad van Bestuur

    Naar onze portaal pagina Naar koncertkalender The Logos Crew