Enkele praktische wenken bij het zelf maken van gedrukte schakelingen

1. Voor het ontwerpen van de PCB's gebruiken we Windows Paint. De tekening wordt gemaakt op schaal 200%. Soms is ook 400% aangewezen, wanneer heel kleine sporen nodig zijn of SMD komponenten worden voorzien. Het bestandformaat is GIF of TIFF, zeker geen JPG. BMP is ook bruikbaar, maar de bestanden worden dan erg groot en doen Paint regelmatig crashen.

2. De lay out prints kunnen op transparant-folie (3M) worden geprint met een goede laserprinter. Fotografisch gemaakte films geven echter steeds een beter resultaat.

3. Belichten: Gedurende vele jaren gebruikten we een glasplaat en deksel uit een oude fotokopieermachine waaronder we vier UV TL buizen monteerden. Belichtingstijd: 2' tot 2'30". Vanzelfsprekend kan ook een 'officiele' belichtingskast worden gebruikt. Deze hebben een ingebouwde programmeerbare timer en een deksel voorzien van sluitingsveren waardoor een nauwe aansluiting tussen film en printplaat gegarandeerd is.

4. Ontwikkelen: ca. 2 minuten, goed bewegen. De ontwikkelaar moet op kamertemperatuur zijn.

5. grondig afspoelen

6. Etsen: Het gebruik van ammoniumpersulfaat raden we af. De ijzerperchloride kristallen moeten in water van 70 tot 80 graden worden opgelost. De oplossing veroorzaakt een endoterme reaktie waardoor het mengel afkoelt tot 45 graden. Dit is ook de ideale temperatuur voor het etsen. De koncentratie van de oplossing moet 200 tot 250 gram per liter zijn. Hogere koncentraties verlagen de etssnelheid! Temperaturen hoger dan 55 graden putten het etsbad snel uit en zorgen voor een slecht etsresultaat. Wij houden de temperatuur tussen de 45 en de 50 graden. De etssnelheid beloopt 8 tot 30 micron koper per minuut, afhankelijk van bewegingshoeveelheid en koperverzadiging van het etsbad. Gewone printplaat heeft een koperlaag van ca. 35 micron. De koperopname van het etsbad bedraagt ca. 40 g koper per liter. Wij gebruiken een schotelverwarmer waarop het glazen etsbad wordt geplaatst. Doorlopend bewegen van het etsbad is noodzakelijk. Wij gebruiken bij voorkeur AR413 van CIF in bussen van 2.5 liter, onverdund. De duur van het etsen beloopt ca. 15 minuten.

7. goed spoelen na het etsen. Blijkt de dooretsing niet perfekt, dan kan de printplaat steeds opnieuw in het etsbad worden gedompeld. Let echter op voor krassen in de erg krasgevoelige laag van de fotofilm.

8. Met aceton de fotogevoelige laag verwijderen

9. gaatjes boren (standaardboorgaten: 0.7 mm, verdere standaardmaten: 0.8 mm, 1 mm, 1.2 mm, 1.5 mm, 2 mm en 3 mm voor de mechanische bevestigingsgaten.

10. print met flux behandelen. Dit doet het soldeertin heel wat beter uitvloeien.

11. solderen van de onderdelen. Solderstation instellen op 340 graden. De kleinste onderdelen komen het eerst aan de beurt. Wijzelf geven nog steeds de voorkeur aan het gebruik van Sn60Pb40 soldeertin.

12. Print reinigen en flux verwijderen. Alcohol is een goed oplosmiddel voor de harsresten op de print.

13. Grondige vizuele inspektie (onder binoculair) en elektrische tests.

14. print met isoleerlak afwerken.

Op grond van onze ervaringen als goed beoordeelde merkprodukten: Seno, Bungard

Als slecht beoordeelde produkten: CIF (de fotogevoelige printplaten van dit Frans merk hebben een weinig homogene fotogevoelige laag. De laag is bovendien niet tot rand van de plaat aangebracht).

Produktinformatie.

 

Godfried-Willem Raes

Ghent, august 10th 2014

laatste update: 08.01.2019

to index-page Godfried-Willem Raes