index   kalender   edito   koncertberichten   on the road   kolofon  

Editoriaal

 

Beste lezer, koncertbezoeker en simpatisant van Stichting Logos, de feiten spreken voor zich, als u op de avond van 31 december het laatste blaadje van uw Druivelaarse zeurkalender scheurt en een vergeefse poging onderneemt uw goede voornemens niet voortijdig met de voeten te treden: een nieuw jaar komt er onvermijdelijk aan, niets aan te doen. Dat nieuwe jaar luistert naar de naam 2011 (een priemgetal, maar daarover later meer) en belooft op het vlak van wereldnieuws alvast minder spektakulair te worden dan de koncertkalender van onze Stichting.

Een nieuw jaar noopt ons tot een terugblik op het voorbije, en als we de prestaties van de afgelopen 365 dagen in ogenschouw nemen, kunnen we als altijd trots zijn op enkele onvergetelijke momenten: de zingende stenen van Lithophiola, zingende fietsen in Bruxelles, de futuristische nostalgie van Giacomo di Tollo, de 19de LPD <M&M> Lonely Robots, de verpletterende doortocht van ons robotorkest op Jazz 'n Sounds, in het STAM, in Hasselt, in Alden Biesen en in Breda, Moniek Darge's muziekdozen in Lokeren, de terugkeer van Jenny Q Chai, Maja Jantar, a. rawlings, Nadar Ensemble en Kim Cascone en nog veel meer.

In onze eigen keuken kregen we er met Helen White dan weer een van fijne Britse humor doordrongen talenknobbel bij.

Akkoord, het is overal een beetje krizis en ook wij gaan niet voorbij aan allerhande (vaak tegen onze principes in de maag gesplitste) besparingen, maar trachten desondanks het artistieke peil van onze produkties hoog te houden. We zijn enigzins moeten terugvallen wat betreft de receptieve koncerten, maar dat neemt niet weg dat we met een goeie 23 voorstellingen op jaarbazis nog steeds de standaard zijn voor de nieuwe muziek(technologie) in Vlaanderen. En deze standaard proberen we DIY-gewijs kwalitatief zo hoog mogelijk te houden.

Onder de aankomende receptieve koncerten willen we u dan ook al warm maken voor stemkunstenares Rozalie Hirs, lichtexpert Marko Timlin, Nadar Ensemble en het spraakmakende duo Sharp Cat's Claws.

De New Media-reeks, het geesteskind van Kristof Lauwers en Yvan Vander Sanden (waarin dié artiesten geprogrammeerd worden, die hun medium op een dermate ingenieus-kreatieve manier benutten dat ze hun klanktaal vanzelf vernieuwen), blijft ook onverminderd voortgaan.

Onze eigen <M&M>-produkties draaien in 2011, twaalf maanden op rij, opnieuw rond een centraal tema en zullen respektievelijk de specialiteit van elk van de medewerkers belichten. Of het nu gaat om Primes, Artificial Intelligence, Birds, The Best Of Tango, Oldies, Colours of een KriKri meer of minder, onze crew blijft zijn best doen om u maandelijks te verrassen.

Ook ons voornaamste medium daarvoor, het inmiddels 47-koppige robotorkest, blijft uitdijen als het van de bouwer Godfried-Willem Raes afhangt. Die zal het komende jaar met <Ribby> en <Fa> wellicht twee heel bijzondere mechanische telgen verwekken. En voor 2011 staat met <roboTango> eveneens de nieuwste LPD, geheel gewijd aan 'the most passionate dance on earth', op stapel.

Tot slot ondergaat zelfs het magazine waar die koncerten in aangekondigd staan en dat u nu voor uw neus houdt, ook een facelift. Redakteur-komponist Sebastian Bradt en grafisch ontwerper Peter Van Lancker bundelen al enige tijd de krachten en hebben geopteerd om met een nieuw lettertype en een frisgroene cover de lente alvast een typografische hint te geven.

Er zijn dus plannen, aan ons om ze uit te voeren. Eerst laten we u vooralsnog bekomen van de nieuwjaarskater en delen u onze beste wensen mee voor een kreatief, liefdevol maar in de eerste plaats deugddoend 2011.

De Logos crew