Yes, these are the concerts you might have missed...

Logos crew in 2018: dr.Laura Maes, Xavier Verhelst, Kristof Lauwers, Mattias Parent, Emilie De Vlam, Peter Van Lancker, Kati Couck, Lara Van Wynsberghe, Matthias Streulens.

Directors: dr.Godfried-Willem Raes (president), Prof.dr.Jean-Paul Van Bendegem, Moniek Darge, dr.Luk Vaes, Machteld Vandenabeele

Logos Robotorkest

Dinsdag 23 januari 2018, 20u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest : 2018

Een programma in het teken van het nieuwe jaar, met het permanent innoverende Logos robotorkest onder leiding van Godfried-Willem Raes.
Naast een nieuwe namuda dans performance waarvoor we een beroep doen op Emilie De Vlam en waarbij ons nieuw ontwikkelde trilplatenprojekt om de hoek komt kijken, voorzien we ook een orkestratie van 'Friede auf Erden' evenals speciaal voor het robotorkest geschreven komposities van Kristof Lauwers, Xavier Verhelst, twee prachtige nieuwe studies voor player piano van Kris De Baerdemacker, en van Godfried-Willem Raes, de 'missing fugue', nr.16 op een Bach thema evenals een ultieme re-kreatie van Boxing uit 1998.

Opnames van de stukken van Kris De Baerdemacker kan u hier vinden:


2018_01_23
Fotoreportage en dokumentatie rond deze koncertproduktie


meer informatie over het robotorkest

Logos Robotorkest

Zaterdag 27 januari 2018, 14u45

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest : Voorstelling voor W.I.V.

Een programma waarbij het robotorkest uitvoerig wordt voorgesteld door zijn bouwer en ontwerper, Godfried-Willem Raes.
Met historische toelichting, technische uitleg en filosofische duiding. Voor de besturing doen we beroep op de medewerking van Lara Van Wynsberghe.

2018_01_27
meer informatie over het robotorkest

Logos Robotorkest

Dinsdag 13 februari 2018, 20u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest : Xavier Verhelst in het spotlicht

Een programma in het kader van het afscheid bij Stichting Logos van Xavier Verhelst, hoeksteen van talloze orkestraties voor het robotorkest. Xavier Verhelst gaat met pensioen, een gebeurtenis die we met enig feestgedruis willen vieren. Met uiteraard orkestraties van Xavier Verhelst zelf en muzikale bijdragen van Dirk Moelants, Ludwig Van Gijsegem en Marcel Ketels.

2018_02_13

2018_02_13

2018_02_13
meer informatie over het robotorkest

Logos Robotorkest

Dinsdag 20 februari 2018, 10u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest : Schoolvoorstelling

Een programma in het kader van een groepsbezoek van de Vrije Basisschool Lochristi aan Stichting Logos. Met het Logos robotorkest voorgesteld door Godfried-Willem Raes en Kristof Lauwers.

2018_02_20
meer informatie over het robotorkest

Audio Art Projects

24 februari 2018

Concertgebouw Brugge

Audio Art Projects: Triltank

Triltank, een nieuwe audio art installatie uitgewerkt en gebouwd door Stichting Logos, wordt opgesteld en geanimeerd in het Brugse Concertgebouw. Het is een nieuw projekt gebouwd in opdracht van Musica vzw, waarbij de trillingen van muziek zichtbaar worden gemaakt voor doven. Het projekt werd gebouwd en ontwikkeld door Godfried-Willem Raes en Laura Maes en wordt geanimeerd door Kristof Lauwers en Mattias Parent.


Technische beschrijving van het projekt

Logos Robotorkest

Zaterdag 24 februari 2018, 10u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest : Schoolvoorstelling

Een programma in het kader van een groepsbezoek van de DKO opleiding jazz en pop productie. Met het Logos robotorkest voorgesteld door Godfried-Willem Raes en Lara Van Wynsberghe

2018_02_24
meer informatie over het robotorkest

Logos Robotorkest

Woensdag 28 februari 2018, 20u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest : Prille Lente

Een programma in het teken van de aankomende lente, met het verfrissende Logos robotorkest onder leiding van Godfried-Willem Raes. Met medewerking van Emilie De Vlam (dans), Lara Van Wynsberghe, Kristof Lauwers en Mattias Parent.

2018_02_28

Video of the performance of Danse Sacrale

meer informatie over het robotorkest

Lukas Huisman & Chia-Fen Wu

Donderdag 8 maart 2018, 20u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Toru Takemitsu

Lukas Huisman brengt de komplete pianowerken van Toru Takemitsu. De instrumentale stukken worden afgewisseld met een selektie uit de liederen van Takemitsu/Brauel. Chia-Fen Wu neemt de zangpartij voor haar rekening.
Chia-Fen Wu behaalde haar masterdiploma zang aan de Nationale Universiteit voor de Kunsten in Taipei. In haar geboorteland Taiwan won ze talrijke zangwedstrijden en groeide ze uit tot een van de meest gevraagde solisten. Ze vervolmaakte zich in Europa waar ze een postgraduaat behaalde aan het Royal College of Music in Londen en vervolgens laureaat werd van de Operastudio Vlaanderen. Ze studeerde tevens kamermuziek aan het Orpheus Instituut (Gent). Chia-Fen Wu geeft zowel in België als in Taiwan geregeld liedrecitals en treedt op als soliste in oratoria. Sinds 2008 is ze verbonden aan het Koor van de Vlaamse Opera.
Lukas Huisman voltooide zijn masteropleiding Meester in de Muziek: piano bij Daan Vandewalle aan het Gentse Conservatorium met grootste onderscheiding. Hij ontving De Blonde-Torck-prijs als 'meest verdienstelijke student' en volgde masterclasses bij Ian Pace (Ferneyhough, Finnissy), Jonathan Powell (Sorabji, Xenakis, Fernyehough, Finnissy), Geoffrey-Douglas Madge (Sorabji, Xenakis), Ciro Longobardi (Scriabin), Daniel Rivera (Busoni) en Carlo Mazzoli (Messiaen). In 2016 behaalde hij een doktoraat in de kunsten (UGent) over de pianowerken van Sorabji, Xenakis, Ferneyhough en Finnissy en hun notatie. Samen met Ivo Delaere vormt hij het Simplexity pianoduo.

2018_02_20
meer informatie over Lukas Huisman

Logos Robotorkest

Woensdag 14 maart 2018, 20u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest : de lange mars

Een programma in het teken van de mars, de mars vooruit, met het revolterende Logos robotorkest onder leiding van Godfried-Willem Raes.
Nieuwe orkestraties van oude Amerikaanse muziek, gemaakt door Lara Van Wynsberge, zowel als interaktief werk waarvoor we beroep doen op danseres Emilie De Vlam.

2018_03_14
meer informatie over het robotorkest

Audio Art Projects

18 maart 2018

Genk - Cmine - Matrix

Fingerboards: een workshop met Mattias Parent.

SMOG-night

Dinsdag 20 maart 2018, 20u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 26, 9000 GENT

Trio Blæst + Caspar Langhoff + Clement Losson

Frederic Alstadt

Op de affiche van de eerste SMOG-avond in Logos prijkt het kersverse trio Blæst + Caspar Langhoff + Clement Losson en Frederic Alstadt. Een niet te missen double bill!

BLÆST is een nieuw project dat experimentele geluiden mengt met licht en videoprojecties. Het trio bestaat uit Alice Hebborn (electronics), Luna Fitoria Torrez (keyboards en laptop) en Amaury Geens (saxofoon en laptop). Volgens hun biografie werd er voor de auditieve belevenis samengewerkt met geheimagenten.

Frédéric ALSTADT staat bekend om zijn werk als mastering engineer (Ångström Mastering). Als klankkunstenaar gaat hij op zoek naar de uitersten van feedback, analoge klanksynthese en veldopnames. Zijn streven om de grenzen steeds verder te verleggen, maakt elk van zijn concerten tot een nieuwe ervaring

2018_03_20

2018_03_20
meer informatie over SMOG

StapStrument

8 en 9 april 2018

BIG BANG festival, Enschede Nederland

In het nieuwe akoestische project StapStrument van Stichting Logos kunnen 24 kinderen (vanaf 5 jaar) tegelijkertijd aan de slag. Aan elke voet wordt een voetpompje vastgemaakt (48 voetpompjes) dat dienst doet als blaasbalg. Tevens zijn er 96 mobiele orgelpijpen, 2 per voetpompje. Elke voet zal dus 2 geluiden kunnen opwekken, een geluid dat opgewekt kan worden door de bal van de voet en een geluid dat opgewekt kan worden door de hiel van de voet. De voetpompjes laten toe om de luchttoevoer naar de orgelpijpen te nuanceren, en dus luid of stil te spelen. Elke speler stuurt op deze manier 4 klanken aan waarvan hij of zij de dynamiek kan aanpassen.

Het project kan niet enkel ingezet worden als installatie, ook workshops zijn mogelijk. Het project laat kinderen de relatie tussen het eigen handelen en het gecreëerde geluid ontdekken (bv. hard stappen genereert luide klanken, terwijl heel voorzichtige stapjes stille klanken voortbrengen), en bevordert tevens het musiceren in groep. Aan de hand van uitgewerkte stappatronen kan er worden samengespeeld. StapStrument biedt de mogelijkheid om samen te componeren en/of te musiceren via eenvoudige afspraken die elke speler, zonder kennis van muziekschrift, kan begrijpen. Verschillende muzikale parameters zoals dynamiek, toonhoogte en ritme kunnen op een speelse wijze worden aangeleerd.

Het koncept is laagdrempelig en participatief en kan zowel in de openbare als in de private ruimte plaatsvinden.

Met de steun van de Vlaamse GemeenschapTheremin demonstratie

Maandag 16 april 2018, 16u00

Station Mechelen

Theremin demonstratie in het kader van Lunalia, Festival van Vlaanderen Mechelen.
Performer en animator van dienst is Lara Van Wynsberghe.

Logos Robotorkest

Dinsdag 17 april 2018, 20u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest : Vissen in Publiek Domein

Een programma in het teken van de muziek in het publiek domein. Hierbij putten we onder meer uit het breed repertoire dat we op het Logos LPD label uitbrachten. Dansante namuda performance met Emilie De Vlam, werk van Kristof Lauwers, Yvan Vander Sanden, Lara Van Wynsberghe, Xavier Verhelst, Erik Satie... En dit met het immer sprankelende Logos robotorkest onder leiding van Godfried-Willem Raes.
We brengen ook een demonstratieve performance van ons nieuwste klankprojekt: het Stapstrument! Met deelname van Emilie De Vlam, Moniek Darge, Kristof Lauwers, Mattias Parent e.a.

2018_04_17
meer informatie over het robotorkest

Musica Futurista

21 april 2018, 14:00 - 17:00

Festival van Vlaanderen Mechelen: Lunalia - Openingsfeest

Musica Futurista voor kinderen van 6 tot 99 jaar (i.s.m. MATRIX)

Kom experimenteren met de muzikale installatie van MATRIX voor kinderen van 6 tot 99 jaar. Uitgangspunt daarvoor zijn de ideeën die sinds het begin van de vorige eeuw ontwikkeld werden door componisten zoals Luigi Russolo, Michael Waisvisz, Hugh Davies en Godfried-Willem Raes. Allerlei klankobjecten staan te wachten om bespeeld te worden. De klanken worden uitvergroot door contactmicrofoons, gitaarpick-ups en door de eigen handen te gebruiken als verbindingen tussen de verschillende objecten. Toekomstmuziek in het hier en nu!

DOORLOPEND
GRATIS
Cultuurcentrum Mechelen, Minderbroedersgang, Mechelen

Logos Robotorkest

Donderdag 3 mei 2018, 10u30

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest : Voorstelling voor W.I.V.

Een programma waarbij het robotorkest uitvoerig wordt voorgesteld door Lara Van Wynsberghe en Mattias Parent.
Met historische toelichting, technische uitleg en filosofische duiding. Dit is een voorstelling voor een leefgroep licht mentaal gehandicapten, en de keuze van het repertoire houdt daar terdege rekening mee.

2018_05_03
meer informatie over het robotorkest

Logos Robotorkest

Donderdag 17 mei 2018, 20u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest : Eieren

Een programma in het teken van het ei, met de nieuwste broedsels van het Logos robotorkest onder leiding van Godfried-Willem Raes. Met medewerking van Emilie De Vlam (dans), Kristof Lauwers, Mattias Parent en Lara Van Wynsberghe.
De nieuwste robot die het orkest komt vervoegen beleeft zijn eerste publieke voorstelling op dit koncert. Die nieuwe robot is Pos, een positief orgel met een enkel holpijp register en een tessituurbereik van vijf oktaven.

2018_05_17
meer informatie over het robotorkest

Logos Robotorkest

Dinsdag 22 mei 2018, 17u30

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest : Demo Voorstelling

Een programma gepresenteerd door Godfried-Willem Raes, waarin Stichting Logos en het grote robotorkest dat daar werd gebouwd en ontwikkeld wordt voorgesteld en toegelicht. Een bedrijfsvoorstelling voor Campine nv, een recyclagebedrijf gespecialiseerd in lood- en antimoonwinning uit afval.

2018_05_22
meer informatie over het robotorkest

Stereotaxie

1 juni 2018

Nona, Mechelen

Na de eerste editie van In Dreams in 2016, nemen presentatoren Bart Vanhoudt en Lies Steppe (Klara) u dit jaar opnieuw mee naar een met uranium verrijkt dromenland. Een avond gevuld met live performances waarvan u zich achteraf zal afvragen of ze wel echt waren.
Ook Stereotaxie, een auditieve installatie van Laura Maes en Kristof Lauwers voor 1 persoon (of een volwassene + kind), is van de partij.
De subsonische hersengolven van de bezoeker worden gemeten en in real-time verklankt in waarneembaar geluid. Nadat het hoofd van de bezoeker wordt uitgerust met elektroden, neemt de bezoeker plaats in een volledig verduisterde stalen koker. De cabine wordt horizontaal gebracht en de bezoeker wordt omringd door de sonificatie van zijn eigen hersengolven. Via eigen hersenactiviteit kan de klank gestuurd en beïnvloed worden.Bram Stadhouders & Logos robotorkest

3 juni 2018

Museum Speelklok, Utrecht

Na hun doortocht in de Varberg radiostudio in Grimeton, Zweden in 2006, trekken Bram Stadhouders en enkele robots van het Logos robotorkest naar Museum Speelklok in Utrecht. Opnieuw stuurt Bram via zijn gitaar de Logos robots aan. We nemen meteen een stapeltje boeken mee van het zopas verschenen boek 'Logos@50' van Godfried-Willem Raes.Logos Robotorkest

Dinsdag 12 juni 2018, 16u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest : Demo Voorstelling

Een programma gepresenteerd door Godfried-Willem Raes, waarin Stichting Logos en het grote robotorkest dat daar werd gebouwd en ontwikkeld uitvoerig wordt voorgesteld en toegelicht voor een grote groep bezoekers uit Izegem op initiatief van ir.Eddy Stragier.

2018_06_12
meer informatie over het robotorkest

Logos Robotorkest

Donderdag 14 juni 2018, 20u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest : Milonga

Een programma in het teken van de tango in het publiek domain, met een uitgebreide selektie tango's, milongas en tangowalsen gemaakt voor het Logos robotorkest onder leiding van Godfried-Willem Raes. Met deelname van verscheidene danskoppels. Dit koncert werd ook live gestreamd.

2018_06_14
meer informatie over het robotorkest

Klankinstallatieprojekt

Vrijdag 22 juni 2018, 17u00

Stad Kortrijk

Singing Fence

Een klankskulptuur ontworpen door Frederik Van Simaey en gerealiseerd door Stichting Logos.

Pneumafoon en Trilplaat

24 juni 2018, 10u00 tot 16u45

Alden Biezen, Bilzen

AlbaNova Festival met het Logos Pneumafoonprojekt en Trilplaat

AlbaNova is een festival voor muzikale fijnproevers, leergierige oren en cultuuravonturiers van alle leeftijden. In een historisch decor dat de verbeelding prikkelt, vinden bezoekers een gevarieerd aanbod van klassieke concerten, gedurfde creaties, workshops en installaties. Aandachtig luisterend in de intimiteit van een kapel, voluit meezingend, languit liggend in het gras of genietend van een ambachtelijk ijsje: AlbaNova creëert een rijke en aangename omgeving waar muziek beleven, ontdekken en verdiepen naadloos in elkaar overvloeien. Met bijzondere aandacht voor families, kinderen, jongeren en muziekmakers van nu.

De pneumafonen zijn gele luchtkussens die uitnodigend liggen te wachten op publiek. Muziek is bewogen lucht, zo bedacht uitvinder en componist Godfried-Willem Raes. En zonder lucht is er geen muziek! Als een muzikale professor Barabas trok hij zich terug in zijn atelier en kwam terug naar buiten met een reeks pneumafonen die lucht in beweging brengen én in een reeks ongehoorde instrumenten blazen: fluiten, enkelrieten, lippen, tongen, dubbelrieten, mirlitons, waterorgels, blaasmembranen, ... De pneumafonen maken beweging als het ware tast- en hoorbaar.

Nu is het aan jou: Lig! Zit! Rol! Wip! op je luchtzak en breng de pneumafonen tot leven!

Voor iedereen vanaf 4 jaar.

Godfried-Willem Raes, ontwerp - Moniek Darge, documentatie & research - Stichting Logos, bouw & realisatieTechnical description of the Pneumaphone project

Audio Art Projects

15 september 2017 tot juni 2018

Hood Museum of Art, Hanover NH, USA

Spikes, nieuwe audio art installatie van Laura Maes, wordt opgesteld in de Resonant Spaces, Hood museum of art, in het beroemde Darthmouth College. De plek waar John Kemeny de BASIC programmeertaal ontwierp en waar ook Christian Wolff doceerde. Deze audio art installatie werd gebouwd in de ateliers van Stichting Logos.
In 2018 werd deze audio-installatie aangekocht door het museum en maakt ze deel uit van de vaste kollektie.Technical description of the project

Logos robotorkest en de Ledebirds

13 juli 2018; 19u00

Trefpunt, Gent

Ter gelegenheid van de Gentse Feesten slaan Logos, de Ledebirds en Mais Quelle Chanson de handen in elkaar. De blazers-sectie van het robotorkest, de xylofoon robot, 'Xy' en de beiaard 'Belly' gaan op het Groot Podium de muzikale dialoog aan met de muzikanten van de Ledebirds en de zangers van Mais Quelle Chanson.

Logos Robotorkest

17 juli 2018, 20u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Premiere van een nieuwe produktie!
Het driedelige Relâche (1924) is het laatste werk dat Satie componeerde. Dit legendarische werk werd voor het Logos robotorkest georkestreerd door Xavier Verhelst.
Jean Vinclair herinterpreteerde de oorspronkelijke choreografie van de 1ste en 2de acte - gecreëerd door de dadaïstische schilder Francis Picabia voor het Ballet Suédois - en brengt die samen met 2 andere dansers (Daniela Luca en Barbara Dauwe) op het podium. Tijdens de entr'acte zal de originele film van René Clair - waar onder andere Marcel Duchamp in meespeelt - worden geprojecteerd en begeleid door het robotorkest.
Satie maakt in de partituur gebruik van citaten. Oude volkswijsjes worden versneden en vertraagd en maten worden plots enkele malen herhaald alsof er een langspeelplaat blijft hangen. Deze surrealistische effecten worden versterkt door de choreografie en omgekeerd.
Knotsgekke scènes wisselen elkaar af en gaan in interactie met de vreemde, grappige en onvoorspelbare muziek van Satie. Dada op zijn best!
De Film:
René Clair (1898-1981)/ Erik Satie (1866-1925): Entr'Acte (1924).
Entr'acte (1924) is a short film directed by René Clair, which premiered as an entr'acte for the Ballets Suédois production Relâche at the Théâtre des Champs-Élysées in Paris. Relâche is based on a book and with settings by Francis Picabia, produced by Rolf de Maré, and with choreography by Jean Börlin. The music for both the ballet and the film was composed by Erik Satie.
For this production, the Dadaists collaborating on the project invented a new mode of production: instantanéisme. The complete film takes about 20 minutes using such techniques as watching people run in slow motion, watching things happen in reverse, looking at a ballet dancer from underneath, watching an egg over a fountain of water get shot and instantly become a bird and watching people disappear. The cast included cameo appearances by Francis Picabia, Erik Satie, Man Ray, and Marcel Duchamp. The conductor of the orchestra at the premiere was Roger Désormière, but our production will use the Logos Robot Orchestra of course.
Een dadaïstische dansproductie met Daniela Luca en Barbara Dauwe onder leiding van Jean Vinclair en Godfried-Willem Raes.


2018_07_17

Logos Robotorkest

18 juli 2018, 20u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Tweede voorstelling van onze nieuwe produktie!
Het driedelige Relâche (1924) is het laatste werk dat Satie componeerde. Dit legendarische werk werd voor het Logos robotorkest georkestreerd door Xavier Verhelst.
Jean Vinclair herinterpreteerde de oorspronkelijke choreografie van de 1ste en 2de acte - gecreëerd door de dadaïstische schilder Francis Picabia voor het Ballet Suédois - en brengt die samen met 2 andere dansers (Daniela Luca en Barbara Dauwe) op het podium. Tijdens de entr'acte zal de originele film van René Clair - waar onder andere Marcel Duchamp in meespeelt - worden geprojecteerd en begeleid door het robotorkest.
Satie maakt in de partituur gebruik van citaten. Oude volkswijsjes worden versneden en vertraagd en maten worden plots enkele malen herhaald alsof er een langspeelplaat blijft hangen. Deze surrealistische effecten worden versterkt door de choreografie en omgekeerd.
Knotsgekke scènes wisselen elkaar af en gaan in interactie met de vreemde, grappige en onvoorspelbare muziek van Satie. Dada op zijn best!
De Film:
René Clair (1898-1981)/ Erik Satie (1866-1925): Entr'Acte (1924).
Entr'acte (1924) is a short film directed by René Clair, which premiered as an entr'acte for the Ballets Suédois production Relâche at the Théâtre des Champs-Élysées in Paris. Relâche is based on a book and with settings by Francis Picabia, produced by Rolf de Maré, and with choreography by Jean Börlin. The music for both the ballet and the film was composed by Erik Satie.
For this production, the Dadaists collaborating on the project invented a new mode of production: instantanéisme. The complete film takes about 20 minutes using such techniques as watching people run in slow motion, watching things happen in reverse, looking at a ballet dancer from underneath, watching an egg over a fountain of water get shot and instantly become a bird and watching people disappear. The cast included cameo appearances by Francis Picabia, Erik Satie, Man Ray, and Marcel Duchamp. The conductor of the orchestra at the premiere was Roger Désormière, but our production will use the Logos Robot Orchestra of course.
Een dadaïstische dansproductie met Daniela Luca en Barbara Dauwe onder leiding van Jean Vinclair en Godfried-Willem Raes. Robot orkest onder leiding van Lara Van Wynsberghe.


2018_07_18

Logos Robotorkest

19 juli 2018, 20u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Derde en laatste voorstelling van onze Gentse Feesten produktie: Relache.
Het driedelige Relâche (1924) is het laatste werk dat Satie componeerde. Dit legendarische werk werd voor het Logos robotorkest georkestreerd door Xavier Verhelst.
Jean Vinclair herinterpreteerde de oorspronkelijke choreografie van de 1ste en 2de acte - gecreëerd door de dadaïstische schilder Francis Picabia voor het Ballet Suédois - en brengt die samen met 2 andere dansers op het podium. Tijdens de entr'acte zal de originele film van René Clair - waar onder andere Marcel Duchamp in meespeelt - worden geprojecteerd en begeleid door het robotorkest.
Satie maakt in de partituur gebruik van citaten. Oude volkswijsjes worden versneden en vertraagd en maten worden plots enkele malen herhaald alsof er een langspeelplaat blijft hangen. Deze surrealistische effecten worden versterkt door de choreografie en omgekeerd.
Knotsgekke scènes wisselen elkaar af en gaan in interactie met de vreemde, grappige en onvoorspelbare muziek van Satie. Dada op zijn best!
De Film:
René Clair (1898-1981)/ Erik Satie (1866-1925): Entr'Acte (1924).
Entr'acte (1924) is a short film directed by René Clair, which premiered as an entr'acte for the Ballets Suédois production Relâche at the Théâtre des Champs-Élysées in Paris. Relâche is based on a book and with settings by Francis Picabia, produced by Rolf de Maré, and with choreography by Jean Börlin. The music for both the ballet and the film was composed by Erik Satie.
For this production, the Dadaists collaborating on the project invented a new mode of production: instantanéisme. The complete film takes about 20 minutes using such techniques as watching people run in slow motion, watching things happen in reverse, looking at a ballet dancer from underneath, watching an egg over a fountain of water get shot and instantly become a bird and watching people disappear. The cast included cameo appearances by Francis Picabia, Erik Satie, Man Ray, and Marcel Duchamp. The conductor of the orchestra at the premiere was Roger Désormière, but our production will use the Logos Robot Orchestra of course.
Een dadaïstische dansproductie met Daniella Luca en Barbara Dauwe onder leiding van Jean Vinclair en Godfried-Willem Raes.


2018_07_17

Improvisatie

2 tot 5 augustus 2018

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Intuitive Music Conference

Van 2 t.e.m. 5 augustus slaat de European Intuitive Music Conference voor het eerst zijn tenten op in Logos. Onder leiding van Carl Bergstroem Nielsen worden verschillende improvisatie-workshops ingericht voor de internationale deelnemers.
Inschrijvingen en meer informatie: http://intuitivemusic.dk/intuitive/eimc.htm


2018_08_02

Logos Robotorkest

Woensdag 15 augustus 2018, 20u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest : Solo koncert Godfried-Willem Raes

Een programma waarin Godfried-Willem Raes grasduint in eigen werk en enkele verloren gegane schatten opgraaft. Zo staat 'Rolands Round', oorspronkelijk geschreven voor de Gentse beiaard, en 'Jacobs Doodle'-geschreven voor het orgel in de Sint-Jacobs kerk met een doedelzakpartij voor Walter De Buck op het programma. Maar ook een nieuwe namuda dans-performance, in duo gebracht door Emilie de Vlam en Godfried-Willem Raes staat op het programma. Als afsluiter wordt ook een tipje van de sluier gelicht over de nieuwste robot, Per, een 'vliegende' drumkit.

2018_08_15
meer informatie over het robotorkest
enkele foto's van deze koncertproduktie

buurtfeest Sluizeken zomert

Zondag 26 augustus 2018, 15u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Demovoorstelling Logos Robotorkest

Godfried-Willem Raes vertelt over de achtergronden van het robotorkest en laat daarbij een brede waaier aan muzikale komposities horen, gemaakt voor dit volstrekt unieke orkest. Daarvoor put hij uitsluitend uit het publiek domein.

2018_08_26

meer informatie over het robotorkest

Logos Robotorkest

Donderdag 20 september 2018, 20u00

Logos Tetraeder, Bomastraat 24-26-28, 9000 GENT

Logos Robotorkest: meer-stemmig

Het Logos robotorkest heeft er een nieuwe telg bij. 'Per', een geautomatiseerde tamboerijn, verschillende drums, hihat en een bas drum, vervoegt het orkest en neemt deze voorstelling een centrale rol in.
Geïnspireerd door de licht en donker gekleurde banden ijs zichtbaar op gletsjers componeerde Godfried-Willem Raes 'Ogiven'. Een niet te missen première!
Ook een nieuwe Namuda Study, #70, werd uitgewerkt met Emilie De Vlam. Daarin komt niet alleen de nieuwe Per robot maar ook het miniatuurrobotje '2Pi' interaktief aan de orde. Een voorstelling met medewerking van Emilie De Vlam, Moniek Darge, Kristof Lauwers, Mattias Parent en Lara Van Wynsberge onder leiding van Godfried-Willem Raes.meer informatie over het robotorkest

Radio show and performance

Dinsdag 26 september 2018, 20u00

Gouvernement, Gouvernementstraat 7, 9000 GENT

Godfried-Willem Raes one man show

Een wervelende talkshow met solistische performance waarin zelfs een robotje niet kon ontbreken. '2Pi' gaat mee en vertoont er enkele van zijn kunstjes. Godfried-Willem Raes vertelt ook meteen het verhaal van zijn boek 'Logos @ 50, het kloppend hart van de avant-gardemuziek in Vlaanderen'.
De hele show wordt live gestreamd via de server van Radio Roeien met Riemen.

2018_08_26